Newsroom

Η Alstom είναι πρωτοπόρος της βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας με ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο λύσεων πράσινης κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου τρένου υδρογόνου στον κόσμο, του Coradia iLint, καθώς και των ηλεκτρικών τρένων με μπαταρία που πωλούνται ήδη στη Γερμανία (Coradia Continental BEMU).

Η Alstom παρουσίασε για πρώτη φορά το Coradia iLint στο κοινό στην InnoTrans του Βερολίνου το 2016 και το 2018 το Coradia iLint έλαβε έγκριση για επιβατική κίνηση στη Γερμανία.

Έκτοτε, τα δύο πρώτα προσειριακά τρένα έχουν ήδη καλύψει περισσότερα από 200.000 χιλιόμετρα τακτικών επιβατικών δρομολογίων. Από το 2022, η Alstom θα αρχίσει να παραδίδει τα πρώτα από τα συνολικά 41 τρένα της σειράς Coradia iLint που έχουν παραγγελθεί στη Γερμανία.

Το iLint έχει ήδη λάβει έγκριση στη Γερμανία και την Αυστρία. Η εμπειρία που αποκτήθηκε σε αυτές τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπει στην εταιρεία να προσφέρει ένα βελτιστοποιημένο, πλήρες σύστημα υδρογόνου που περιλαμβάνει το τροχαίο υλικό, τη συντήρηση και την προμήθεια υδρογόνου με εξωτερικό συνεργάτη.

Συνολικά, η Alstom έχει επί του παρόντος τέσσερις συμβάσεις για περιφερειακά τρένα που κινούνται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Δύο αφορούν τη Γερμανία, το πρώτο για 14 τρένα Coradia iLint στην περιοχή της Κάτω Σαξονίας και το δεύτερο για 27 τρένα Coradia iLint στην περιοχή της Φρανκφούρτης. Η τρίτη σύμβαση αφορά την Ιταλία, όπου η εταιρεία κατασκευάζει 6 τρένα υδρογόνου Coradia Stream στην περιφέρεια της Λομβαρδίας – με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 8, ενώ η τέταρτη σύμβαση αφορά τη Γαλλία για 12 τρένα υδρογόνου Coradia Polyvalent για τέσσερις διαφορετικές γαλλικές περιφέρειες.

Μια ακόμη συμφωνία υπογράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2021. Η Alstom, ο κορυφαίος κατασκευαστής και πάροχος υπηρεσιών συντήρησης τρένων στη Βρετανία, και η Eversholt Rail, ο κορυφαίος Βρετανός ιδιοκτήτης και χρηματοδότης τρένων, ανακοίνωσαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την παράδοση του πρώτου ολοκαίνουργιου στόλου τρένων υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν, ανταλλάσσοντας τεχνικές και εμπορικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την Alstom προκειμένου να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, να θέσει σε λειτουργία και να υποστηρίξει έναν στόλο δέκα πολυμορφικών μονάδων υδρογόνου (HMU) τριών βαγονιών. Αυτές θα κατασκευαστούν από την Alstom στη Βρετανία.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το επαναστατικό Coradia iLint της Alstom, το πρώτο επιβατικό τρένο μαζικής παραγωγής στον κόσμο που κινείται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, κέρδισε το βραβείο «2022 German Sustainability Design Award». Το εν λόγω βραβείο αναγνωρίζει τεχνικές και κοινωνικές λύσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα προϊόντα, παραγωγή, κατανάλωση ή τρόπο ζωής. Για να κάνει την επιλογή της, η κριτική επιτροπή της κατηγορίας «Design» συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες από τους τομείς του βιομηχανικού σχεδιασμού, της βιωσιμότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων και των τεχνών για να αξιολογήσουν προϊόντα, υπηρεσίες και συστήματα σύμφωνα με την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 13 Δεκεμβρίου, η Alstom υπέγραψε δεκαετή συμφωνία-πλαίσιο με την Irish Rail (IE) για έως και 750 νέα ηλεκτρικά βαγόνια X’trapolis, τροφοδοτούμενα με μπαταρία, για την καθημερινή σιδηροδρομική μετακίνηση επιβατών. Η αρχική παραγγελία αφορά 19 συρμούς των πέντε βαγονιών, συμπεριλαμβανομένων 13 συρμών με μπαταρία (BEMU) και μιας 15ετούς σύμβασης παροχής υπηρεσιών υποστήριξης.

Το Coradia iLint της Alstom είναι ένα τέλειο παράδειγμα της δέσμευσής της στο να σχεδιάζει και να παρέχει καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Το περιφερειακό αυτό τρένο μηδενικών εκπομπών έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου και εκπέμπει μόνο ατμό και συμπυκνωμένο νερό. Το τρένο διαθέτει πολλές διαφορετικές καινοτομίες: καθαρή μετατροπή ενέργειας και αποδοτικό σύστημα παροχής και αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με την έξυπνη διαχείριση ενέργειας. Σχεδιασμένο ειδικά για χρήση σε μη ηλεκτροδοτούμενες γραμμές, επιτρέπει την καθαρή, βιώσιμη λειτουργία του τρένου.

Το Coradia iLint διαθέτει νέες διατάξεις δεξαμενών που αύξησαν την εμβέλεια λειτουργίας κατά 25%, η βέλτιστη αρχιτεκτονική σύνθεσης της κυψέλης καυσίμου οδήγησε σε μείωση των ενεργών συστατικών κατά 30% και έχει μειωμένο κόστος συντήρησης και καθαρισμού.

Το Coradia iLint έχει βασιστεί στη ναυαρχίδα της Alstom, τον πετρελαιοκίνητο συρμό Coradia Lint 54, και είναι κατάλληλο για λειτουργία σε μη ηλεκτροδοτούμενα δίκτυα. Πρόκειται για μια επιβατική αμαξοστοιχία χαμηλού δαπέδου (620 ή 810 mm) που συνδυάζει βιώσιμα χαρακτηριστικά, όπως η καθαρή μετατροπή ενέργειας, η ευέλικτη αποθήκευση ενέργειας και η έξυπνη διαχείριση της ισχύος έλξης και της ενέργειας. Το τρένο μπορεί να μεταφέρει 150 καθήμενους επιβάτες και 150 όρθιους επιβάτες. Μπορεί να επιτύχει εμβέλεια έως και 1.000 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα 140 χιλιομέτρων/ώρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV