Μια σειρά από σημαντικές προσωπικότητες του κατασκευαστικού κλάδου παρευρέθηκαν στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022 . Ανάμεσα τους και ο Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ. Ο κύριος Δημήτρης Χανής βρέθηκε στο πάνελ με τίτλο “Ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων υποδομών και οι νέες παγκόσμιες προκλήσεις”.

Στην τοποθέτηση του ο κύριος Χανής ανέφερε “Έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα σήμερα για την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών. Οπότε θα σας μιλήσω για κάποια βασικά υλικά όπως το τσιμέντο, τα αδρανή, το σκυρόδεμα στα οποία οδηγηθήκαμε σε μεγάλες αυξήσεις τιμών. Ήδη από το β΄ εξάμηνο της περσινής χρονιάς, και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς”.

“Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι το τσιμέντο σαν ένα από τα βασικότερα δομικά υλικά αυξήθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο και φέτος τον Μάρτιο κατά 10%”.

“Και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε τελειώσει με αυτές τις συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά δομικά υλικά. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, ο όμιλος μας το βιώνει και στις 19 χώρες που έχει δραστηριότητες. Ήταν και εξακολουθεί να είναι μία δύσκολη περίοδος. Είδαμε ραγδαία αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην υψηλή τάση, στο φυσικό αέριο, στα στερεά καύσιμα, στα υγρά καύσιμα, στα υλικά συσκευασίας, σε πρώτες και βοηθητικές ύλες, από την αμμωνία μέχρι το θειικό σίδηρο. Όχι μόνο εξωφρενικές αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες οι οποίες συχνά φτάνουν στο τριψήφιο ποσοστό , όσο και δυσκολία πια με την αποκοπή της Ρωσίας και της Ουκρανίας που ήταν βασικές χώρες εισόδου για κάποιες πρώτες ύλες, για να μπορέσουμε να παράξουμε και εξυπηρετήσουμε. Είμαστε αναγκασμένοι σε μία συνεχή τιμολογιακή αναπροσαρμογή”.

“Και από την άλλη μεριά είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε οτιδήποτε για να μειώσουμε τα κόστη παραγωγής μέσα από συγκεκριμένες επενδύσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να είμαστε βιώσιμοι για την επόμενη μέρα, ενόψει όλων αυτών των μεγάλων έργων που θα κληθούμε να εξυπηρετήσουμε σαν βιομηχανία δομικών υλικών”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn