Μαρίνα
Ξυπνητού

Στην συμπλήρωση του “παζλ” για να μπει σε τροχιά υλοποίησης τους πρώτους μήνες του νέου έτους το έργο του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, προχώρησε ο ΔΕΣΦΑ.

Αυτό έγινε αναθέτοντας στην Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings, σύμβαση αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), 30 ιντσών, που αφορά την ανάπτυξη του ελληνικού μέρους της διασύνδεσης. 

Ειδικότερα, ο αγωγός θα είναι πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Σύμφωνα με την προδιαγραφή, η συνεργασία μεταξύ της Σωληνουργεία Κορίνθου και του ΔΕΣΦΑ παρέχει μια τεχνικά και οικονομικά εφικτή λύση για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις μέσω σωλήνων χάλυβα μεγάλης διαμέτρου και υψηλής αντοχής.

Ολόκληρη η ποσότητα των πιστοποιημένων για την μεταφορά υδρογόνου, σωλήνων χάλυβα 30 ιντσών και, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη, Βοιωτίας. Η προμήθεια περιλαμβάνει επίσης εσωτερική και εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση (τριών στρωμάτων), που θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο εργοστάσιο.

Το έργο του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η θέση του νέου αγωγού σε λειτουργία θα γίνει το καλοκαίρι του 2025 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα είναι μήκους 123 χλμ. Το ελληνικό τμήμα, μήκους 55 χλμ, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων/Γευγελής.

Από εκεί θα ξεκινά το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, μήκους 68 χλμ., το οποίο θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκοτίνο. Ο αγωγός θα συνδέει τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, που διαχειρίζονται οι ΔΕΣΦΑ και Nomagas (κρατική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας).

Όπως προκύπτει από τα χαρακτηριστικά του έργου, η αρχική του χωρητικότητα θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα όμως επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Τα οφέλη 

Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ενεργειακή Κοινότητα, θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας. Ο αγωγός θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα να προχωρήσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της και να δημιουργήσει πρόσθετους ενεργειακούς διαδρόμους, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου τόσο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όσο και στην ΕΕ.

Παράλληλα, το έργο ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μεταφορά φυσικού αερίου από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV