Πολύ ψηλά στην ατζέντα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, βρέθηκαν και οι ενεργειακές υποδομές. Στο πάνελ με θέμα “Οι ενεργειακές υποδομές της χώρας και η ανάγκη για πράσινη ενέργεια” βρέθηκε και ο κύριος Δημήτρης Σαραντόπουλος, Διευθυντής Εμπορίας Φυσικού Αερίου ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ο Διευθυντής Εμπορίας Φυσικού Αερίου ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έδωσε μια ιδιαίτερα ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα , πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του RePowerEu;

Αναλυτικά τα όσα είπε:

“Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη έχει αλλάξει άρδην. Η ευρωπαϊκή ένωση με γρήγορα αντανακλαστικά, και το πρόγραμμα RePowerEu προσπάθησε να ξανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

“Αυτό που έγινε αντιληπτό είναι πως ότι γνωρίζαμε μέχρι τότε, δεν μπορούσε πια να συνεχίσει. Περάσαμε σε μια νέα εποχή. Το RePowerEu μιλάει για μία ενεργειακή αυτονομία. Απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο. Ενδυνάμωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Μιλάει για το LNG και την ενεργειακή ασφάλεια που θα δώσει και την εναλλακτική λύση που θα δώσει ώστε να απαλλαγούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο”.

Έχει μεγάλη σημασία να βλέπουμε τον ενεργειακό ρεαλισμό

“Πίσω από τις λέξεις του RePowerEu πρέπει να διαβάσουμε κι άλλα πράγματα όπως τον ενεργειακό ρεαλισμό. Δηλαδή πρέπει να βάλουμε την κοστολογική διάσταση σε αυτήν την επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση”.

“Η ενέργεια είναι ένα πολύ ευαίσθητο αγαθό. Είναι ένα αγαθό που μας αγγίζει όλους. Το ενεργειακό κόστος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τους καταναλωτές, για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για την ελληνική βιομηχανία”.

“Το RePowerEu ήρθε να βάλει καινούργιες βάσεις τις οποίες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τις μετουσιώσουν σε πραγματικά μέτρα, ρεαλιστικά ώστε και το ενεργειακό κόστος να παραμείνει χαμηλό και να μην δημιουργηθεί κάποια αρρυθμία στην αγορά. Και γιατί το τονίζω αυτό; Είναι διαφορετικό να χαράσεις μία πολιτική, και είναι διαφορετικό αυτή η πολιτική να συνδυάζεται με υψηλό πληθωρισμό, με μερική ύφεση που είναι ήδη ορατή σε κάποιες χώρες, και να υπάρχει μία απειλή επισιτιστικής κρίσης. Συνεπώς αυτό το καινούργιο περιβάλλον που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε, το καινούργιο πλάνο θα πρέπει να λάβει υπόψη και όλες τις άλλες διαστάσεις”.

“Ο ενεργειακός ρεαλισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό, να μην αυξηθεί το κόστος, και να βάλουμε και διαστάσεις όπως είναι οι υποδομές, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές, και με σταθερά και καλά οργανωμένα βήματα να περάσουμε στην εποχή”.

Η βιασύνη φέρνει βίαιες αλλαγές στην αγορά

“Φθηνή ενέργεια δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος. Για 20 χρόνια η τιμή του αερίου ήταν μεταξύ 5 έως 25 και 30 € την μεγαβατώρα φτάσαμε τον περασμένο Απρίλιο να είναι 130 € η μεγαβατώρα. Συνεπώς το κακό σήμερα ρώσικο αέριο ήταν καλό για τα προηγούμενα 20 χρόνια και βοήθησε στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για να κάνουμε αυτήν την στροφή της απεξάρτησης πρέπει να το κάνουμε με ρεαλισμό. Να μην το κάνουμε με υψηλές τιμές ώστε να πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

“Πρέπει να κάνουμε τα σωστά βήματα χωρίς να βιαστούμε γιατί. Γιατί αν βιαστούμε θα πιέσουμε την αγορά να κάνει βίαιες αλλαγές και οι βίαιες αλλαγές πάντοτε συνοδεύονται από υψηλές τιμές”.

“Το RePowerEu μιλάει για απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο όχι απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, γιατί δεν πρέπει να βαυκαλιζόμαστε ότι το υδρογόνο είναι κάτι που μπορεί να έρθει αύριο το πρωί με πάρα πολύ χαμηλό κόστος. Άρα του φυσικό αέριο πρέπει να παραμείνει σε ισχύ ως ένα φτηνό μεταβατικό καύσιμο”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV