Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χρηματοδότηση από το CEF Energy για τις μελέτες της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκφόρτωση σωλήνων αγωγού φυσικού αερίου

Χρηματοδότηση και από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση CEF Energy πρόκειται να λάβει το ενεργειακό project της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, στα πλαίσια ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ για ενεργειακές υποδομές που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο στην προσπάθεια μετάβασης σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία.

Διευκρινίζεται ότι το έργο για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Νότιος Καβάλα», στο Θρακικό Πέλαγος, συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν εξαντλημένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το κόστος υλοποίησης του έργου κυμαίνεται σε 300 έως 400 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα επενδυθούν από τον νικητή του επικείμενου διαγωνισμού, ο οποίος θα βγει στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του έτους. Επί του παρόντος, το εν λόγω κοίτασμα είναι σε χρήση από την Energean.

Η χωρητικότητα της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου υπολογίζεται σε 360-720 εκατ. κ.μ., η οποία ισοδυναμεί με σχεδόν το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας σε φυσικό αέριο.

Τι χρηματοδοτείται

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ χρηματοδοτεί με 556 εκατ. ευρώ την ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης και την προσαρμογή των υποδομών στις μελλοντικές ανάγκες του ενεργειακού συστήματος .

Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση για 8 έργα συνολικά: 6 σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια και 2 για το φυσικό αέριο. Η κατανομή των πόρων ανέρχεται  σε 550 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια και σε 6 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και έκλεισε στις 13 Ιουνίου 2019.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, χρηματοδοτούνται οι εργασίες βελτίωσης της διασύνδεσης μεταξύ Λετονίας και Λιθουανίας καθώς και η μελέτη σχετικά με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, στην Ελλάδα.

Τα project ηλεκτρικής ενέργειας

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χορηγήθηκε επιχορήγηση ύψους 530 εκατ. ευρώ για την καλωδιακή διασύνδεση Γαλλίας και Ιρλανδίας, η οποία θα συνδέσει για πρώτη φορά την Ιρλανδία απευθείας με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το έργο αφορά την κατασκευή μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης ρεύματος συνεχούς ρεύματος 700 MW υψηλής τάσης μήκους περίπου 575 χλμ. μεταξύ της νότιας ακτής της Ιρλανδίας και της βορειοδυτικής ακτής της Βρετάνης στη Γαλλία, αίροντας μια για πάντα την ενεργειακή απομόνωση της Ιρλανδίας από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επιπλέον, δόθηκε χρηματοδότηση για μελέτες που αφορούν την υποστήριξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στις Κάτω Χώρες, την Εσθονία και τη Λιθουανία, καθώς και το σχέδιο συγχρονισμού των δικτύων ηλεκτρισμού της Βαλτικής με το ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Η χρηματοδοτική διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (το γνωστό CEF), προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό 5,35 δισ. ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ενώ για να είναι  επιλέξιμη η επιχορήγηση, η πρόταση πρέπει να ανήκει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), η τέταρτη έκδοση των οποίων οριστικοποιήθηκε μόλις προ ολίγων ημερών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2020.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την Ενέργεια έχει ήδη χορηγήσει:

– 647 εκατ. ευρώ σε 34 έργα το 2014,

– 366 εκατ. ευρώ σε 35 έργα το 2015,

– 707 εκατ. ευρώ σε 27 έργα το 2016,

– 873 εκατ. ευρώ σε 17 έργα το 2017 και

– 848 εκατ. ευρώ σε 22 έργα το 2018.

Συνολικά, το 59% του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα υποστηρίζει σχέδια ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των «έξυπνων» δικτύων.

Την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», διαθέτοντας συνολικά 42,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων σε ευρωπαϊκά δίκτυα υποδομών, συμπεριλαμβανομένων 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ενέργεια.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Δηλώσεις Πατούλη με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις πλημμύρες της Μάνδρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε δήλωση του επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όλων των αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας πριν από 2 χρόνια, αλλά και μία αφορμή να επαναδιατυπώσουμε τη δέσμευση μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουν οι πολίτες της Αττικής, τέτοιες τραγικές στιγμές.

Για εμάς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η καλύτερη θωράκιση της Αττικής και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ζήτησα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ παράλληλα δρομολογούμε μελέτες και εκτελούμε έργα για την καλύτερη θωράκιση της περιοχής.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στρατηγική και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών αλλά και ανθρώπων με τεχνογνωσία, διαμορφώνουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να μην ξανανιώσει κανένας πολίτης απροστάτευτος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ EXPO 2019: Ηλεκτρικά οχήματα για όλους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε φόρτιση

Δυναμικό πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση προετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία ενέργειας, υποδομών, μεταφορών και ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων συγκοινωνιακών φορέων, επιμελητηρίων οι οποίοι έχουν συστήσει ομάδα εργασίας με σκοπό να υποβάλλουν μια ολοκληρωμένη πρόταση σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ EXPO 2019» που διεξάγεται στο Helexpo στο Μαρούσι.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, όσο και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο, επεσήμαναν ότι η γενικότερη προσέγγιση του θέματος θα είναι ολιστική και θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά θα επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις φτάνοντας ακόμη και στον απλό πολίτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, θα δοθούν κίνητρα τα οποία, θα περιλαμβάνουν όχι μόνο την αγορά ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων, αλλά και για την απόκτηση υποδομών φόρτισης.

Είναι γεγονός ότι, το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση, έφερε στο ίδιο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και άνοιξε το δρόμο για μια ρεαλιστική βάση εκκίνησης όλων των δράσεων που απαιτούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης. Για το λόγο αυτό τα κίνητρα δεν θα περιλαμβάνουν μόνο τα οχήματα αλλά θα επεκτείνονται καις στις υποδομές φόρτισης φτάνοντας ακόμη και στην παροχή κινήτρων για την ενέργεια που καταναλώνεται.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσαν οι ενότητες «ηλεκτροκίνητα λεωφορεία» και «e-mobility solutions» στις οποίες ομιλητές ήταν ανώτερα στελέχη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, με βαθιά γνώση ακόμη και θεμάτων όπως οι ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου της Αττικής και η απαιτούμενη προσαρμογή λ.χ., της γραμμής μετάδοσης κίνησης των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Σήμερα, το πρόγραμμα των ομιλιών του συνεδρίου είναι αφιερωμένο σε ερευνητές και Έλληνες κατασκευαστές συστημάτων φόρτισης, καθώς και έμπειρα στελέχη που διαχειρίζονται κάποιες από τις πιο σημαντικές υποδομές της χώρας, και προετοιμάζουν το έδαφος για την ταχεία μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη, ηλεκτρική κινητικότητα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Συνάντηση Μώραλη-Γραφάκου για τη διαχείριση απορριμμάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγό αποκομιδής ανακυκλώσιμων

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, που θα δίνουν τη δυνατότητα στον δήμο να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης που παράγει.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης όσο και εκ μέρους των δήμων, οι οποίοι με τα μειωμένα μέσα που διαθέτουν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε καινοτόμες διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή τεχνικών διαλογής των αστικών στερεών αποβλήτων στην πηγή, με έμφαση τα βιοαπόβλητα. Μάλιστα, έγινε αναφορά στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Πειραιά στo πλαίσιο του ΟΠΣ-ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά προμήθεια κάδων βιοαποβλήτων, απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας, συνολικού ποσού 6.148.198,00 €.

Ο κ. Γραφάκος μετέφερε στον κ. Μώραλη την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να αξιοποιούν στο μέγιστο τα βιοαπόβλητά τους μέχρι το τέλος του 2020.

Οι κ.κ. Γραφάκος και Μώραλης συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων και η λήψη στοιχείων από όλους τους φορείς με τους οποίους οι δήμοι συνεργάζονται για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμών τους.

Τέλος, επισημάνθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα αλλά και από τον Δήμαρχο, ότι θα πρέπει να ανασταλούν οι διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4609/19, σχετικά με την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στους ΟΤΑ α’ βαθμού για την ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας, δηλαδή την επιβολή 10 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 01.01.2020, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά ανά έτος 5 ευρώ ανά τόνο, έως τα 35 ευρώ ανά τόνο.

Πρόκειται για μια επιβάρυνση η οποία εάν εφαρμοστεί από 01.01.2020 θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των δήμων, δεδομένου ότι δεν είναι έτοιμοι ακόμα για την ορθή διαλογή και διαχείριση των ανακυκλώσιμών τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα