Newsroom

Με το EBITDA της ΔΕΗ να φτάνει στα 900 εκατ. ευρώ ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης αναφέρθηκε στο στόχους της ΔΕΗ για το 2023 κατά τη διάρκεια της σημερινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της δημόσιας εταιρίας. Αυτοί αφορούν στην αύξηση του EBITDA στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ένεκα του masterplan απολιγνιτοποίησης  μέχρι το 2023.

Στόχος το 1,5 GW-Άδειες για 7 επιπλέον GW από τη ΡΑΕ

Όσον αφορά στις ΑΠΕ η ΔΕΗ επιδιώκει να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της με 1,5 GW συνολικής ισχύος έως το 2023, ενώ ήδη το 1 GW βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής. Επιπλέον η εταιρία έχει “κλειδώσει” επιπλέον έργα ΑΠΕ ισχύος 7 GW, καθώς έχει πάρει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις σχετικές Βεβαιώσεις Παραγωγού, οι οποίες και αποτελούν το πρώτο βήμα της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Προς το παρόν η ΔΕΗ υλοποιεί το φωτοβολταϊκό πάρκο των 200 MW στην Πτολεμαΐδα, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η Mytilineos, ενώ δρομολογούνται και τα δύο φωτοβολταϊκά ισχύος 50 MW (39 και 11 MW) την κατασκευή των οποίων έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Επίσης, εκτιμάται πως εντός του 2021 θα ληφθούν οι άδειες για επιπλέον 600 MW σε φωτοβολταϊκά και πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ δρομολογούνται έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1 GW και δυνατότητας αποθήκευσης 3 GW.

Σχετικά με την Πτολεμαΐδα 5, ο Γ. Στάσσης επισήμανε, πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός τους έτος. Πλέον η ΔΕΗ εξετάζει την αντικατάσταση της καύσης λιγνίτη με φυσικό αέριο, κάτι το οποίο φαίνεται να συμβαίνει από το 2025. Μάλιστα, υπολογίζεται πως με τη καύση φυσικού αερίου, θα παράγονται από την εν λόγω μονάδα 1000 MW ισχύος, αντί για τα 600 που είναι η αρχική πρόβλεψη από την καύση λιγνίτη.

Πρόσθεσε, δε, πως με την αντικατάσταση του καυσίμου η ολοκλήρωση του στόχου για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα επέλθει το 2025, δηλαδή 3 χρόνια νωρίτερα από το αρχικό πλάνο (2028). Προς το παρόν έχουν αποσυρθεί εντός του έτους 1,1 GW , ενώ αναμένεται να αποσυρθούν επιπλέον 0,24 GW έως τα τέλη του 2021.

Το ενεργειακό μείγμα έως το 2023

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα για το 2020 παρατηρήθηκε μείωση  50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με το τελικό ποσοστό  παραγωγής για το 2019  να ανέρχεται στο 40%, στη δεύτερη θέση ακολουθεί το φυσικό αέριο και στην τρίτη τα υδροηλεκτρικά.

Οι μελλοντικές προβλέψεις για το 2023 δείχνουν πως το φυσικό αέριο θα ξεπερνάει το λιγνίτη κατά 4% (με ποσοστό 28% και 24% αντίστοιχα για την παραγωγή ενέργειας), ενώ σημαντική άνοδο θα καταγράψουν οι ΑΠΕ (8%) και τα υδροηλεκτρικά έργα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV