Newsroom

Πιο σταθερό γίνεται το έρεισμα της ΔΕΗ στα έργα ΑΠΕ κυρίως μέσω της κατασκευής και της προκήρυξης διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά στις περιοχές που πρωταγωνιστούν στο masterplan απολιγνιτοποίησης από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η οποία δρομολογεί την προκήρυξη διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά 1,5 GW εντός του 2022.

Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα ξεπεράσει τα 3 GW παραγόμενης ισχύος στο σύνολό του και προκύπτει τόσο από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗΑΝ , όσο και από την κοινοπραξία που θα ξεκινήσει σύντομα από κοινού με τη γερμανική RWE.

Ταυτόχρονα η εταιρία έχει στη διάθεσή της ένα σημαντικό pipeline φωτοβολταϊκών, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί άμεσα, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τους όρους σύνδεσης που εκδίδει ο ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι και αποτελούν το τελικό αδειοδοτικό στάδιο, για σχεδόν 1 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Επιπλέον η ΔΕΗΑΝ προχωρά με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη και την Μεγαλόπολη, ενώ τρέχει ήδη ένας διαγωνισμός για ένα νέο πάρκο στην Κοζάνη.

1,5 GW δημοπρατήσεων το 2022

Το 2022 θα είναι κομβική χρονιά για την πορεία του masterplan απολιγνιτοποίησης καθώς και για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που δρομολογεί η ΔΕΗΑΝ στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να προκηρυχθεί ακόμα ένας διαγωνισμός για φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 500 MW εντός του 2022, το οποίο θα εγκατασταθεί στην Πτολεμαΐδα.

Επίσης, η εταιρία θα προχωρήσει έως και το Πάσχα του 2022 στην προκήρυξη διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά πάρκα 500 MW, ενώ όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα δρομολογείται η προκήρυξη ενός νέου φωτοβολταϊκού ισάξιας ισχύος και στη Μεγαλόπολη. Το έργο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προς το παρόν ωριμάζει και οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν στα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Να υπενθυμίσουμε πως τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗΑΝ αποτελούν πεδίο μάχης για τις κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται και στην ενέργεια και προβλέπεται πως το 2022 θα είναι μία ενδιαφέρουσα χρονιά, τόσο ως προς τα έργα που θα προκηρυχθούν όσο και ως προς τα σχήματα και τον τρόπο με τον οποίο θα τα διεκδικήσουν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο στόχος της ΔΕΗΑΝ για 1,5 GW έως το 2024, ακόμα και αν υπάρξουν καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς μέσω προσφυγών των ενδιαφερομένων σχημάτων, κάτι το οποίο δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής στους δύο διαγωνισμούς για την Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη.

Το Joint Venture με την RWE

Από το Μάρτιο του 2020 η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τη γερμανική εταιρία RWE Renewables GmbH, το οποίο και αφορά στην κατασκευή ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στις περιοχές του masterplan απολιγνιτοποίησης.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες προχωρούν στη δημιουργία Κοινοπραξίας, στην οποία η ΔΕΗΑΝ θα συμμετέχει κατά 49% και η RWE κατά 51% και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του Οκτωβρίου.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι η κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 1,9 GW, με την κάθε εταιρεία να συνεισφέρει έργα 1 GW, ενώ το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα αποτελείται από 1 GW αδειών για φωτοβολταϊκά που θα συνεισφέρει η ΔΕΗΑΝ από την περιοχή του Αμύνταιου, ενώ η RWE θα εισφέρει κεφάλαιο και στη συνέχεια θα συμβάλλει ή θα υποδείξει επιπλέον 1 GW έργων. Μάλιστα η RWE καλείται εντός διετίας της λειτουργίας της κοινοπραξίας να έχει εισφέρει έργα ισχύος τουλάχιστον 400 MW.

Επιπλέον, η ΔΕΗΑΝ έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας ενός πακέτου φωτοβολταϊκών 940 MW, τα οποία θα κατασκευαστούν στο Αμύνταιο.Προς το παρόν τα έργα τελούν υπό εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και εκδίδει τους δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, οι οποίοι, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές θα εκδίδονται σταδιακά.

Τα υπό κατασκευή πάρκα και ο νέος διαγωνισμός

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η κατασκευή 250 MW φωτοβολταϊκών πάρκων της ΔΕΗΑΝ σε Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη από τις Mytilineos και ΤΕΡΝΑ αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο είναι αυτό στην Κοζάνη, το οποίο ανέρχεται στα 200 MW και κατασκευάζει η Mytilineos από τα τέλη του προηγούμενου μήνα και η ολοκλήρωση του αναμένεται εντός 16 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή τον Απρίλιο.

Το έργο κοστολογείται στα 110 εκατομμύρια ευρώ και η Mytilineos μειοδότησε με έκπτωση της τάξης του 30% έναντι ποσού 83,7 εκατ. Ευρώ. Μαζί με το συγκεκριμένο πάρκο στον διαγωνισμό συμμετείχαν και δύο μικρότερα ισχύος 15 MW έκαστα, τα οποία θα κατασκευάσουν οι Mytilineos και ΤΕΡΝΑ αντίστοιχα.

Το δεύτερο υπό κατασκευή πάρκο βρίσκεται στη Μεγαλόπολη και ανέρχεται στα 50 MW και όπως έχετε ήδη διαβάσει στο ypodomes.com, η κατασκευή του ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με την ονομασία Αρκαδικός Ήλιος 1 και 2, ισχύος 39 και 11 MW αντίστοιχα, για τα οποία η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε με έκπτωση της τάξης του 37%. Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗΑΝ και της ΤΕΡΝΑ πήρε το πράσινο φως τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η ολοκλήρωση των πάρκων τοποθετείται εντός του 2022.

Ταυτόχρονα η ΔΕΗΑΝ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη ενός επιπλέον διαγωνισμού για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη. Πρόκειται για ένα νέο έργο συνολικής ισχύος 64 MW που θα εγκατασταθεί στο Δήμο Εορδαίας και το κόστος του εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Στη σύμβαση περιλαμβάνεται συγκεκριμένα μαζί με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού η μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού και η προμήθεια και η σύνδεσή του στον υφιστάμενο υπαίθριου τύπου υποσταθμό 150 kV “Άγιος Χριστόφορος” μέσω νέου Μ/Σ 33kV/150kV.

Το έργο αναμένεται να μαγνητίσει το ενδιαφέρον σημαντικών παικτών του ενεργειακού κλάδου και μένει να δούμε ποια σχήματα θα κατέβουν έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπου και είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της ΔΕΗΑΝ και η διάρκεια του ανέρχεται στους 40 μήνες, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και παρατάσεις στον διαγωνισμό μέσω προσφυγών στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV