Newsroom

O κ. Nicola Battilana, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, συμμετείχε στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στη συζήτηση με τίτλο “Pathways to Decarbonization” την Τρίτη 10 Ιουνίου, όπου περιέγραψε το ρόλο των υποδομών φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα και μέχρι το 2030, καθώς και το ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο κ. Battilana σημείωσε πως, στο μεσοδιάστημα και μέχρι το 2030 και ύστερα, το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι το μοναδικό ορυκτό καύσιμο σε πολλούς τομείς της οικονομίας και πως θα στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση με τρόπο αποδοτικό και κοινωνικά βιώσιμο. Ανέφερε επίσης πως ο ρόλος των υποδομών φυσικού αερίου θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να καλύψει ανάγκες που μέχρι σήμερα καλύπτονται πλήρως από λιγνίτη και άλλα καύσιμα, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά του βιομεθάνιου και -ύστερα από τις απαραίτητες τεχνολογικές και θεσμικές παρεμβάσεις- του υδρογόνου.

Αναφέρθηκε ακόμα, στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος είναι ο ΔΕΣΦΑ να είναι έτοιμος για το υδρογόνο και τα νέα πιλοτικά έργα, για την υλοποίηση των οποίων, η εταιρεία μπορεί να υποστηριχθεί από την εμπειρία των ευρωπαίων μετόχων της, Enagas, Fluxys και Snam. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Battilana ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου διασύνδεσης με τον ΤΑΡ εντός του έτους και πως η εταιρεία έχει αναθέσει το συμβόλαιο για την κατασκευή του νέου Σταθμού Φόρτωσης Βυτιοφόρων ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2021.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ έδωσε, επίσης, έμφαση στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην παρούσα ενεργειακή μετάβαση και δήλωσε πως:

«Το Ελληνικό ενεργειακό σύστημα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και 2050. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει οι πολιτικές να υλοποιηθούν επιτυχώς και να αναγνωριστούν ως απαραίτητο βήμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την ενεργειακή μετάβαση.

Οι πολιτικές θα δώσουν ώθηση στη μείωση της χρήσης στέρεων καυσίμων, θα ενισχύσουν κάθε νέα ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών με αυξημένη διασυνδεσιμότητα, καθώς και την περαιτέρω συμμετοχή των ενεργειακών αποθηκευτικών συστημάτων για τη σύζευξη τομέων και απόκριση της ζήτησης, μαζί με την ψηφιακή διαχείριση που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.»

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση όλων των τεχνολογικών εξελίξεων και την υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών και μέτρων που μπορούν να υποστηρίξουν σταδιακά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως η χρήση νέων τεχνολογιών στην ενέργεια και η διαθεσιμότητα καθαρών καυσίμων και φιλικών προς το περιβάλλον, με ανταγωνιστικούς όρους αγοράς.

Στο διαδικτυακό πάνελ συμμετείχε ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο Κωστής Σιφναίος, Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας της Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου και ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV