Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Δείτε τα δέκα μεγαλύτερα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλο τον Κόσμο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το φωτοβολταικό πάρκο της Κοζάνης αν ήταν σήμερα σε λειτουργία θα ήταν έκτο σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας με ισχύ 300MW

Αν έχετε στο μυαλό σας τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού κου Παπανδρέου για την δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο στην περιοχή της Κοζάνης με 300MW, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Σε λειτουργία υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα συστήματα φωτοβολταϊκών αλλά και άλλων μορφών πράσινης ενέργειας.

Πράσινα συστήματα όπως η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία κλπ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του πλανήτη μας και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τα μεγαλύτερα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του κόσμου. Πρώτο στην κατάταξη σύστημα γεωθερμίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Για να ευλογούμε όμως και τα γένια μας, η κατασκευή του φ/β πάρκου στην Πτολεμαΐδα του Νομού Κοζάνης θα την τοποθετήσει 7η σε όλους τους τύπους συστημάτων ΑΠΕ και 2η σε φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο. Ας κάνουμε την αντίστροφη μέτρηση:
 

10.) Οσμωτική ενέργεια Statkraft της Νορβηγίας-Έργα

Κορυφαία εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, η Statkraft είναι ένας παγκόσμιος πρωτοπόρος στην οσμωτική ενέργεια. Μέσα από τη φυσική διαδικασία της όσμωσης, φρέσκο νερό και θαλασσινό νερό καθοδηγούνται σε ξεχωριστές αίθουσες, χωρίζονται από μια τεχνητή μεμβράνη. Η πίεση της διαδικασίας δημιουργεί καταρράκτες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τουρμπίνα παραγωγής ενέργειας. Δεδομένου ότι η εταιρεία συνεχίζει σε πιλοτικά έργα, ισχυρίζεται ότι η Statkraft οσμωτική ενέργεια έχει τη δυνατότητα το 1600 έως το 1700 Twh-σχεδόν το ισοδύναμο της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας.

9.) Φ/Β πάρκο Andasol-Ανδαλουσία, Ισπανία

Παράλληλα με ένα άδειο οροπέδιο στην Ανδαλουσία, περίπου 600.000 παραβολικά κάτοπτρα είναι συνδεδεμένα και λειτουργούν στο μεγαλύτερο σταθμό ηλιακής ενέργειας στον κόσμο (150 MW). Βρίσκεται 1.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η σαφής και λιγότερο ταραγμένη ατμόσφαιρα επιτρέπει τη σύλληψη περισσότερη ηλιακή ενέργεια από ό, τι ολόκληρη η χερσόνησος της Σαουδικής Αραβίας. Είναι τόσο μεγάλη όσο 210 γήπεδα ποδοσφαίρου και θα παράγει αρκετή ενέργεια για μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

8.) Rance παλιρροϊκή ενέργεια Βρετάνη, Γαλλία

Πρώτος παλιρροϊκός σταθμό στον κόσμο σε δύναμη, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Rance, είναι τώρα ο δεύτερος στον κόσμο σε παλιρροϊκή ενέργεια κρατώντας την πρώτη θέση για 40 χρόνια. Με ετήσια παραγωγή περίπου 600 GWh, ο σταθμός έχει μέγιστη ισχύ 240 MW που παράγεται από 24 ανεμογεννήτριες του, και προσελκύει περίπου 200.000 επισκέπτες ετησίως.

7.) Solnova σταθμός ηλιακής ενέργειας-Sanlucar la Mayor, Ισπανία

Ως ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, το εργοστάσιο Solnova αποτελείται από πέντε ξεχωριστές μονάδες των 50 MW κάθε (250 MW συνολικά), κάθε επιχείρηση και λειτουργεί από Abengoa Solar. Κάθε σταθμός παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιεί «γούρνες», ενώ μερικά είναι εξοπλισμένα για την υποστήριξη του φυσικού αερίου ως δευτερεύουσα πηγή καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

6.) Sihwa λίμνη παλιρροϊκή ενέργεια των φυτών-Sihwa Λίμνη, Νότια Κορέα

Ολοκληρώθηκε το περασμένο έτος, το έργο ισχύος 254 MW στην παλιρροιακή λίμνη Sihwa που είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση παλιρροιακής ενέργειας στον κόσμο. Δέκα ανεμογεννήτριες 25,4 MW  έκαστη βυθίζεται και οδηγείται σε ένα σύστημα unpumped γένεσης των πλημμυρών που κάνει χρήση ενός κυματοθραύστη που κατασκευάστηκε το 1994 για το μετριασμό των πλημμυρών και γεωργικούς σκοπούς.

5.) Ηλιακή Ενέργεια συστήματα παραγωγής (SEGS)-Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Ως η μεγαλύτερη ηλιακή εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, η SEGS αποτελείται από εννέα σταθμούς ηλιακής ενέργειας στην Mojave της Καλιφόρνια έρημο με εγκατεστημένη ισχύ από 354 MW. Επιπλέον, οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται το βράδυ από την καύση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με NextEra, το εργοστάσιο της εξυπηρετεί πάνω από 230.000 σπίτια και περιορίζει την ρύπανση κατά 3.800 τόνους ετησίως.

4.) Walney Αιολικό Πάρκο-Cumbria, Ηνωμένο Βασίλειο

Με 102 ανεμογεννήτριες που εκτείνεται σε 28 τετραγωνικά μίλια από την ακτή της Cumbria, το αιολικό πάρκο Walney πρόσφατα έγινε η μεγαλύτερη παράκτια αιολική εγκατάσταση του κόσμου. Ωστόσο, η DONG Energy, με σημαντικό ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, συμμετέχει επίσης σε ένα ακόμη μεγαλύτερο αιολικό πάρκο London Array, το οποίο θα μπορούσε να παράγει μια πάνω από 1000 MW όταν ολοκληρωθεί. Όσο για σήμερα, το αιολικό πάρκο Walney έχει μέγιστη ισχύ 367,2 MW.

3.) Η Tilbury -Tilbury, στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η μεγαλύτερη παραγωγή βιομάζας που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στον κόσμο σε μονάδα παραγωγής ενέργειας μόλις ήρθε σε απευθείας σύνδεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποδίδοντας πάνω από 750 MW βασικού φορτίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα νέα συσσωματώματα ξύλου καίγονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το εργοστάσιο καύσης άνθρακα του Tilbury βρίσκεται στην ιστοσελίδα της γήρανσης του πληθυσμού και αναμένεται να κλείσει το 2015.

2.) Roscoe Αιολικό Πάρκο, στο Τέξας, ΗΠΑ

Μεταξύ των πολλών μεγάλων αιολικών πάρκων σε ολόκληρη την πολιτεία του Τέξας, το αιολικό πάρκο Roscoe είναι η μεγαλύτερη, με χωρητικότητα 781 MW. Ανήκει και λειτουργεί από την E.ON κλίμα & ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι 627 ανεμογεννήτριες έχουν συσταθεί σε τέσσερις φάσεις από το 2008, κοστίζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να τροφοδοτήσει 250.000 σπίτια.

1.) Οι Geysers-Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Οι Geysers είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από 22 γεωθερμικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, αντλώντας από ατμού πάνω από 350 γεωτρήσεις, με εγκατεστημένη δυναμικότητα του ενεργού 1517 MW. Περίπου 72 μίλια βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, 19 από τα 22 εργοστάσια που ανήκουν και λειτουργούν από την Calpine Corporation με τα άλλα δύο κάτω από τη Βόρεια Καλιφόρνια του Οργανισμού και της Silicon Valley.

Επί του παρόντος, οι Geysers παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 1,1 εκατ. άτομα, αλλά οι τεχνικές που αναπτύσσονται από βελτιωμένα γεωθερμικά συστήματα αναμένεται να αυξήσει τη μελλοντική παραγωγή.

Η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσωπεύει πάνω από 10.000 MW εγκατεστημένης ισχύος σε όλο τον κόσμο, με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στις ΗΠΑ (3.086 MW), τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Πράσινη Ενέργεια πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Θωμάς: Επιταχύνουμε τη ενεργειακή μετάβαση με ιδιωτικές επενδύσεις και κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

«Αξιοποιούμε την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς από το βήμα του πρώτου συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας “CleanEnergyTransitions” που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Υπουργοί από 40 χώρες του κόσμου (στις οποίες αναλογεί το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων), διευθυντικά στελέχη μεγάλων ενεργειακών ομίλων, επικεφαλής αναπτυξιακών τραπεζών καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την σημασία ανεύρεσης τρόπων για την στήριξη της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια, παρά τις προκλήσεις στην τρέχουσα συγκυρία και συμφώνησαν ότι ο διάλογος και η διεθνής συνεργασία μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμάς στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η λληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της διεθνούς πορείας προς την πράσινη ενέργεια. Παρουσίασε δε ένα σχέδιο που αναδεικνύει την Ελλάδα ως μια από τις πιο φιλόδοξες χώρες στον τομέα αυτό, «γεννά», -όπως σημείωσε-  σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα και θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Περιέγραψε δε τους βασικούς του άξονες ως εξής:

1. Κλείσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων (που αναλογούν στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής) έως το 2023 και  κλείσιμο του «κενού» που θα δημιουργηθεί κυρίως από ΑΠΕ.

2. Διπλασιασμός του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030. Σημαντικό ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι φέτος συντελέστηκαν δυο δημοπρασίες για έργα ΑΠΕ εν μέσω πανδημίας, μέσω των οποίων καλύφθηκε το 75% των προγραμματισμένων επενδύσεων για ΑΠΕ για το 2020 , οδηγώντας το υπουργείο να επανεξετάσει τον προγραμματισμό του.

3. Υλοποίηση ενός «Κύματος Ανακαίνισης» που θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση όχι μόνο κατοικιών, αλλά και δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων

4. Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των δικτύων. Στον τομέα αυτό προγραμματίζονται επενδύσεις 5,5 δις. ευρώ έως το 2028, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Θωμάς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), μέσω των οποίων θα αντληθούν κεφάλαια που θα διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβαση, για την οποία υπογράμμισε ότι απαιτείται και αυξημένη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Αυτή θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στο Υψηλού Επιπέδου Πάνελ για έναν Ανθεκτικό και Βιώσιμο κλάδο Ηλεκτρισμού, το οποίο συντόνισε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τον κομβικό ρόλο του ηλεκτρισμού στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και την ιστορική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των ενεργειακών συστημάτων  μέσω της διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος και της ενίσχυσης της ευελιξίας που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου μεριδίου ΑΠΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Η ΔΕΠΑ μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Clean Hydrogen Alliance

Στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) συμμετέχει η ΔΕΠΑ, μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Κωνσταντίνου Ξιφαρά.

Στόχος της Συμμαχίας είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου που θα δρομολογήσει και θα διευκολύνει επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Ο κ. Ξιφαράς είναι ένας από τους 18 Co-Chairs της Συμμαχίας και ο μοναδικός εκπρόσωπος ελληνικής εταιρίας στον κρίσιμο αυτόν φορέα.

Στη Συμμαχία η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 08/07/2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν εκτός από την ίδια, ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας, η κοινωνία των πολιτών, Εθνικοί και Περιφερειακοί φορείς, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ Ξιφαράς, σημείωσε σχετικά:

«Με τη συμμετοχή της στη νέα Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο, η ΔΕΠΑ δηλώνει έμπρακτα την πίστη της σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, στηριγμένη σε πράσινες μορφές ενέργειας, όπως το καθαρό υδρογόνο και πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών και υποδομών για την ανταγωνιστική και αξιόπιστη προσφορά τους. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία μας αποδεικνύει ότι βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών εξελίξεων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.»

Νωρίτερα την ίδια μέρα, παρουσιάστηκαν η στρατηγική της ΕΕ για την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος, καθώς και η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο, οι οποίες σηματοδοτούν την αρχή μίας νέας βιομηχανικής εποχής για την Ευρώπη. Οι δύο στρατηγικές συνθέτουν έναν επενδυτικό οδικό χάρτη στον τομέα της καθαρής ενέργειας, για τα επόμενα χρόνια, ο οποίος συνάδει τόσο με τη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη “Next Generation EU”, όσο και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Νέο συμβόλαιο της Hellenic Cables για θαλάσσιο αιολικό έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καλώδια ηλεκτρικών διασυνδέσων Υψηλής Τάσης

Η Hellenic Cables, ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων, εξασφάλισε σύμβαση από τη Seaway 7, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Subsea 7, για τηn προμήθεια καλωδίων inter-array 66 kV και των συναφών εξαρτημάτων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen.

Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen είναι ένα έργο ισχύος 1.075 MW, που βρίσκεται 27 χλμ. από την ακτή Angus στο Firth of Forth στα ανοικτά της Σκωτίας. Θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει από την Seagreen Wind Energy Limited και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Σκωτία και εκτιμάται ότι θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Η SSE Renewables πρόσφατα ανακοίνωσε την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την πρώτη φάση του Seagreen, ταυτόχρονα με την συμφωνία πώλησης μεριδίου 51 % του Seagreen 1 στην πετρελαϊκή εταιρία Total SA.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 320 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της εταιρείας στην Κόρινθο. Η παράδοση προγραμματίζεται έως τις αρχές του 2022.

H Seagreen Wind Energy Limited ανέθεσε στη Seaway 7 τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) των θεμελίων και των inter-array καλωδίων του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Seagreen 1.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα