Δεκατρία χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Ένα έργο που αποτέλεσε όραμα για δεκαετίες και ήρθε να αλλάξει τον χάρτη στη Δυτική Ελλάδα. Συνολικά φέτος έκλεισε 20 χρόνια παραχώρησης καθώς η σχετική σύμβαση υπεγράφη το 1997.
Σημαντική οικονομική ωφέλεια, που εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ περίπου, υπολογίζεται ότι προέκυψε από τη χρήση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου “Χαρίλαος Τρικούπης”, ενώ πρόσθετη ωφέλεια άνω του 1 δισ. ευρώ προβλέπεται για την περίοδο 2017-2032.
Αυτά τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου (ΠΟΑΔΕΠ) με αφορμή την συμπλήρωση 13 χρόνων από την ημέρα παράδοσης της γέφυρας στην κυκλοφορία, που έφερε πιο κοντά την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο και τα Ιόνια Νησιά.
“Η γέφυρα δημιούργησε ευνοϊκές ανταγωνιστικές συνθήκες στη διέλευση του στενού Ρίου-Αντιρρίου προσφέροντας στους χρήστες δυο εναλλακτικές επιλογές” επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η γέφυρα “συνέβαλε στην τόνωση της τουριστικής κίνησης, της βόρειας κυρίως πλευράς, και στη συχνότερη επικοινωνία των κατοίκων των γύρω περιοχών, προσδίδοντας νέα ώθηση και εμπλουτίζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των συνδεόμενων περιοχών”.
Η ΠΟΑΔΕΠ παράλληλα τονίζει ότι η γέφυρα “προκάλεσε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της 1.200.000 πρόσθετες διελεύσεις (αύξηση 53%), καταργώντας οριστικά τις συνθήκες συγκοινωνιακού και κοινωνικού αποκλεισμού που προϋπήρχαν, αποδεικνύοντας de facto την κοινωνική -πάνω από όλα- αναγκαιότητα της κατασκευής της. Η πρόσθετη αυτή κινητικότητα αφορά κυρίως λόγους μετακίνησης συνδεόμενους με την εργασία, την υγεία και την εκπαίδευση. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2004 μέχρι σήμερα παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των διελεύσεων των κατοίκων της βόρειας -αποκλεισμένης- περιοχής σε σχέση με το αντίθετο ρεύμα, γεγονός που πιστοποιεί τη διαχρονικά αυξανόμενη σημασία αυτού του έργου για το ευαίσθητο αυτό τμήμα της χώρας. Οι παραπάνω εξελίξεις συμβαδίζουν με τη σημαντική άνοδο της συνολικής κινητικότητας μέσω της γέφυρας στο πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2015. Η αύξηση αυτή είναι ίση με 15,3% και πολύ μεγαλύτερη στην κατηγορία των φορτηγών. Τα μεγέθη αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες μεταβολές στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας που στην περίοδο αυτή (2015-2017) ήταν ελαφρά ανοδικές”. Και συνεχίζει:
“Οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης, προκαλώντας την περίοδο 2000-2010 μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων της βόρειας περιοχής και μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οικοπέδων, δίνοντας πρόσθετη αξία και επενδυτική ώθηση σε μια περιοχή που προηγούμενα ήταν υποβαθμισμένη.
Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αποτελεί συνδετικό κρίκο δύο μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας, της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού. Ηδη με την ολοκλήρωση της κατασκευής των δυο αυτών αξόνων, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αναβαθμίζεται και θα παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη σύνδεση της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, που ήταν επί σειρά ετών συγκοινωνιακά και κοινωνικά αποκλεισμένες, με την υπόλοιπη χώρα. Η απόσταση Ιωάννινα-Αθήνα καλύπτεται πλέον σε 3,5 ώρες, χρόνος που αντιστοιχεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για ανάλογες αποστάσεις.
Πέραν όλων των άλλων, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί σήμερα το εμβληματικό, μεγάλο συγκοινωνιακό έργο της Δυτικής Ελλάδας και λόγω της μοναδικής αισθητικής του και της υψηλής τεχνολογικής του στάθμης, προβάλλεται ως ένα μοναδικό, αντιπροσωπευτικό στοιχείο αναφοράς από τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις στις διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις τους, προσδίδοντας στην περιοχή μια πρόσθετη άυλη αξία και προοπτική”.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV