Newsroom

«Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας των έργων “Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα” (ΣΔΙΤ), είναι η επιτάχυνση του χρόνου δημοπράτησης, ενώ από τα βασικά πλεονεκτήματά τους πέρα από την εξοικονόμηση χρόνου στις διαδικασίες ωρίμανσης και υλοποίησης, είναι ότι αξιοποιούν χρήματα του ιδιωτικού τομέα και την τεχνογνωσία των συμβούλων και γενικά του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα επιμερίζουν το ρίσκο και τους κινδύνους ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και βελτιώνουν την ποιότητα». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς κατά τη σημερινή συμμετοχή του στο φετινό 9ο Delphi Economic Forum (10-13 Απριλίου, στους Δελφούς).

Ο κ. Σαμαράς συμμετείχε στο πάνελ με θέμα: «Building Bridges to the Future: How PPPs Can Accelerate Connectivity /INFRASTRUCTURE & CONNECTIVITY», σήμερα, στο Amphictyon Hall | Anemolia Hotel, Αράχωβα. Στο πάνελ των ομιλητών, που συντόνιζε ο δημοσιογράφος, Νίκος Καραγιάννης, συμμετείχαν οι:

– Νικόλαος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών,
– Δημήτρης Σαμαράς, Πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες»
– Εμμανουήλ Μουστάκας , Executive BoD Member – General Director of Business Development, GEK TERNA Group,
– Βασίλης Δεληγιάννης, General Manager, ENOIA
– Γιώργος Παυλάτος, Senior Partner / Co-Founder, OCTANE Management Consultants

Στην ερώτηση για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των μελετητικών και συμβουλευτικών εταιρειών στα έργα που αξιοποιούν τις μεθόδους ΣΔΙΤ ο ίδιος απάντησε: «Εμείς ως «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Μηχανικοί» σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούμαστε πολύ έντονα, καθώς, μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες έχουμε επιλεγεί και παρέχουμε υπηρεσίες, τεχνικού συμβούλου, Ανεξάρτητου Μηχανικού, Project Management, μελετητή ή επιβλέποντα, τόσο στην ωρίμανση και όσο και στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, που δρομολογούνται με ΣΔΙΤ. Αντίστοιχα, λειτουργούμε ως Τεχνικοί Σύμβουλοι, ή ως Μελετητές, για τα Υπουργεία, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για την EBRD και τη μονάδα ΣΔΙΤ του ΥΠ.ΟΙΚ, για άλλους Δημόσιους Φορείς, όπως και για τους περισσότερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας.

Ως εκ τούτου, το εργαλείο των ΣΔΙΤ, το γνωρίζουμε αρκετά καλά.

Ο θεσμός των ΣΔΙΤ, έχει ήδη αποδειχθεί έμπρακτα ότι αποτελεί, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης έργων, που επιτυγχάνει, πέρα από την αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, τη βέλτιστη κατανομή κινδύνων, μεταξύ, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αξίζει να επισημάνω ότι, στα ΣΔΙΤ, όταν η κατανομή του επιχειρηματικού ρίσκου, είναι σωστά επιμερισμένη ανάμεσα στο κράτος και στον ιδιώτη, τότε η δημόσια δαπάνη δεν προσμετράται, ούτε στο δημόσιο έλλειμα, ούτε στο δημόσιο χρέος».

Ο κ. Σαμαράς αφού αναφέρθηκε στις δύο κατηγορίες ΣΔΙΤ, στα Ανταποδοτικά Έργα ΣΔΙΤ, και στα Έργα ΣΔΙΤ κοινωνικών υποδομών, στον τρόπο λειτουργίας και στα πλεονεκτήματά τους υπογράμμισε: «Στα κοινωνικά ΣΔΙΤ, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές των έργων, καθώς θα πρέπει να υπολογίζουμε τις δυνατότητες του ΠΔΕ και άρα πόσα έργα ΣΔΙΤ μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας των έργων ΣΔΙΤ, είναι η επιτάχυνση του χρόνου δημοπράτησης, και αξίζει να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με την έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας για τα ΣΔΙΤ, η Ελλάδα κατετάγη 2η παγκοσμίως, ανάμεσα σε 140 χώρες στον τομέα των «Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ, καθώς επίσης και ότι, πολλά έργα ΣΔΙΤ έχουν αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις.

Εμείς ως «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί», αυτήν την περίοδο συμμετέχουμε ως Τεχνικοί Σύμβουλοι στην ωρίμανση αρκετών έργων ΣΔΙΤ. Ενδεικτικά αναφέρω τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, το Νέο Κυβερνητικό Πάρκο στο ακίνητο ΠΥΡΚΑΛ, τα αρδευτικά δίκτυα, τις Φοιτητικές Εστίες των Πανεπ/μίων Κρήτης, Θράκης, Θεσσαλίας, καθώς και το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών».

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να αναπτυχθεί επιπλέον ο θεσμός των Πρότυπων Προτάσεων ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε: «Οι Πρότυπες Προτάσεις, δυνητικά θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα γραφειοκρατίας, υποστελέχωσης και έλλειψης πόρων του Δημοσίου που καθυστερούν την ωρίμανση και υλοποίηση έργων υποδομής. Γνωρίζουμε, ότι οι πρότυπες προτάσεις που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση στην αρμόδια επιτροπή, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη.

Κατά την άποψη μου, πιστεύω ότι, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις από πλευράς της πολιτείας, ο νόμος για τις Πρότυπες Προτάσεις, θα μπορούσε να βελτιωθεί σε ορισμένα σημεία, και να αποτελεί, ένα σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο υλοποίησης σημαντικών έργων. Επίσης, οι Πρότυπες Προτάσεις πρέπει να κρατούν και τις απαραίτητες ισορροπίες, στη σχέση Κράτους-Αγοράς, δηλαδή η πρωτοβουλία στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής – που θα εντάσσονται σε έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό – εννοείται ότι πρέπει να παραμένει υπόθεση του Κράτους, και να μπορεί ο ιδιώτης, με τις προτάσεις του να συμβάλλει από την πλευρά του, στην προώθηση τέτοιων έργων».

Ο ίδιος καταλήγοντας επισήμανε: «Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουν περιορισμούς, ποσοτικούς, ποιοτικούς και χρονικούς αντίστοιχα και τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, και ιδιαίτερα το ΠΔΕ είναι επίσης πεπερασμένα και δυστυχώς δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες που έχουμε για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής.

Συνεπώς, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο και νέα εργαλεία, τα οποία προωθούν τη συνεργασία του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και αξιοποιούν ιδιωτικά κεφάλαια, όπως είναι τα ΣΔΙΤ, αλλά και οι Πρότυπες Προτάσεις, όπως βέβαια και οι Παραχωρήσεις που πέρα όλων των άλλων πλεονεκτημάτων τους, στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως είναι πιο πράσινα, πιο ψηφιακά και πιο ανθεκτικά, γιατί στα κριτήρια επιλογής τους, είναι η βιωσιμότητα, η αποδοτικότητα και η ανθεκτικότητα. Τα έργα αυτά βοηθούν τη συνδεσιμότητα προς όφελος της οικονομίας, της ανάπτυξης και εν τέλει προς όφελος των πολιτών αφού βελτιώνουν τη ποιότητα της ζωής τους».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV