Η ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, με επιτροπές οι οποίες θα υποστηρίζουν τους ιδιοκτήτες προκειμένου να καταθέσουν αντιρρήσεις για πρόδηλα σφάλματα στους Δασικούς Χάρτες και εάν χρειαστεί παράταση της προθεσμίας των 105 ημερών, που «τρέχει» ανά περιοχή της χώρας από την ημέρα ανάρτησης του αναθεωρημένου δασικού χάρτη εξετάζει το ΥΠΕΝ.
Τις σχετικές ανακοινώσεις για τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ έκανε ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μίλησε στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» σημειώνοντας ότι υπάρχει η διάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επίλυση προβλημάτων σε σχέση με τους δασικούς χάρτες.
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως σε καμία περίπτωση οι δασικοί χάρτες δεν συνδέονται με τα ιδιοκτησιακά δεδομένα, ενώ αναφερόμενος στην Κρήτη είπε ότι στην Κρήτη δεν ισχύει το τεκμήριο του δημοσίου και συμπλήρωσε πως θα γίνουν όποιες ενέργειες χρειαστούν ώστε να ενισχυθούν οι επιτροπές για τις αντιρρήσεις για να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών.
«Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως όταν μιλάμε για δασικούς χάρτες, δεν συνδέεται με το ιδιοκτησιακό. Ακόμα και αν περιοριστεί μία χρήση σε ένα ακίνητο, δεν σημαίνει ότι αυτό το ακίνητο πηγαίνει στο κράτος. Και ειδικά στην Κρήτη που σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν ισχύει το τεκμήριο του δημοσίου, όταν ένα ακίνητο χαρακτηριστεί ως δασικό, που στην παρούσα φάση είναι αβαντάζ για μα» είπε ο κ Κεφαλογιάννης.
Ο ίδιος αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ και του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, σημείωσε ότι:
-«Το βασικότερο στο οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Αμυράς είναι ότι πρώτον θα ενισχυθούν όλα τα σημεία υποστήριξης – ανάρτησης των δασικών χαρτών. Θα γίνουν επιτροπές που θα ενημερώνουν τον κόσμο για το τι χρειάζεται να κάνει ώστε να διορθώσει το πρόδηλο σφάλμα – που θα μπορεί να διορθωθεί ατελώς.
Θα ενισχυθούν επίσης και οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, γιατί αυτό που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι αντιρρήσεις εξετάζονται με πολύ αργό ρυθμό και ειδικά μέσα στην πανδημία ο κόσμος είναι πιο δύσκολος στο να κινεί τις διαδικασίες. Και μία Τρίτη δέσμευση του κ. Αμυρά είναι ότι εφόσον χρειάζεται και παραπάνω χρόνος προφανώς και θα δοθεί. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα ότι δίνεται παράταση, γιατί πρέπει να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός, αλλά αν υπάρχουν πολύ μεγάλες εκκρεμότητες και κοινωνική ανάγκη τότε προφανώς θα δοθεί και παράταση», σημείωσε ο υφυπουργός και κατέληξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται οι πολίτες πως θα χάσουν τη γη τους:
«Ο δασικός χάρτης έχει μια ξεκάθαρη αποστολή. Να ξεκαθαρίσει τις χρήσεις γης, να μπορεί ο κόσμος να ξέρει ότι το ακίνητο του μπορεί να το χρησιμοποιήσει για αγροτική χρήση, ή για να χτίσει και μπει ένα τέλος σε αυτό που βλέπουμε εδώ και δεκαετίες. Ο κόσμος είναι όμηρος πολλές φορές των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ο δασικός χάρτης έρχεται να δώσει μία λύση σε αυτό. Αυτό και μόνο».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας