Connect with us

Κτιριακά Έργα

Χρονιά ορόσημο το 2020 για το real estate: 8 επενδύσεις που «κλέβουν» την παράσταση

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Επενδύσεις στο real estate το 2020

Η αγορά ακινήτων ανακάμπτει. Κι αυτό, δεν αποτυπώνεται μόνο στα νούμερα, τις έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται και επιβεβαιώνουν, ακριβώς, το παραπάνω συμπέρασμα. Πολύ περισσότερο, αποδεικνύεται από το αυξημένο επενδυτικό ρεύμα που παρατηρείται στον ευρύτερο τομέα του εγχώριου real estate.

Οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα πληθαίνουν, ελληνικές ΑΕΕΑΠ επεκτείνουν συνεχώς το χαρτοφυλάκιό τους με νέες αγορές, τη στιγμή που νέες ΑΕΕΑΠ ετοιμάζονται να συσταθούν στη γραμμή εκκίνησης του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μία αναφορά σε μερικά μόνο από τα πιο σημαντικά projects που αναμένεται να προχωρήσουν τη νέα χρονιά, παρουσιάζοντας ουσιαστικά έναν επενδυτικό χάρτη που αφορά την αγορά του real estate:

Food Hall, Αρσάκειο Μέγαρο

Στο ιστορικό τετράγωνο των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, θα δημιουργηθεί το παρθενικό Food Hall στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία άνθηση ανάλογων χώρων στην Ευρώπη. Ήδη, στη Γηραιά Ήπειρο λειτουργούν 100 Food Halls σε μεγάλες μητροπόλεις, ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο αριθμός τους θα έχει ξεπεράσει τα 300 την προσεχή πενταετία. Μιλάμε, άρα, για μία αγορά την οποία καλείται να ανοίξει η Ελλάδα, προσεγγίζοντας σε ανάλογες επενδύσεις ευρωπαϊκά κράτη όπως την Ιταλία, στην οποία συναντάμε το Food Market «Eataly», την Ισπανία με το «Mercado San Miguel» ή την Πορτογαλία με το «A Vida Portuguesa».

Στο χώρο του Αρσακείου Μεγάρου θα διαμορφωθεί ένας πολυχώρος με καταστήματα πώλησης ελληνικών μεσογειακών προϊόντων, χώρους εστίασης καθώς και μαγαζιά που θα διαθέτουν το λεγόμενο fine fast food.

Η πρώτη αυτή φάση της επένδυσης, υπολογίζεται να φτάσει σε κόστος τα 12 εκατ. ευρώ. Η Legendary Food, η οποία έχει μισθώσει το χώρο από την Φιλεκπαιδευτική εταιρεία για τα επόμενα 35+2 έτη, θα κρατήσει η ίδια ένα ποσοστό της τάξης του 30% της εμπορικής εκμετάλλευσης του χώρου, ενώ θα διαθέσει προς μίσθωση το υπόλοιπο 70% σε άλλες επιχειρήσεις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα των επενδυτών, η πρώτη φάση της επένδυσης και το επίσημο άνοιγμα του Food Hall θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Η δεύτερη φάση του επενδυτικού σχεδίου της Legendary Food, αφορά την ανάπτυξη του Food Hall και εκτός Ελλάδας. Βασικός στόχος των επενδυτών, είναι να δημιουργηθούν κι άλλοι ανά την υφήλιο πολυχώροι όπως αυτός που αναμένεται στο Αρσάκειο Μέγαρο, με προβολή της ελληνικής μεσογειακής διατροφής στο Λονδίνο, το Τόκιο και άλλες μεγαλουπόλεις παγκοσμίως.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και η σύσταση του «Agrofund», ενός fund για να βοηθηθούν οι παραγωγοί και να εκσυγχρονιστεί, με χρήματα και τεχνογνωσία, η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας. Για τη δεύτερη αυτή φάση της επένδυσης το κόστος προφανώς θα είναι υπερπολλαπλάσιο των 12 εκατ. της πρώτης φάσης, αλλά σαφές χρονοδιάγραμμα ακόμα δεν υπάρχει.

Αρσάκειο Μέγαρο

Επέκταση River West, Λεωφ. Κηφισού

Πρόοδος μέσα στο 2020 θα συντελεστεί στα κατασκευαστικά έργα, για την επένδυση ύψους 18,5 εκατ. ευρώ στο εμπορικό κέντρο River West. Οι εργασίες αφορούν την επέκταση του γνωστού εμπορικού επί της Λεωφόρου Κηφισού, με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να αναλαμβάνει την αναμόρφωση και ανακατασκευή του κτιρίου.

Η ΑΕΕΑΠ Noval, θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έχει εξαγοράσει οικόπεδο δίπλα στο υπάρχον ακίνητο του River West, συνολικής επιφανείας 3,7 στρεμμάτων. Επιπρόσθετα έχει αποκτήσει κι ένα ακόμη κτίριο 20.000 τ.μ., αυτό που ουσιαστικά θα αποτελέσει την επέκταση του εμπορικού.

Επισημαίνεται, ότι στις 22 Οκτωβρίου 2019 είχε διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκε ομόφωνη θετική γνώμη για τα 22 έργα, μεταξύ των οποίων και η επέκταση του River West.

Το εμπορικό κέντρο River West

Mini Mall Γαλαξία

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν σε κόστος τα 40 εκατ. ευρώ σχεδιάζει εντός της προσεχούς διετίας η εταιρεία ΠΕΝΤΕ Α.Ε., η οποία διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της την γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας».

Σύμφωνα με το πλάνο της επενδύτριας εταιρείας, προβλέπεται μέχρι το 2021 η δημιουργία δέκα νέων καταστημάτων, με σκοπό την ανάπτυξη του δικτύου των σούπερ μάρκετ σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό έργο αφορά τη δημιουργία του πρώτου mini mall του Γαλαξία, ενός μικρού δηλαδή εμπορικού κέντρου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο project για αυτά τα νέα υπό ανέγερση δέκα καταστήματα της αλυσίδας.

Η Archicon είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει το σχεδιασμό για το πρώτο mini mall του Γαλαξία, σε μία επένδυση μεταξύ 30-32 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί σε συνολική έκταση 40 στρεμμάτων.

Γαλαξίας

Οι επενδύσεις της Hines σε Athens Heart και Ακαδημία Πλάτωνος

Η Hines, εταιρεία real estate με συμμετοχή στη μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στο Grand Hyatt επί της Λεωφόρου Συγγρού, ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο της project στην Ελλάδα. Σε κοινοπραξία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (NBG), συγκεκριμένα, η Hines ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου Athens Heart και τη μετατρτοπή του, σε ένα mall επιφάνειας 22.000 τ.μ.

Το εμπορικό κέντρο θα μετονομαστεί σε Gazi Outlets και μεταξύ άλλων θα διαθέτει κινηματογράφο. Η ανακαίνιση θα είναι ριζική, προκειμένου ο νέος πολυχώρος να αποτελέσει πόλο έλξης για το κοινό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η ανακατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή από διεθνή brand. Τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν το 2020.

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η προετοιμασία για την επένδυση της Hines και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για τη δημιουργία νέων εμπορικών χώρων στο ακίνητο της Ακαδημίας, επί των οδών Κηφισού, Ηρούς και Αντιγόνης.

Η επένδυση θα περιλαμβάνει διάφορες μεγάλες αλυσίδες και γνωστά brand ομίλων, οι οποίοι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους και μία θέση στο project. Ήδη, έχει γίνει γνωστό ότι θα ανεγερθεί εκεί το νέο εμπορικό κατάστημα της Leroy Merlin. Το κατασκευαστικό κομμάτι πηγαίνει στην ΑΚΤΩΡ, όπως συνέβη δηλαδή και στην έτερη επένδυση της Hines στην Ελλάδα, για τη μετατροπή του Athens Ledra σε Grant Hyatt.

Θυμίζουμε, ότι η Hines είχε εξαγοράσει την έκταση στην Ακαδημία Πλάτωνος έναντι περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Ακαδημία Πλάτωνος

Κτίριο Ελευθεροτυπίας, Νέος Κόσμος

Dimand και Grivalia συμπορεύονται, για μία επένδυση που αφορά την αξιοποίηση του πρώην κτιρίου γραφείων της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο, στην οδό Μίνωος 10-12. H Dimand μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, «Value Τουριστική», είχε επικρατήσει σε πλειστηριασμό που είχε διενεργηθεί στις 29 Οκτωβρίου του 2018, για το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 14.427 τ.μ. με υπόγειο και 6 ορόφους, προσφέροντας τότε το ποσό των 10,88 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, το έργο βρίσκεται μία ανάσα πριν το να αδειοδοτηθεί. Στις αρχές του 2020 και αφού παρθεί με κάθε επισημότητα η άδεια δόμησης, οι επενδυτές θα επιλέξουν κατόπιν τον εργολάβο που θα αναλάβει το project και θα τρέξει τις κατασκευές. Με βάση τους υπολογισμούς, η ανακατασκευή για τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις γραφείων που θα δημιουργηθούν στο πάλαι ποτέ ακίνητο της Ελευθεροτυπίας, θα έχει παραδοθεί στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2021.

Κτίριο γραφείων Ελευθεροτυπίας

Neo Plaza, Κύπρος

Στη συνεργασία των ομίλων Core Construction και Chapo έχει ανατεθεί η κατασκευή του Εκπτωτικού Χωριού και Ψυχαγωγικού Πάρκου Neo Plaza, που θα ανεγερθεί στη Λευκωσία και ειδικότερα στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς. Η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης του έργου ξεκινάει προσεχώς, τη στιγμή που η ολοκλήρωση των εργασιών και η παράδοση του Πάρκου θα πρέπει έχει γίνει στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2020.

Το Neo Plaza θα καταστεί το πρώτο Εκπτωτικό Χωριό της Μεγαλονήσου και θα προσεγγίζει περί τους 2 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Με βάση το σχεδιασμό, στο εντυπωσιακό Εκπτωτικό και Ψυχαγωγικό Πάρκο της Λευκωσίας θα υπάρχουν 45-50 εμπορικά καταστήματα και 6 χώροι εστίασης. Η επένδυση θα λάβει χώρα σε μία έκταση που ξεπερνά τα 35.000 τ.μ.. Ο εμπορικός χώρος θα καλύπτει περίπου 10.000 τ.μ., ενώ 2.000 τ.μ. θα είναι ο χώρος για το Fun Park.

Neo Plaza, Εκπτωτικό Χωριό Κύπρου

Επενδύσεις για waterpark και ενυδρείο πέριξ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Σπάτα

Σε συνεργασία με την Polin Waterparks η Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε. (σ.σ. ιδιοκτήτρια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου) θα δρομολογήσει την επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ενός σύγχρονου waterpark στην Αττική, το οποίο θα περιλαμβάνει 17 νεροτσουλήθρες, εστιατόριο, καφέ, καταστήματα. Σε έναν χώρο που θα εκτείνεται σε οικόπεδο 14 στρεμμάτων, δίπλα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το Aquapolis θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 150.000 επισκέπτες το χρόνο.

Στην τρίτη φάση της επένδυσης (που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει στη δεύτερή της φάση  και κατασκευή του ξενοδοχείου Botanico) προβλέπεται κι η δημιουργία ενός πρότυπου ενυδρείου, σε ένα project που κοστολογείται στα 5,5 εκ ευρώ. Χρόνος ολοκλήρωσης ορίζεται το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Waterpark

 

Πηγή: bizness.gr

image_print

Κτιριακά Έργα

Αποφάσεις για την προώθηση έργων σχολικών υποδομών έλαβε η ΚΤΥΠ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτιριακές Υποδομές Λογότυπο

Την Παρασκευή, 27.03.2020 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η 234η  Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚτΥπ Α.Ε. όπου πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

Έγκριση τευχών Δημοπράτησης:

1. Αποπεράτωση 13ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και

2. Κατασκευή Αίθουσας Νηπιαγωγείου για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης σε χώρους των 24ου Νηπιαγωγείου Κερατσινίου, οικόπεδα Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου επί των οδών (Α) Χατζοπούλου & 25ης Μαρτίου και (Β) Αναγνωσταρά 66, οικόπεδα Δήμου Πειραιά επί των οδών (Α) Σαλαμίνος & Μεθώνης και (Β) Τζαβέλα, προϋπολογισμού 851.649,47 ευρώ.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πάτρα: Παράταση στη δημοπρασία για την εκμίσθωση κληροδοτήματος

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών στην δημοπρασία για την εκμίσθωση του κτιρίου του κληροδοτήματος ΑΦΩΝ ΚΟΛΛΑ για εξήντα ημέρες, δηλαδή τον ορισμό ως νέας καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή προσφορών την 29η Μαΐου 2020, ενέκρινε στην χθεσινή του δια περιφοράς συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων».

Ολόκληρη η απόφαση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων στην εξής διεύθυνση http://www.e-patras.gr/web/guest/article?id=1234201.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Επενδύσεις για ξενοδοχεία και real estate που επηρεάζονται από την πανδημία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργάτες πάνω σε σκαλωσιά

Όπως ήταν λογικό κι επόμενο, η πανδημία του κορονοϊού εκτός από την υγεία και το σύστημα περίθαλψης που πλήττει, επηρεάζει σημαντικά και την οικονομία. Άμεσα μάλιστα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξενοδοχειακά και real estate έργα που αναμενόταν να ξεκινήσουν ή να παραδοθούν εντός της άνοιξης, παίρνουν πλέον αναγκαστικά μία μικρή παράταση. Όχι επειδή στις κατασκευές πήγε κάτι στραβά, αλλά διότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται από τη διασπορά του ιού, κρίνονται πια ως ειδικές. Ενδεικτικά, παρακάτω, παρουσιάζουμε μερικά τέτοια projects.

Athens Capital MGallery

Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ήταν προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα το νέο ξενοδοχείο της ΛΑΜΨΑ, σε σύμπραξη με την γαλλική Accor. Ο λόγος για το Athens Capital MGallery. Το bizness.gr σας είχε μεταφέρει προσφάτως ρεπορτάζ, αναφορικά με τις τελευταίες «πινελιές» που έμπαιναν στο εργοτάξιο για το πλήρως ανακατασκευασμένο και 5άστερο κατάλυμα, από την κατασκευαστική εταιρεία ECC (Engineering – Construction- Consulting S.A.). Με την οποία η ΛΑΜΨΑ διατηρεί μακρά συνεργασία.

Εφόσον η πανδημία δεν περιοριστεί ούτε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται και κατά τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, τότε αναγκαστικά η εκκίνηση λειτουργίας της πολυτελούς μονάδας μετατίθεται για το καλοκαίρι. Με την ελπίδα, τότε, η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, να βοηθήσουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού.

Φυσικά, ότι ισχύει για το Athens Capital MGallery ισχύει και για άλλες ανάλογες επενδύσεις που ήταν να ξεκινήσουν την άνοιξη, όπως για παράδειγμα αποτελεί το ξενοδοχείο Dave Red στην Ομόνοια από την Brown Hotels.

Επένδυση της Hines στην Ακαδημία Πλάτωνος

Πολύ κοντά στην παράδοσή του βρισκόταν το κτιριακό έργο, για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου της Hines στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η επένδυση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισού 60 και της οδού Ηρούς στην Αθήνα.

Οι κατασκευές για το σύνθετο project άρχισαν τον Νοέμβριο του 2019 με «υπογραφή» της ΑΚΤΩΡ και με βάση τον προγραμματισμό, το έργο αναμενόταν να παραδοθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Όπως γίνεται κατανοητό και εδώ, το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να παραταθεί εν μέσω κορονοϊού. Θυμίζουμε, ότι στο πλαίσιο της ανέγερσης του νέου εμπορικού θέση σ’ αυτό έχει εξασφαλίσει η Leroy Merlin, η οποία θα διαθέτει δικό της κατάστημα στο ισόγειο του ακινήτου.

Robinson Club Ierapetra

Λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους βρίσκονται ως γνωστόν οι κατασκευές, για τη δημιουργία του πολυτελούς Robinson Club Ierapetra. Η επένδυση του Ομίλου TUI εξελισσόταν ομαλά κι εντός Μαΐου, προβλεπόταν να παραδοθεί ένα σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα, κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας άνω των 800 κλινών και κόστους 60 εκατ. ευρώ. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, η ημερομηνία έναρξης μετατίθεται για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εδώ επίσης σημειώνεται, πως η TUI στις 16 Μαρτίου έκανε επίσημα γνωστό μέσω ανακοίνωσής της, ότι αναστέλλει τη συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων της μέχρι νεωτέρας. Η απόφαση αφορούσε τα πακέτα διακοπών, τις κρουαζιέρες και τις ξενοδοχειακές λειτουργίες. Μάλιστα, η εταιρεία ζητούσε συνάμα από την γερμανική κυβέρνηση και κρατική ενίσχυση για αντιμετώπισης της κρίσης.

Τhe Island Concept

Η αλυσίδα Aria Hotels ετοιμαζόταν την άνοιξη του 2020 για τη νέα της επένδυση στην Κρήτη και για την ακρίβεια, στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Ο λόγος για το The Island Concept. Στην περιοχή Αλμυρός του Αγ. Νικολάου κατασκευάζεται ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 15 δωματίων (σ.σ. κάθε δωμάτιο θα έχει και την αισθητική ενός συγκεκριμένου νησιού της Ελλάδας), σε μία επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Πλέον, με τον κορονοϊό να επεκτείνεται και αυτή η επένδυση, παίρνει παράταση.

Κλείνοντας, είναι κομβικής σημασίας να επισημάνουμε το εξής. Ο τουρισμός μας δεν επηρεάζεται, αποκλειστικά, από το πότε θα περιορίσουμε στη χώρα μας τον ιό. Γιατί αν οι πελάτες του ελληνικού τουρισμού, όπως είναι για παράδειγμα οι (εξαιρετικά πληττόμενοι) Ιταλοί ή οι Γερμανοί δεν βγάλουν αναλόγως γρήγορα άκρη με τον κορονοϊό, τότε το πρόβλημα αυτό στην ουσία του δεν λύνεται. Το μεγάλο «στοίχημα» που αφορά πραγματικά τον τουριστικό κλάδο, στην παρούσα φάση, είναι να μην πάει εντελώς χαμένη η φετινή χρονιά. Διότι ο κίνδυνος αυτός, μη γελιόμαστε, είναι υπαρκτός.

 

Πηγή: bizness.gr

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα