Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Δείτε τα δέκα μεγαλύτερα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλο τον Κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το φωτοβολταικό πάρκο της Κοζάνης αν ήταν σήμερα σε λειτουργία θα ήταν έκτο σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας με ισχύ 300MW

Αν έχετε στο μυαλό σας τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού κου Παπανδρέου για την δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο στην περιοχή της Κοζάνης με 300MW, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Σε λειτουργία υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα συστήματα φωτοβολταϊκών αλλά και άλλων μορφών πράσινης ενέργειας.

Πράσινα συστήματα όπως η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία κλπ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του πλανήτη μας και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τα μεγαλύτερα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του κόσμου. Πρώτο στην κατάταξη σύστημα γεωθερμίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Για να ευλογούμε όμως και τα γένια μας, η κατασκευή του φ/β πάρκου στην Πτολεμαΐδα του Νομού Κοζάνης θα την τοποθετήσει 7η σε όλους τους τύπους συστημάτων ΑΠΕ και 2η σε φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο. Ας κάνουμε την αντίστροφη μέτρηση:
 

10.) Οσμωτική ενέργεια Statkraft της Νορβηγίας-Έργα

Κορυφαία εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, η Statkraft είναι ένας παγκόσμιος πρωτοπόρος στην οσμωτική ενέργεια. Μέσα από τη φυσική διαδικασία της όσμωσης, φρέσκο νερό και θαλασσινό νερό καθοδηγούνται σε ξεχωριστές αίθουσες, χωρίζονται από μια τεχνητή μεμβράνη. Η πίεση της διαδικασίας δημιουργεί καταρράκτες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τουρμπίνα παραγωγής ενέργειας. Δεδομένου ότι η εταιρεία συνεχίζει σε πιλοτικά έργα, ισχυρίζεται ότι η Statkraft οσμωτική ενέργεια έχει τη δυνατότητα το 1600 έως το 1700 Twh-σχεδόν το ισοδύναμο της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας.

9.) Φ/Β πάρκο Andasol-Ανδαλουσία, Ισπανία

Παράλληλα με ένα άδειο οροπέδιο στην Ανδαλουσία, περίπου 600.000 παραβολικά κάτοπτρα είναι συνδεδεμένα και λειτουργούν στο μεγαλύτερο σταθμό ηλιακής ενέργειας στον κόσμο (150 MW). Βρίσκεται 1.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η σαφής και λιγότερο ταραγμένη ατμόσφαιρα επιτρέπει τη σύλληψη περισσότερη ηλιακή ενέργεια από ό, τι ολόκληρη η χερσόνησος της Σαουδικής Αραβίας. Είναι τόσο μεγάλη όσο 210 γήπεδα ποδοσφαίρου και θα παράγει αρκετή ενέργεια για μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

8.) Rance παλιρροϊκή ενέργεια Βρετάνη, Γαλλία

Πρώτος παλιρροϊκός σταθμό στον κόσμο σε δύναμη, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Rance, είναι τώρα ο δεύτερος στον κόσμο σε παλιρροϊκή ενέργεια κρατώντας την πρώτη θέση για 40 χρόνια. Με ετήσια παραγωγή περίπου 600 GWh, ο σταθμός έχει μέγιστη ισχύ 240 MW που παράγεται από 24 ανεμογεννήτριες του, και προσελκύει περίπου 200.000 επισκέπτες ετησίως.

7.) Solnova σταθμός ηλιακής ενέργειας-Sanlucar la Mayor, Ισπανία

Ως ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, το εργοστάσιο Solnova αποτελείται από πέντε ξεχωριστές μονάδες των 50 MW κάθε (250 MW συνολικά), κάθε επιχείρηση και λειτουργεί από Abengoa Solar. Κάθε σταθμός παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιεί «γούρνες», ενώ μερικά είναι εξοπλισμένα για την υποστήριξη του φυσικού αερίου ως δευτερεύουσα πηγή καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

6.) Sihwa λίμνη παλιρροϊκή ενέργεια των φυτών-Sihwa Λίμνη, Νότια Κορέα

Ολοκληρώθηκε το περασμένο έτος, το έργο ισχύος 254 MW στην παλιρροιακή λίμνη Sihwa που είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση παλιρροιακής ενέργειας στον κόσμο. Δέκα ανεμογεννήτριες 25,4 MW  έκαστη βυθίζεται και οδηγείται σε ένα σύστημα unpumped γένεσης των πλημμυρών που κάνει χρήση ενός κυματοθραύστη που κατασκευάστηκε το 1994 για το μετριασμό των πλημμυρών και γεωργικούς σκοπούς.

5.) Ηλιακή Ενέργεια συστήματα παραγωγής (SEGS)-Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Ως η μεγαλύτερη ηλιακή εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, η SEGS αποτελείται από εννέα σταθμούς ηλιακής ενέργειας στην Mojave της Καλιφόρνια έρημο με εγκατεστημένη ισχύ από 354 MW. Επιπλέον, οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται το βράδυ από την καύση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με NextEra, το εργοστάσιο της εξυπηρετεί πάνω από 230.000 σπίτια και περιορίζει την ρύπανση κατά 3.800 τόνους ετησίως.

4.) Walney Αιολικό Πάρκο-Cumbria, Ηνωμένο Βασίλειο

Με 102 ανεμογεννήτριες που εκτείνεται σε 28 τετραγωνικά μίλια από την ακτή της Cumbria, το αιολικό πάρκο Walney πρόσφατα έγινε η μεγαλύτερη παράκτια αιολική εγκατάσταση του κόσμου. Ωστόσο, η DONG Energy, με σημαντικό ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, συμμετέχει επίσης σε ένα ακόμη μεγαλύτερο αιολικό πάρκο London Array, το οποίο θα μπορούσε να παράγει μια πάνω από 1000 MW όταν ολοκληρωθεί. Όσο για σήμερα, το αιολικό πάρκο Walney έχει μέγιστη ισχύ 367,2 MW.

3.) Η Tilbury -Tilbury, στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η μεγαλύτερη παραγωγή βιομάζας που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στον κόσμο σε μονάδα παραγωγής ενέργειας μόλις ήρθε σε απευθείας σύνδεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποδίδοντας πάνω από 750 MW βασικού φορτίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα νέα συσσωματώματα ξύλου καίγονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το εργοστάσιο καύσης άνθρακα του Tilbury βρίσκεται στην ιστοσελίδα της γήρανσης του πληθυσμού και αναμένεται να κλείσει το 2015.

2.) Roscoe Αιολικό Πάρκο, στο Τέξας, ΗΠΑ

Μεταξύ των πολλών μεγάλων αιολικών πάρκων σε ολόκληρη την πολιτεία του Τέξας, το αιολικό πάρκο Roscoe είναι η μεγαλύτερη, με χωρητικότητα 781 MW. Ανήκει και λειτουργεί από την E.ON κλίμα & ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι 627 ανεμογεννήτριες έχουν συσταθεί σε τέσσερις φάσεις από το 2008, κοστίζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να τροφοδοτήσει 250.000 σπίτια.

1.) Οι Geysers-Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Οι Geysers είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από 22 γεωθερμικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, αντλώντας από ατμού πάνω από 350 γεωτρήσεις, με εγκατεστημένη δυναμικότητα του ενεργού 1517 MW. Περίπου 72 μίλια βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, 19 από τα 22 εργοστάσια που ανήκουν και λειτουργούν από την Calpine Corporation με τα άλλα δύο κάτω από τη Βόρεια Καλιφόρνια του Οργανισμού και της Silicon Valley.

Επί του παρόντος, οι Geysers παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 1,1 εκατ. άτομα, αλλά οι τεχνικές που αναπτύσσονται από βελτιωμένα γεωθερμικά συστήματα αναμένεται να αυξήσει τη μελλοντική παραγωγή.

Η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσωπεύει πάνω από 10.000 MW εγκατεστημένης ισχύος σε όλο τον κόσμο, με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στις ΗΠΑ (3.086 MW), τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Πράσινη Ενέργεια πατώντας εδώ.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα