Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χρηματοδότηση από το CEF Energy για τις μελέτες της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκφόρτωση σωλήνων αγωγού φυσικού αερίου

Χρηματοδότηση και από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση CEF Energy πρόκειται να λάβει το ενεργειακό project της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, στα πλαίσια ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ για ενεργειακές υποδομές που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο στην προσπάθεια μετάβασης σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία.

Διευκρινίζεται ότι το έργο για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Νότιος Καβάλα», στο Θρακικό Πέλαγος, συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν εξαντλημένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το κόστος υλοποίησης του έργου κυμαίνεται σε 300 έως 400 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα επενδυθούν από τον νικητή του επικείμενου διαγωνισμού, ο οποίος θα βγει στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του έτους. Επί του παρόντος, το εν λόγω κοίτασμα είναι σε χρήση από την Energean.

Η χωρητικότητα της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου υπολογίζεται σε 360-720 εκατ. κ.μ., η οποία ισοδυναμεί με σχεδόν το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας σε φυσικό αέριο.

Τι χρηματοδοτείται

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ χρηματοδοτεί με 556 εκατ. ευρώ την ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης και την προσαρμογή των υποδομών στις μελλοντικές ανάγκες του ενεργειακού συστήματος .

Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση για 8 έργα συνολικά: 6 σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια και 2 για το φυσικό αέριο. Η κατανομή των πόρων ανέρχεται  σε 550 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια και σε 6 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και έκλεισε στις 13 Ιουνίου 2019.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, χρηματοδοτούνται οι εργασίες βελτίωσης της διασύνδεσης μεταξύ Λετονίας και Λιθουανίας καθώς και η μελέτη σχετικά με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, στην Ελλάδα.

Τα project ηλεκτρικής ενέργειας

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χορηγήθηκε επιχορήγηση ύψους 530 εκατ. ευρώ για την καλωδιακή διασύνδεση Γαλλίας και Ιρλανδίας, η οποία θα συνδέσει για πρώτη φορά την Ιρλανδία απευθείας με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το έργο αφορά την κατασκευή μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης ρεύματος συνεχούς ρεύματος 700 MW υψηλής τάσης μήκους περίπου 575 χλμ. μεταξύ της νότιας ακτής της Ιρλανδίας και της βορειοδυτικής ακτής της Βρετάνης στη Γαλλία, αίροντας μια για πάντα την ενεργειακή απομόνωση της Ιρλανδίας από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επιπλέον, δόθηκε χρηματοδότηση για μελέτες που αφορούν την υποστήριξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στις Κάτω Χώρες, την Εσθονία και τη Λιθουανία, καθώς και το σχέδιο συγχρονισμού των δικτύων ηλεκτρισμού της Βαλτικής με το ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Η χρηματοδοτική διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (το γνωστό CEF), προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό 5,35 δισ. ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ενώ για να είναι  επιλέξιμη η επιχορήγηση, η πρόταση πρέπει να ανήκει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), η τέταρτη έκδοση των οποίων οριστικοποιήθηκε μόλις προ ολίγων ημερών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2020.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την Ενέργεια έχει ήδη χορηγήσει:

– 647 εκατ. ευρώ σε 34 έργα το 2014,

– 366 εκατ. ευρώ σε 35 έργα το 2015,

– 707 εκατ. ευρώ σε 27 έργα το 2016,

– 873 εκατ. ευρώ σε 17 έργα το 2017 και

– 848 εκατ. ευρώ σε 22 έργα το 2018.

Συνολικά, το 59% του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα υποστηρίζει σχέδια ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των «έξυπνων» δικτύων.

Την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», διαθέτοντας συνολικά 42,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων σε ευρωπαϊκά δίκτυα υποδομών, συμπεριλαμβανομένων 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ενέργεια.

image_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Κοντά στην ολοκλήρωση η Β’ Φάση της διασύνδεσης Κυκλάδων – Δοκιμαστική ηλέκτριση των καλωδίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πόντιση καλωδίων Υψηλής Τάσης ΑΔΜΗΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η δοκιμαστική ηλέκτριση των καλωδιακών συνδέσεων που υπάγονται στη Β’ Φάση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com.

Πρόκειται για τα υποβρύχια καλώδια που ενώνουν την Πάρο με τη Νάξο και τη Νάξο με τη Μύκονο, η πόντιση των οποίων έχει πλέον ολοκληρωθεί πλήρως αφήνοντας ως μόνη εκκρεμότητα την αποπεράτωση της κατασκευής του υποσταθμού της Νάξου, η οποία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις (σ.σ. την εξέλιξη της πανδημίας), να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα (ή σε περίπτωση απόκλισης, πολύ κοντά) στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή έως τον προσεχή Ιούνιο. Ο ΑΔΜΗΕ άλλωστε έχει ενημερώσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο τη ΡΑΕ, με την επισήμανση ότι το έργο κατά τα άλλα είναι έτοιμο.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο αναδόχων, η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια–Fulgor έχει αναλάβει την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέουν τη Νάξο με την Πάρο και τη Νάξο με τη Μύκονο και η κοινοπραξία NARI-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ την κατασκευή Υποσταθμού 150 KV στη Νάξο (ύψους 8,8 εκατ. ευρώ).

Η Β’ Φάση της διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών διασυνδέσεων Λιβαδιού (Εύβοια)-Ανδρου και Ανδρου-Τήνου, με ανάδοχο την Prysmian.

Η Β’ φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, με συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των τουριστικών αυτών νησιών του Αιγαίου, εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο δραστικά την εξάρτησή τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ), οι οποίοι στο εξής θα μεταβούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτε μέτρα τώρα για την αντιπυρική προστασία της χώρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ποτάμι μέσα στο δάσος

Νέα Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν, πενήντα ένας (51) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, επανερχόμενοι στο θέμα της αναγκαίας θωράκισης της χώρας ενόψει της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα, οι προγραμματισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων παραμένουν παγωμένες, όπως και η χρηματοδότηση και η υλοποίηση δράσεων για την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αδράνεια εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας δε δικαιολογείται, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει την Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ Β΄ 2863/5-7-2019), με 140 εκατ. ευρώ εγκεκριμένη χρηματοδότηση για τις δασικές υπηρεσίες και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και με πρόβλεψη πρόσληψης 550 δασολόγων και δασοπόνων. Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το εν λόγω σχέδιο δράσης προβλέπει ακόμη ειδικά σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στη μεικτή ζώνη δάσους– κατοικίας, με πιλοτικές εφαρμογές σε τρεις περιοχές της Ελλάδας.

Ενώ επίσης, 5.066 εργαζόμενοι κοινωφελούς απασχόλησης ενίσχυσαν για 18 μήνες την αντιπυρική προστασία, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα οι θέσεις αυτές παραμένουν κενές καθώς το πρόγραμμα κοινωφελούς δεν έχει ακόμη προκηρυχτεί, όπως υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

Επισημαίνουν επιπρόσθετα, ότι φέτος, τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει στη μη εκτέλεση πολλών εργασιών καθαριότητας και αποψίλωσης στην ύπαιθρο πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο αγροτικών και δασικών πυρκαγιών.

Το θέμα της έγκαιρης προετοιμασίας και της λήψης δράσεων για την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών τίθεται ξανά από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης, σε συνέχεια της κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης στις 18.10.2019 και γραπτής ερώτησης και ΑΚΕ στις 20.11.2019.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται τώρα, με τρίτη ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη δράσεων αντιπυρικής προστασίας. Επισημαίνουν τέλος ότι αποτελεσματική πολιτική για τα δάση μπορεί να ασκηθεί μόνο με δράσεις και όχι με εξαγγελίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ζητούνται όλα τα σχετικά έγγραφα από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη Γενική Διεύθυνση Δασών:

1. Θα υλοποιηθεί η πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (πρώτου Σχεδίου Δράσης της ΕΣΔ) και πότε;

2. Πότε και πως θα ενισχύσει η κυβέρνηση τις δασικές υπηρεσίες σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό; θα προχωρήσει η πρόσληψη των 550 δασολόγων και δασοπόνων που είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

3. Έχουν διατεθεί τα ποσά στις αρμόδιες υπηρεσίες του έργου «Αναβάθμιση δασικής πολιτικής και δασοπροστασίας με αντικείμενο τις δασικές πυρκαγιές σε εθνικό επίπεδο» που έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ,  έχει δρομολογηθεί η  αντίστοιχη διαδικασία για την ανάληψη της ετήσιας πίστωσης για το έτος 2020;

4. Έχει παραδοθεί το έργο σχετικά με τον εντοπισμό των περιοχών άμεσης προτεραιότητας σε περιοχές δάσους – κατοικίας; Έχει δρομολογηθεί η πιλοτική εφαρμογή των  ειδικών αυτών σχεδίων; Υπάρχουν οι σχετικές εγκεκριμένες πιστώσεις;

5. Πως και πότε θα καλυφθούν οι 5.066 θέσεις που κάλυπταν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που απασχολήθηκαν στην αντιπυρική προστασία; Υπάρχει πρόβλεψη για να αξιοποιηθεί η εμπειρία των ως άνω εργαζομένων;

6. Πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα καθώς πληθώρα αγροτικών εργασιών που συνδέονται άμεσα με την αντιπυρική προστασία έχει αναβληθεί λόγω της επιβολής αυστηρών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών προς την εξοχή για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού;

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκαν οι περισσότερες βλάβες από την κακοκαιρία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι, χάρη στην άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του, έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες βλάβες που προκλήθηκαν σε πάρα πολλές περιοχές πανελλαδικά λόγω της κακοκαιρίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες έως σήμερα.

Αναλυτικότερα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες – θυελλώδεις άνεμοι και η ισχυρή βροχόπτωση – είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί ένας μεγάλος αριθμός βλαβών σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα της Ανατολικής Μακεδονίας, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ετοιμότητα και η επαγρύπνηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ πανελλαδικά, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αποκατάσταση των περισσότερων βλαβών, ακόμη και υπό τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, τόσο λόγω της κακοκαιρίας, όσο και λόγω των επιπλέον δυσκολιών που προκύπτουν από τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας λόγω της πανδημίας.

Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι αυτή την ώρα έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλες οι βλάβες στα δίκτυα Μέσης Τάσης, ενώ εκκρεμεί ένας μικρός αριθμός βλαβών κυρίως στη Χαμηλή Τάση στην περιοχή της Ξάνθης και της Καβάλας, οι οποίες αναμένεται να αποκατασταθούν εντός της ημέρας.

Η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ευχαριστεί για μια ακόμη φορά θερμά τους εργαζόμενούς της για την άμεση ανταπόκρισή τους και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που επιδεικνύουν, ιδιαίτερα κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι σήμερα.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα