Νίκος
Καραγιάννης

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον πιλοτικό διαγωνισμό των 200.000 έξυπνων μετρητών, που αναμένεται την Δευτέρα, βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ και τα δύο σχήματα που διεκδικούν το έργο.

Εφόσον το δικαστήριο απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα της κοινοπραξίας ΟΤΕ-Intrakat-Intarsoft International, ο ΔΕΔΔΗΕ θα ανακυρήξει ανάδοχο την Intracom Telecom, και μόλις πάρει το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα υπογράψει μαζί της και την σύμβαση. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, και προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ να καλύψει μέρος από το χαμένο έδαφος των πολυετών καθυστερήσεων, λέγεται ότι ψάχνει τρόπους να επισπεύσει και τον «μεγάλο» διαγωνισμό, για την αντικατάσταση και των 7 εκατομμυρίων παλαιών ρολογιών με καινούργιους, γνωστό ως “roll out”.
Αλλωστε, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαικής Ενωσης, ο «μεγάλος» αυτός διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020, χρονοδιάγραμμα που συνδέεται και με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου, εκτιμώμενου ύψους γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

Αν ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ περιμένει για να βάλει μπροστά τον διαγωνισμό αυτό, πρώτα να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και των 200.000 μετρητών του πιλοτικού, θα φτάσουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων στον Ιούνιο του 2018. Διότι σύμφωνα με τους όρους του τελευταίου, εντός εννέα μήνων από την υπογραφή της σύμβασης πρέπει να έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι 10.000 και εντός δεκαπέντε μηνών οι υπόλοιποι 190.000. Τούτο σημαίνει πως αν η σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ υπογραφεί για παράδειγμα τον Μάρτιο, η πρώτη φάση του έργου θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017, και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2018.

Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται μαθηματικά ανέφικτο στο εναπομείναν διάστημα ως το 2020, όχι μόνο να έχει προκηρυχθεί, αλλά και να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο «μεγάλος» διαγωνισμός των επτά εκατομμυρίων μετρητών. Ενας επομένως τρόπος για να κερδηθεί χρόνος είναι αμέσως μόλις εγκατασταθούν οι πρώτοι 10.000 μετρητές του πιλοτικού, να ξεκινήσει και η επικαιροποίηση της μελέτης κόστους οφέλους (cost- benefit) για τον κύριο διαγωνισμό.
Τ

εχνικά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ, με βάση τη συμπεριφορά των 10.000 αυτών συστημάτων, θα αξιολογήσουν πως ανταποκρίνεται τόσο η ενσύρματη τεχνολογία GPRS/3G (General Packet Radio Services) όσο κυρίως το PLC (Power Line Communications) δηλαδή το πρωτόκολλο επικοινωνίας. Πρόκειται για τον τρόπο επικοινωνίας τόσο των μετρητών μεταξύ τους, όσο και των μετρητών με το κέντρο, όπου και θα μεταδίδονται τα μετρητικά δεδομένα.
Α

ντλώντας εμπειρία από το πως συμπεριφέρονται στην πράξη οι παραπάνω τεχνολογίες, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσε να συντάξει τις προδιαγραφές και για τον “μεγάλο” διαγωνισμό, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.
Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ. Στο μεταξύ την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” η απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η κοινοπραξία ΟΤΕ-Intrakat-Intarsoft International κατά της εγκυρότητας του πιλοτικού διαγωνισμού. Εάν το ΣτΕ κάνει δεκτή την προσφυγή, τότε η δικαστική εμπλοκή θα πάρει άλλες διαστάσεις, ο διαγωνισμός θα οδηγηθεί σε ακύρωση, και θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο.

Είχε προηγηθεί πριν από δύο περίπου εβδομάδες η απόρριψη από το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ της προδικαστικής προσφυγής της κοινοπραξίας κατά του διαγωνισμού και συγκεκριμένα κατά του πρακτικού της οικονομικής του αξιολόγησης. Δεδομένου ότι ο τελευταίος είναι μειοδοτικός, το προβάδισμα βρίσκεται στην Intracom Telecom που είχε προσφέρει 46 εκατ. ευρώ έναντι 62 εκατ. ευρώ του σχήματος ΟΤΕ-Intrakat-Intarsoft International.

Αν και ο προϋπολογισμός του έργου είναι σχετικά μικρός, το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς ο ανάδοχος που θα επιλεγεί αποκτά πρόκριμα για τον “μεγάλο” διαγωνισμό, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα των επόμενων ετών, ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Οι προετοιμασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ, και κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου παγκοσμίως αναμένεται να επιδείξουν έντονο ενδιαφέρον για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να συστήσει κοινοπραξία με την κινεζική CMEC (σσ: την εταιρεία που έχει συμφωνήσει να κατασκευάσει τη νέα μονάδα Μελίτη ΙΙ) για την ανέγερση μονάδας παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα. Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, θα πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα, καθώς ήδη λειτουργεί μια μονάδα της εταιρείας Landys Gyr.

 

Πηγή: energypress.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV