Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Δανειακή σύμβαση ύψους 55 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στο Δήμο Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη σύναψη δανειακής σύμβασης, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Υπέρ ψήφισαν 37 δημοτικοί σύμβουλοι τέσσερις κατά και τέσσερις δήλωσαν αποχή. Την ευθύνη παρακολούθησης του δανείου θα έχει διαπαραταξιακή επιτροπή.

Με το δάνειο θα πραγματοποιηθούν «έργα υποδομής σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.α. σε περίοδο κρίσης και περικοπών, που θα μείνουν στην πόλη» τόνισε εισηγούμενος το θέμα, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Επίσης σημείωσε ότι η δανειακή σύμβαση προβλέπει την κατάρτιση δωρεάν μελετών για έργα. Οι πρώτες μελέτες, όπως είπε, θα είναι έτοιμες το αργότερο το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, μόλις υπογραφεί το δάνειο θα δοθεί στον δήμο προκαταβολή 16 εκατ. ευρώ, που θα αποδεσμεύσει αντίστοιχους πόρους από ήδη συμβατοποιημένα έργα, οι οποίοι θα διατεθούν για οδοποιία σ΄όλη την Αθήνα, αγορά απορριμματοφόρων κ.α.

Υπογράμμισε δε, ότι με το δάνειο θα γίνουν 24 απαλλοτριώσεις μεγάλων χώρων που έχουν δεσμευθεί από τον δήμο εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη επισήμανε ότι από τότε που ανέλαβε, το 2011, έχει αποπληρώσει 153 εκατ. ευρώ από τα 221 εκατ. που ήταν ο συνολικός δανεισμός, όταν παρέλαβε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρήγας Αξελός, τόνισε ότι ο δήμος έχει επαρκή χρηματοδότηση για την εκτέλεση των έργων τόσο μέσω του ΕΣΠΑ όσο και μέσω προγραμμάτων υπουργείων. Όπως είπε το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη μελετών, για το οποίο, όπως ανέφερε, ευθύνεται η δημοτική αρχή και δήλωσε ότι η παράταξή του δεν θα ψηφίσει την έγκριση του δανείου.

Ο ‘Αρης Σπηλιωτόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Μπορείς» ανέφερε ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δανείου «είναι πολύ καλά» για την τωρινή συγκυρία και σημείωσε ότι «μόνο για λαϊκίστικους λόγους και στείρα αντιπολίτευση δεν θα ψήφιζα τη δανειακή αυτή σύμβαση».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σοφιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της εξαναγκάζει τους δήμους που θέλουν να κάνουν έργα υποδομής και απαλλοτριώσεις, να οδηγούνται σε δάνεια. Και δήλωσε ότι το ψηφίζουν διότι η σχετική πρόταση περιέχει έργα και απαλλοτριώσεις που έχει ανάγκη η Αθήνα. «Επιμένουμε στην ανάγκη να πάρουν ανάσα οι λαϊκές οικογένειες, πιέζοντας για να γίνουν συγκεκριμένα έργα και απαλλοτριώσεις στον δήμο Αθηναίων»πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» Νικήτας Κακλαμάνης, υπενθύμισε το δάνειο που είχε συνάψει ως δήμαρχος με αρνητικό επιτόκιο και εξήγησε «ένας από τους λόγους που ψηφίζουμε το τωρινό είναι ότι συμπεριλαμβάνονται σ΄αυτό πολλά από τα έργα του τεχνικού προγράμματος επί των ημερών μας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας», Βασίλης Καπερνάρος , δήλωσε ότι το καταψηφίζει «γιατί δεν έχουμε καμία έστω τυπική εικόνα, τι θα γίνει παίρνοντας αυτό το δάνειο».

Με τη σύναψη του δανείου εναντιώθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι «το δάνειο υπηρετεί τη διαχειριστική αντίληψη που έχει η δημοτική αρχή Καμίνη και είναι ίδια με εκείνη των προκατόχων της». Ενάντια στη σύναψη του δανείου τάχθηκε επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» Ηλίας Κασιδιάρης.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα