Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκονται το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, ενόψει του καύσωνα που σαρώνει τη χώρα.
Πρόκειται για καύσωνα παρόμοιο εκείνου του 1987 με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τις 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ η διάρκεια του πρωτοφανούς αυτού καιρικού φαινομένου φαίνεται πως θα είναι δέκα ημέρες με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όπως είναι λογικό η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβληματισμό καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα είναι αυξημένη και τίθεται το ερώτημα εάν το σύστημα αλλά και η διανομή μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλά φορτία.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη, που παραχώρησε σχετικά με το νέο “Εξοικονομώ”, πως πραγματοποιήθηκε σχετική τηλεδιάσκεψη με στελέχη της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση σχετικά με το ζήτημα.
Πρόσθεσε, επίσης, πως υπάρχει ολόκληρο πλάνο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και επισήμανε πως ο κίνδυνος δεν πρόκειται να εμφανιστεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Βέβαια, η όλη κατάσταση, πρόσθεσε πως επιδεικνύει την ανάγκη για την ύπαρξη της στρατηγικής εφεδρείας.
Τα μέτρα των διαχειριστών
ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα έχει ήδη θέσει σε υψηλή διαθεσιμότητα τις μονάδες συμβατικής παραγωγής, δηλαδή το λιγνίτη και το φυσικό αέριο.
Επίσης, έχει ήδη ζητήσει από τους παραγωγούς να δηλώσουν τα διαθέσιμα μέσα παραγωγής και την ισχύ τους, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με το ΥΠΕΝ και τους αρμόδιους οργανισμούς.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία θετική εκτίμηση για το πέρασμα του καύσωνα χωρίς απώλειες τάσεις ο ΑΔΜΗΕ έχει βρίσκεται διαρκώς σε συνεννόηση με την πυροσβεστική για την αποτροπή ενδεχομένων πυρκαγιών. Εκτιμάται πως η ζήτηση στα μεγάλα αστικά κέντρα δε θα είναι μεγάλη, καθώς, ειδικά για το τριήμερο που διανύουμε αρκετοί θα είναι αυτοί που θα αποδράσουν σε μικρότερες πόλεις με αποτέλεσμα η ζήτηση να διαμοιραστεί.
Το ενεργειακό μείγμα και το peak της ζήτησης
Όσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει σε λειτουργία όλο το διαθέσιμο δυναμικό του. Αυτό περιλαμβάνει τις 4 μονάδες στον Άγιο Δημήτριο και τη Μεγαλόπολη 4. Να υπενθυμίσουμε πως η λιγνιτική μονάδα 5 έχει υποστεί βλάβη και είναι εκτός λειτουργίας και στην ίδια κατάσταση βρίσκεται η Μεγαλόπολη 4, την οποία και επιδιώκει να αποσύρει η ΔΕΗ.
Επιπλέον, όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο είναι σε λειτουργία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν επίσης οι ΑΠΕ (τα φωτοβολταϊκά για τις πρωινές ώρες και τα αιολικά για όλη τη διάρκεια της ημέρας), ενώ και τα υδροηλεκτρικά έχουν επαρκές απόθεμα ενέργειας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ΡΑΕ έχει ενημερωθεί από το ΔΕΣΦΑ πως τα φορτία φυσικού αερίου είναι πλήρη. Όσον αφορά στο CNG οι αγωγοί που περνούν από Σιδηρόκαστρο και Κήπους Έβρου είναι πλήρεις. Σχετικά με το LNG η Ρεβυθούσα βρίσκεται στο 100% της πληρότητας της, ενώ αναμένονται καράβια με φυσικό αέριο την 1η και τη 4η Αυγούστου δίνοντας έτσι την απαραίτητη επάρκεια του καυσίμου μετάβασης για την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
Η ζήτηση κατά τις πρωινές ώρες εκτιμάται στα 8200 έως 8600 MW με τον ΑΔΜΗΕ να μπορεί να καλύψει έως και 10000 MW, ενώ το βράδυ η ζήτηση θα κινηθεί από τις 8600 έως τις 9000 MW όπου εδώ από ΑΠΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα αιολικά πάρκα.
Σχετικά με τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να στραφεί προς το βορά, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία με τις δημοπρασίες να κινούνται μεταξύ των 600 και 1300 MW. Από την άλλη διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός και αναμένεται να τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά τις 13 Αυγούστου, όπου και θα έχει περάσει το κύμα του καύσωνα.
ΔΕΔΔΗΕ
Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να συνεισφέρει στο ενεργειακό μείγμα 2800 MW ισχύος μέσω των φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και των πάνελ. Βέβαια, η ισχύς αυτή θα είναι διαθέσιμη έως τη δύση του ηλίου και μετά θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα του ΑΔΜΗΕ εάν και εφόσον υπάρχει αέρας.
Ο κύριος φόβος του ΔΕΔΗΗΕ είναι το ενδεχόμενο ο καύσωνας να προκαλέσει προβλήματα στα καλώδια για τη μεταφορά ενέργειας. Να υπενθυμίσουμε πως ο ΔΕΔΔΗΕ για τον σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την υπογειοποίηση των καλωδίων, ενώ πριν από ημέρες επαναπροκήρυηξε το mega διαγωνισμό αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για υπερφόρτωση των καλωδίων κυρίως για ττο κένρος της Αθήνας λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες καθώς ναι μεν ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να παρέχει έως και 10 GW ισχύος τις πρωινές ώρες, αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να μπορέσει να τις διαμοιράσει καταλλήλως.
Ωστόσο, ο συνδυασμός των αδειών λόγω Αυγούστου αλλά και της φυγής το τριήμερο προς εύρεση δροσιάς εκτιμάται πως αποσυμφορήσει σημαντικά τα φορτία ενέργειας για την πρωτεύουσα.
Για το λόγο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αυξημένο προσωπικό με ενισχυμένες βάρδιες στους υποσταθμούς υψηλής προς μέσης τάσης, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε βάρδιες ώστε να είναι συνεχώς σε επιφυλακή
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας