Newsroom

Χρηματοδότηση και από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση CEF Energy πρόκειται να λάβει το ενεργειακό project της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, στα πλαίσια ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ για ενεργειακές υποδομές που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο στην προσπάθεια μετάβασης σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία.

Διευκρινίζεται ότι το έργο για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Νότιος Καβάλα», στο Θρακικό Πέλαγος, συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν εξαντλημένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το κόστος υλοποίησης του έργου κυμαίνεται σε 300 έως 400 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα επενδυθούν από τον νικητή του επικείμενου διαγωνισμού, ο οποίος θα βγει στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του έτους. Επί του παρόντος, το εν λόγω κοίτασμα είναι σε χρήση από την Energean.

Η χωρητικότητα της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου υπολογίζεται σε 360-720 εκατ. κ.μ., η οποία ισοδυναμεί με σχεδόν το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας σε φυσικό αέριο.

Τι χρηματοδοτείται

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ χρηματοδοτεί με 556 εκατ. ευρώ την ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης και την προσαρμογή των υποδομών στις μελλοντικές ανάγκες του ενεργειακού συστήματος .

Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση για 8 έργα συνολικά: 6 σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια και 2 για το φυσικό αέριο. Η κατανομή των πόρων ανέρχεται  σε 550 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια και σε 6 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και έκλεισε στις 13 Ιουνίου 2019.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, χρηματοδοτούνται οι εργασίες βελτίωσης της διασύνδεσης μεταξύ Λετονίας και Λιθουανίας καθώς και η μελέτη σχετικά με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, στην Ελλάδα.

Τα project ηλεκτρικής ενέργειας

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χορηγήθηκε επιχορήγηση ύψους 530 εκατ. ευρώ για την καλωδιακή διασύνδεση Γαλλίας και Ιρλανδίας, η οποία θα συνδέσει για πρώτη φορά την Ιρλανδία απευθείας με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το έργο αφορά την κατασκευή μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης ρεύματος συνεχούς ρεύματος 700 MW υψηλής τάσης μήκους περίπου 575 χλμ. μεταξύ της νότιας ακτής της Ιρλανδίας και της βορειοδυτικής ακτής της Βρετάνης στη Γαλλία, αίροντας μια για πάντα την ενεργειακή απομόνωση της Ιρλανδίας από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επιπλέον, δόθηκε χρηματοδότηση για μελέτες που αφορούν την υποστήριξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στις Κάτω Χώρες, την Εσθονία και τη Λιθουανία, καθώς και το σχέδιο συγχρονισμού των δικτύων ηλεκτρισμού της Βαλτικής με το ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Η χρηματοδοτική διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (το γνωστό CEF), προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό 5,35 δισ. ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ενώ για να είναι  επιλέξιμη η επιχορήγηση, η πρόταση πρέπει να ανήκει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), η τέταρτη έκδοση των οποίων οριστικοποιήθηκε μόλις προ ολίγων ημερών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2020.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την Ενέργεια έχει ήδη χορηγήσει:

– 647 εκατ. ευρώ σε 34 έργα το 2014,

– 366 εκατ. ευρώ σε 35 έργα το 2015,

– 707 εκατ. ευρώ σε 27 έργα το 2016,

– 873 εκατ. ευρώ σε 17 έργα το 2017 και

– 848 εκατ. ευρώ σε 22 έργα το 2018.

Συνολικά, το 59% του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα υποστηρίζει σχέδια ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των «έξυπνων» δικτύων.

Την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», διαθέτοντας συνολικά 42,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων σε ευρωπαϊκά δίκτυα υποδομών, συμπεριλαμβανομένων 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ενέργεια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV