Newsroom

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών funds. Τα σχήματα που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχουν εισέλθει στο Virtual Data Room (VDR) από τα μέσα Μαΐου, ενώ γίνονται και μεταξύ τους διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία πιο ισχυρών συμμαχιών.

Η καταληκτική ημερομηνία για την τελική υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι η 4η Σεπτεμβρίου, και όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα δεν εκτιμάται πως θα δοθεί επιπλέον παράταση.

Το ενδιαφέρον εκ μέρους των 9 μνηστήρων παραμένει υψηλό και δεν υπάρχει ακόμα κάποια αποχώρηση, ενώ όλοι εξετάζουν ενδελεχώς τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία του Διαχειριστή μέσω του VDR.

Οι “Έλληνες” partners

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αναμένονται τουλάχιστον 3 με 4 προτάσεις. Καθώς η εξέταση μέσω VDR είναι εν εξελίξει παρατηρείται πως υπάρχουν ζυμώσεις μεταξύ των 9 μνηστήρων αλλά και νέων εταιριών και ομίλων από το εξωτερικό, ενώ στο “παιχνίδι” δεν αποκλείεται να μπουν και “έλληνες partners”, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι μνηστήρες έχουν ήδη προσεγγίσει τους Έλληνες partners που θεωρούν κατάλληλους για συνεργασία, και δεν αποκλείεται όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, να μην υποβληθούν προσφορές από μερικούς μνηστήρες αν δεν υπάρξει σύμπραξη με ελληνικές εταιρίες. Από την άλλη και οι ελληνικές εταιρίες προσεγγίζουν τα ενδιαφερόμενα σχήματα με αποτέλεσμα να αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι νέες συμπράξεις που θα προκύψουν προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με τις πηγές του ypodomes.com, είναι πως δεν πρόκειται για μεγάλες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας καθώς υπάρχουν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες.

Οι 4 μνηστήρες και η εκτιμώμενη προσφορά

Όπως είχε ανακοινωθεί από τα μέσα Μαΐου οι 9 ενδιαφερόμενοι που εξετάζουν το VDR είναι οι εξής

ARDIAN Infrastructure Funds
BCI – British Columbia Investment Management Corporation
BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C
CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.
F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
MACQUARIE Group Limited
OHA – Oak Hill Advisors LLP

Μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, οι 4 επικρατέστεροι μνηστήρες είναι τα αμερικανικά Funds VCVC Capital Partners και KKR, ενώ ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει και εκ μέρους των Αυστραλών Macquarie και First Sentier, τα οποία “σκανάρουν” το data room και επιδιώκουν να προσελκύσουν επιπλέον εταιρίες προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές κοινοπραξίες.

Οι επενδυτές παρατηρώντας τόσο τη λογιστική αξία του ΔΕΔΔΗΕ (3 δισεκατομμύρια ευρώ) όσο και το ρυθμιζόμενο έσοδο για την τρέχουσα τριετία που αγγίζει τα 790 εκατομμύρια όπως αυτό προέκυψε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εκτιμάται πως θα υποβάλλουν προσφορές ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα σημαντικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ

Όποιο και αν είναι το επικρατέστερο σχήμα που θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση, θα βρει μπροστά 3 μεγάλα έργα του ΔΕΔΔΗΕ που τρέχουν ή θα τρέξουν στο προσεχές διάστημα με το εκτιμώμενο ποσό των επενδύσεων να ξεπερνάει τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπογειοποίηση καλωδίων

Το πρώτο είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης, η οποία κατέστη αναγκαία ύστερα από την επέλαση της Μήδειας καθώς και από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην υπογειοποίηση 2.250 χλμ δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το 30% εξ αυτών να αφορά σε περιοχές της Αττικής ενώ δίνεται προτεραιότητα σε δασικές περιοχές.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 100 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 60 αφορούν σε έργα σε αστικές περιοχές, ενώ τα υπόλοιπα 40 θα κατευθυνθούν σε έργα για δασικές περιοχές. Ταυτόχρονα το ΥΠΕΝ παραμένει σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης και επιδιώκει το τελικό ποσό να καταλήξει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Έξυπνοι μετρητές

Η δεύτερη σημαντική επένδυση αφορά στην εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών με το συνολικό κόστος να κινείται μεταξύ των 850 εκατομμυρίων και του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση ενός πανελληνίου κέντρου τηλεμέτρησης, που θα συνοδευθεί από τον απαραίτητο εξοπλισμό (Hardware) και λογισμικό, ενώ θα γίνει και διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και τα κινητά τηλέφωνα (smart phones) στις απαιτήσεις των έξυπνων μετρητών.

Και αυτό το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμάται πως θα λάβει χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 220 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η δημόσια δαπάνη να “κλειδώσει” στα 450 δισεκατομμύρια καλύπτοντας έτσι το 50% των μετρητών.

Ο mega διαγωνισμός των 2,9 δισεκατομμυρίων

Το πιο πρόσφατο έργο του ΔΕΔΔΗΕ που τελεί ακόμα υπό διαγωνιστική διαδικασία είναι ο mega διαγωνισμός που αφορά στη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το κόστος του έργου εκτιμάται στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ και αποτελείται από 37 εργολαβίες. Ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποφύγει περιπτώσεις μονοπωλιακών τακτικών έχει ορίσει ως ανώτατο όριο τις 17 εργολαβίες ανά ενδιαφερόμενο σχήμα.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών έχει οριστεί η 15η Σεπτεμβρίου με τη διάρκεια της σύμβασης να ανέρχεται στους 48 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα από τις δράσεις που αφορούν στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων ηλεκτροδότησης και την εγκατάσταση των μετρητών.

Να υπενθυμίσουμε πως ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί στις αρχές Μαρτίου, αλλά περί τον Ιούνιο ακυρώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε με αρχική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών την 25η Αυγούστου, η οποία μετακινήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV