Connect with us

Videos

Δείτε το νέο σχεδιασμό για τη Σιδηροδρομική Γραμμή Ρίο-Πάτρα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο σχεδιασμό για τη διέλευση του σιδηρόδρομου από την πόλη της Πάτρας, καθώς και τη διασύνδεση του νέου λιμένα της πόλης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, παρουσίασε ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης, κατά τη διάρκεια του 8th Regional Growth Conference 2020, που διοργανώθηκε στην Πάτρα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Συμμετέχοντας σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Λιμάνια και Περιφερειακή Ανάπτυξη», παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων οργάνων και φορέων της πόλης, μεταξύ αυτών και του Γ.Γ. Υποδομών κ. Γ. Καραγιάννη, ο κ. Βίνης ανέλυσε το νέο σχεδιασμό, που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής. Σημαντική αναφορά έγινε γύρω από τις αρχές σχεδίασης του νέου έργου, οι οποίες επιγραμματικά κινούνται γύρω από τους εξής άξονες:

1. Προστασία του περιβάλλοντος

2. Ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων και της όχλησης των πολιτών

3. Δυνατότητες χρηματοδότησης και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου

4. Εξυπηρέτηση των επιβατικών και εμπορικών αναγκών του νέου Λιμένα Πατρών

5. Ενίσχυση της ασφάλειας επιβατών και πολιτών

6. Αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής

7. Σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις σιδηροδρομικών έργων και Ευρωπαϊκή διαλειτουργικότητα.

Αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό βαθμό μελετητικής ωριμότητας, ο κ. Βίνης τόνισε ότι στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι να παραδοθεί στους πολίτες της Πάτρας ένα έργο που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες της πόλης με όρους ρεαλιστικούς και πρακτικούς.

Σε ότι αφορά στη συνολική πρόταση διέλευσης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής (ΣΓ) Κορίνθου – Πάτρας και πιο συγκεκριμένα το τμήμα μήκους 10,9 χλμ, από Ρίο (Χ.Θ. 119 + 920) έως τον νέο Λιμένα Πατρών (Χ.Θ. 130 + 810), τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου έχουν ως εξής:

– Υπογειοποίηση της ΣΓ στον πυκνό αστικό ιστό, μέσω τεχνικού Cut & Cover, συνολικού μήκους 5,16 χλμ, που θα ξεκινά πριν την οδό Κανελλοπούλου έως μετά τη στάση του Αγίου Ανδρέα, όπου θα αναδύεται στην περιοχή της ακτής Δυμαίων και θα καταλήγει επιφανειακά στο νέο Λιμένα Πατρών.

– Ταύτιση της χάραξης του εν λόγω τμήματος με την υφιστάμενη μονή ΣΓ που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία.

Μετατροπή της μονής ΣΓ σε διπλή με πλήρη ηλεκτροκίνηση σε όλο το μήκος της.

– Διατήρηση των 8 σιδηροδρομικών στάσεων που λειτουργούν σήμερα (6 εκ των οποίων μετατρέπονται σε υπόγειες), με αντίστοιχη αναβάθμιση και εξασφάλιση της λειτουργίας του Προαστιακού Πατρών. Οι στάσεις θα έχουν ως εξής: Καστελλόκαμπου (επιφανειακή), Μποζαΐτικων (επιφανειακή), Κανελλοπούλου (μετατροπή σε υπόγεια), Αγυιών (μετατροπή σε υπόγεια), Παναχαϊκής (μετατροπή σε υπόγεια), Αγ. Διονυσίου (μετατροπή σε υπόγεια), Τριών Συμμάχων (πρώην Πάτρας, Παλιό Λιμάνι – μετατροπή σε υπόγεια), Αγ. Ανδρέα (μετατροπή σε υπόγεια, με μετεπιβίβαση από/προς την υφιστάμενη μετρική ΣΓ προς Πύργο), Κατασκευή νέας Τερματικής Στάσης Νέου Λιμένα Πατρών (επιφανειακή).

– Διασφάλιση της διασύνδεσης του νέου Λιμένα Πατρών με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας για επιβατική και εμπορική χρήση.

– Κατάργηση όλων των υφιστάμενων ισόπεδων διαβάσεων (οδικών και πεζών) στα τμήματα επιφανειακής διέλευσης της γραμμής και αντικατάστασή τους από ανισόπεδες διαβάσεις οχημάτων και δέκα πεζογέφυρες, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα ασφάλειας των πολιτών, πεζών και οδηγών.

– Διατήρηση της διασύνδεσης με Πύργο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, πολλαπλά είναι τα οφέλη της προτεινόμενης λύσης. Συγκεκριμένα, με την ταύτιση της χάραξης βελτιώνονται σημαντικά οι λειτουργίες της πόλης. Επιπλέον, μέσω της υπογειοποίησης εντός του πυκνού αστικού ιστού απελευθερώνεται η πρόσβαση προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα αστικών αναπλάσεων, με χώρους αναψυχής και βιώσιμης αστικής κινητικότητας, σε μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων που θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη.

Τέλος, ουσιαστικό όφελος προκύπτει από την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή όδευσης της γραμμής, καθώς και από τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης από θόρυβο και ατμοσφαιρικούς ρύπους λόγω της υπογειοποίησης και της πλήρους ηλεκτροκίνησης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Youtube Channel: ERGOSE S.A.

image_pdfimage_print

Videos

Δείτε την εντυπωσιακή αναβάθμιση των 14 δισ. δολαρίων στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

 

Youtube Channel: The B1M

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Videos

Κίνα: Δείτε τον υψηλότερο ουρανοξύστη των 8 δισ. δολαρίων της Σενζέν

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Shenzhen Κίνα

 

Youtube Channel: Skyscrapers & MegaProjects

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Videos

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Κομβικής σημασίας το αναμενόμενο ν/σ για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Την ικανοποίησή του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη στενή συνεργασία που επιδιώκει με τους θεσμικούς τεχνικούς συμβούλους της πολιτείας, εξέφρασε ο  πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης στον Γεν. Γραμματέα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουλίου, με τη συμμετοχή μελών της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Τμήματος και με αντικείμενο το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που είναι κομβικής σημασίας για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων που είχε ετοιμάσει η Μ.Ε. Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ και επί τριών αξόνων:

α) το θέμα των προκηρύξεων των σχετικών μελετών, β) του νέου θεσμού των αξιολογητών-συμβούλων επί του ΤΠΣ  και γ)  του επικείμενου νομοσχεδίου για τα ΤΠΣ.

Ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και τα μέλη της Μ.Ε. ότι το Νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση εντός δεκαημέρου με στόχο η πρώτη ομάδα 200 μελετών να προκηρυχθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου, με την ισχύουσα νομοθεσία και με την πρόθεση του Υπουργείου να είναι σημαντικά ενισχυμένη η βαρύτητα των τεχνικών κριτηρίων έναντι της οικονομικής προσφοράς των υποψηφίων μελετητών.

Ευρεία συζήτηση πραγματοποιήθηκε για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συνοδεύουν τα πρόσωπα που θα κληθούν να επιτελέσουν το έργο του Αξιολογητή–Συμβούλου, που σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ μελετητή, Δήμου και Υπουργείου.

Κοινή εκτίμηση είναι πως για τον συγκεκριμένο ρόλο πρέπει να τεθούν κριτήρια υψηλής επιστημονικής επάρκειας και εγνωσμένου κύρους με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και υποστήριξης του έργου του μελετητή.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Τσακούμης, δεσμεύτηκε για τη συμβολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ με προτάσεις και για τα θέματα των προκηρύξεων και για το νέο καθεστώς συμβούλων για τα νέα ΤΠΣ και ότι θα συμμετέχει με τεκμηριωμένες απόψεις στην επικείμενη διαβούλευση επί του νέου νομοσχεδίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα