Νίκος
Καραγιάννης

Η ΕΤΕπ υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 24 εκατ. ευρώ με τον ελληνικό όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας δύο αιολικών πάρκων στο όρος Βέρμιο στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Alpha Bank ενήργησε ως συνδανειστής που παρέχει ισοδύναμο ποσό μακροπρόθεσμου δανεισμού μαζί με μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση ΦΠΑ. Το δάνειο της ΕΤΕπ υποστηρίζεται από την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το χρηματοδοτικό μέσο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση αυτού του τύπου με την ΤΕΡΝΑ μετά από εκείνη του περασμένου Ιουλίου για τη χρηματοδότηση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Βοιωτίας.

«Όπως υποσχεθήκαμε πέρσι, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις στον ελληνικό τομέα της ενέργειας και παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση υγιών έργων που πληρούν τα κριτήριά μας και ανταποκρίνονται στις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ», σχολίασε ο Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.

«Η Τράπεζα έχει δεσμευτεί ιδιαίτερα για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας σε ολόκληρη την Ένωση, και το ΕΤΣΕ μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Το έργο αυτό είναι ακριβώς το είδος δραστηριότητας που το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη σχεδιάστηκε να στηρίζει».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου, η χώρα θα σταθεί στα δικά της πόδια — αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της, και οικονομικά. Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Σχέδιο Γιούνκερ συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής υποδομής της Ελλάδας, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Τα δύο αιολικά πάρκα θα έχουν συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 44,4 MW, η οποία θα κατανέμεται ανάμεσα στο πάρκο της θέσης Ερεσού Ύψωμα-Φούρκα (παραγωγικής ικανότητας 36 MW) και σε εκείνο της θέσης Λεύκες-Κερασιά (παραγωγικής ικανότητας 8,4 MW). Από κοινού, θα φιλοξενούν 22 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε πολύπλοκα πεδία με υψόμετρο άνω των 1.400 μ., και θα συνδέονται με το δίκτυο μεταφοράς μέσω ενός νέου υποσταθμού ΜΤ/ΥΤ [μέσης/υψηλής τάσης] και με υπόγεια καλώδια ΜΤ μήκους 8,5 και 16 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Πρόκειται για τη δεύτερη δραστηριότητα του ΕΤΣΕ, στην οποία η τράπεζα αναλαμβάνει τον άμεσο κίνδυνο του έργου μέσω μιας περιορισμένου ύψους δομής χρηματοδότησης του έργου. Παράλληλα με άλλες συναλλαγές, αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στον ελληνικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας εν γένει και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τις πολιτικές της Ε.Ε., ειδικότερα.

 
 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV