Νίκος
Καραγιάννης

Στόχο για νέα έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων ανακοίνωσε η ΔΕΗ, κίνηση η οποία αποσκοπεί στην μείωση της εξάρτησής της από τον λιγνίτη και την συνακόλουθη στροφή της σε πιο βιώσιμες -οικονομικά και περιβαλλοντικά- μορφές καυσίμων.

Η ΔΕΗ, που διαθέτει την μεγάλη πλειονότητα της εγκατεστημένης ισχύος στην ελληνική αγορά, δείχνει διατεθειμένη να «τρέξει» τα φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία προηγουμένως είχαν εισέλθει σε διαδικασία «fast track», σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πρωτοκαθεδρία του λιγνίτη στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), θυγατρικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2006 με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ έχει πετύχει μία μάλλον περιορισμένη ισχύ της τάξης των 153 MW ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι σήμερα, εκ των οποίων μόλις τα 1,32 MW αφορούν ηλιακές, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις την ώρα που οι ιδιώτες επενδυτές έχουν εγκαταστήσει ήδη 2,6 GW ισχύος, εκμεταλλευόμενοι το πλεόνασμα ηλιοφάνειας στη χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλίας Μοναχολιάς δήλωσε πρόσφατα στο PV Magazine, ότι η εταιρεία στοχεύει πλέον σε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, σε συνεργασία και με άλλους επενδυτές, η συνολική δυναμικότητα των οποίων  θα ξεπερνά τα 550 MW.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε στους μετόχους της εταιρείας στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ότι η ΔΕΗ κάνει μια «δυναμική στροφή προς την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπερνώντας τις απαράδεκτες καθυστερήσεις του παρελθόντος.» Ο κος Παναγιωτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW, στα όρια της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδας-Φλώρινας, στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο σε περίπτωση υλοποίησης θα αποτελέσει την μεγαλύτερη, εν λειτουργία, φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της Ελλάδας.

Το θέμα βέβαια είναι ότι τα έργα αυτά σήμερα, είναι περισσότερο «ευσεβείς πόθοι» για την ΔΕΗ παρά ένα σταθερό και συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, και όλα αυτά με δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο για έργα ΑΠΕ έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν καθιστώντας απαραίτητη την διεξαγωγή (συχνά χρονοβόρων) διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, όπως ανακοίνωσε ξεχωριστά στον ελληνικό Τύπο, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει στο έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στην Πτολεμαΐδα, ειδική μεταχείριση, επιτρέποντάς του να υλοποιηθεί χωρίς προηγουμένως να κατατεθούν προσφορές. Στην περίπτωση αυτή, το Υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΗ θα πρέπει να καθορίσουν ένα τιμολόγιο.

Ακόμα βέβαια και αν η Ελληνική Πολιτεία καταφέρει να παρακάμψει τους ίδιους της τους νόμους, δεν είναι γνωστό κατά πόσο η Ευρώπη θα αποδεχτεί τέτοιου είδους «παρασπονδίες». Η αλλαγή πλεύσης με στροφή στις ΑΠΕ είναι πάντως μονόδρομος για την ΔΕΗ η οποία ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα ενώ πρέπει παράλληλα, ως ενεργειακός πυλώνας της χώρας, να εγγυηθεί την σταθερότητα του συστήματος.

 

Με πληροφορίες από pv-magazine.com

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας