Βαγγέλης
Θάνος

Πλώρη για επέκταση των επενδύσεων  σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα Βαλκάνια βάζει η ΔΕΗ . Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας, η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων αποτελεί ένα εύφορο πεδίο για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ.

Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  μέχρι το 2026 , με προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ.

Ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της για να πετύχει τους στόχους της αποτελεί η μεγάλη ρευστότητα που πέτυχε με την πρόσφατη ΑΜΚ . Επιπλέον ώθηση στα σχέδια επέκτασης εκτός Ελλάδας δίνει και το μεγάλο τίμημα που αποκόμισε από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.
Με αυτά τα δύο όπλα στη φαρέτρα της, λοιπόν, ανοίγει πανιά για επέκταση στα Βαλκάνια και εδραίωση σε νέες αγορές.

Δύο χώρες που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με στοιχεία, και οι δύο χώρες έχουν μείνει αρκετά πίσω όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση και γενικότερα την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα.
Αυτό το κενό είναι κάτι που θέλει να καλύψει η ΔΕΗ , αναπτύσσοντας το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της στο εξωτερικό.

 

Γιατί Βουλγαρία και Ρουμανία

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο γνώμονας με τον οποίο επιλέχθηκαν οι Βουλγαρία και η Ρουμανία. Όπως αναφέρθηκε ήδη αυτές οι χώρες έχουν χάσει αρκετό δρόμο στην πορεία προς την πράσινη ενέργεια. Ωστόσο έχουν πρόγραμμα και στόχο ο δρόμος που χάθηκε να καλυφθεί στην πορεία, ώστε να μειώσουν το κενό.
Να υπενθυμίσουμε πως και οι δύο χώρες που ανήκαν στο πρώην ανατολικό μπλοκ έχουν μεγάλη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, και θα συνεχίσουν να έχουν, καθώς σχεδιάζουν επέκταση των μονάδων πυρηνικής ενέργειας.
Ωστόσο, η γενική τάση είναι να επιτευχθεί παράλληλα και μια σημαντική αύξηση του ποσοστού που προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτό ακριβώς το κομμάτι του παζλ έρχεται να ενώσει η ΔΕΗ προτάσσοντας ρευστότητα , τεχνογνωσία και εμπειρία.

 

Ποσοστά διείσδυσης ΑΠΕ

Και οι δύο χώρες της Βαλκανικής βρίσκονται σε νηπιακή μορφή όσον αφορά τη σημερινή εικόνα σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ωστόσο έχουν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα για να αντιστροφή της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα πλάνα, η Ρουμανία αναμένεται να προσθέσει στο σύστημα 6,9 GW από ΑΠΕ μέσα στα επόμενα χρόνια . Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η “πράσινη ενέργεια” αναμένεται να αγγίξει το 50% της συνολικής. Στόχος είναι η σταδιακή αύξηση κατά 8% σε ετήσια βάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βουλγαρία που θέτει ως στόχο την ανάπτυξη της ισχύς από ΑΠΕ κατά 15% κάθε χρόνο, με ορίζοντα μέσα στην επόμενη δεκαετία να φτάσει το 47% της συνολικής ισχύος.

Τέλος, τα σχέδια της ΔΕΗ δεν περιορίζονται μόνο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στα ραντάρ της βρίσκονται και άλλες χώρες των Βαλκανίων όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία. Μάλιστα όσον αφορά τη Β. Μακεδονία ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή το επενδυτικό της πλάνο καθώς διεκδικεί σε συνεργασία με την “Αρχιροδον” την κατασκευή και τη λειτουργία μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου , ισχύος 458 MW και με προϋπολογισμό πάνω από μισό δισ. ευρώ.

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV