Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στην οποία η ΡΑΕ, είχε θέσει τις εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ για το περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ στα νησιά που εμπίπτουν στην εφαρμογή του άρθρου 100 του ν. 4821/2021, όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη.
Στη διαβούλευση, ανάμεσα σε πολλούς, έλαβε μέρος και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στα σχόλια της η ΔΕΗΑν, χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Αρχής να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις εισηγήσεις του Διαχειριστή. Στην τοποθέτηση της αναφέρει πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί ένα θετικό βήμα προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στα νησιά και στα νησιωτικά συμπλέγματα.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ, για να επιτευχθεί μεγαλύτερο περιθώριο διείσδυσης στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το τρίτο σενάριο, που κάνει λόγο για περικοπές στην παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την
Στην περίπτωση του Γ σεναρίου, το περιθώριο ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ μπορεί να φτάσει μέχρι τα 730 MW. Ωστόσο αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να ανέβει ακόμα περισσότερο (832 MW) στο τρίτο σενάριο και σε συνδυασμό με το υπόλοιπο της διαθέσιμης δυναμικότητας στη γραμμή Ν. Μάκρη-Πολυπόταμος.
Η ΔΕΗ ΑΝ προτείνει να τεθεί σε εφαρμογή το τρίτο σενάριο προκειμένου να εκμεταλλευτεί το υψηλό αιολικό δυναμικό των Κυκλάδων.
Οι εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ προβλέπουν πως για να γίνει πράξη το τρίτο σενάριο, αναγκαία προϋπόθεση είναι η ενίσχυση του συστήματος της Νότιας Εύβοιας. Στο Γ σενάριο, λαμβάνεται υπόψη η υλοποίηση νέου έργου μεταφοράς στη Νότια Εύβοια και ειδικότερα η κατασκευή νέας γραμμής μεταφοράς 150 kV Αλιβέρι – Πολυπόταμος.
Πρόταση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ, καθώς η συγκεκριμένη υποδομή δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
Ενίσχυση συμπλέγματος Άνδρος-Τήνος
Μάλιστα στα σχόλια που κατέθεσε η ΔΕΗΑν προτείνει το περιθώριο ισχύος ΑΠΕ της Ευβοίας, ή έστω ένα τμήμα της, να διατεθεί στο νησιωτικό σύμπλεγμα Άνδρος-Τήνος, καθώς η Ευβοίας και ειδικά το νότιο τμήμα της υπάρχει ήδη εγκατεστημένη μεγάλη ισχύς αιολικών σταθμών.
Τέλος, η συγγενική της ΔΕΗ, εκτιμά πως η υλοποίηση πιθανών σεναρίων λελογισμένων περικοπών μπορεί να εφαρμοστεί, με δεδομένο του υψηλού αιολικού δυναμικού που υπάρχει στις Κυκλάδες.
Τι προβλέπει το άρθρο 100 του ν. 4821/2021
Το άρθρο 100 του ν. 4821/2021, σημαίνει πως τα έργα ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί σε νησιά και προβλέπουν ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση, μπορεί να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση της διασύνδεσης, στα νησιά που έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ ή βάσει χρονοδιαγράμματος πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι την τελευταία ημέρα του 2024. Σε αυτή την περίπτωση εμπίπτουν τα νησιά των Κυκλάδων και η Κρήτη.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό η διασύνδεση των νησιών με το ΕΣΜΗΕ αναμένεται να διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες αξιοποίησης του δυναμικού ΑΠΕ των νησιών και του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου στην προοπτική ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Η πρακτική των περιορισμών
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η δυνατότητα επιβολής ελεγχόμενων λειτουργικών περιορισμών (περικοπές) στην παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια για την ανάπτυξη υποδομών πράσινης ενέργειας.
Η πρακτική του περιορισμού αποτελεί μια διεθνώς διαδεδομένη σημαντική πηγή ευελιξίας των σύγχρονων συστημάτων μεταφοράς και προβλέπεται και από την ΕΕ. Η δυνατότητα αυτή, αφορά περιοχές με περιορισμένο ανταγωνισμό ή με συστηματική εμφάνιση συμφόρησης και οι επιβαλλόμενες περικοπές δεν θα ξεπερνούν το 5% της ετήσιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας