Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια του πέμπτου συνεδρίου υποδομών και μεταφορών ITC 2022. Στη στρογγυλή τράπεζα των κατασκευών η οποία άνοιξε και την αυλαία  της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου μίλησε ο κύριος  Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κύριος Παναγιωτόπουλος ανέφερε, “Η επόμενη δεκαετία φέρνει ξεκάθαρα τον κλάδο της κατασκευής, μεταξύ άλλων στο προσκήνιο της επενδυτικής δραστηριότητας με άνω των 40 δισεκατομμυρίων από το ταμείο ανάκαμψης. Τα έργα που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν απαντούν στις απαιτήσεις της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και της προστασίας του παγκόσμιου οικοσυστήματος αλλά και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των οδικών και μεταφορικών αξόνων της χώρας. Έργα πράσινης μετάβασης, υποδομών και ψηφιακό μετασχηματισμό που θα εκσυγχρονίσουν την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών, προάγοντας την προσβασιμότητα και την ασφάλεια ως οφείλουμε σε έναν σύγχρονο κόσμο”.

“Σε μία χώρα όπως η δική μας η περιφερική ανάπτυξη αποτελεί κορυφαίο παράγοντα. Οι επενδύσεις σε νέου τύπου υποδομές δημιουργούν καινούργιες προκλήσεις και για το κράτος και για τις εταιρείες , αλλά κυρίως για όλους μας στον τρόπο που επιλέγουμε και επιχειρούμε στο σύγχρονο περιβάλλον”.

“Οι προκλήσεις στο δρόμο μας είναι πάρα πολλές και οφείλουμε όλοι μαζί να απαντήσουμε με τον καλύτερο τρόπο”

“Η πληθωριστική τάση του κόστους των πρώτων υλών. Η αδυναμία εξεύρεσης στελεχιακού δυναμικού ο και οι χρονοβόρες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων αποτελούν καθημερινές μάχες του κατασκευαστικού κλάδου. Ο ρόλος της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων εδώ είναι καθοριστικός. Και αφορά στο σωστό σχεδιασμό των έργων. Και στη συνέχεια Στην επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης των έργων ώστε να προχωρούν άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης”.

“Εμείς οι κατασκευαστικές εταιρείες ως κλάδος οφείλουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα παρά τις οποίες  δυσκολίες, χωρίς καμία έκπτωση σε ασφάλεια, ποιότητα, προσβασιμότητα, και αρτιότητα”. 

“Και σε αυτό το πλαίσιο τίθεται και το θέμα αναθεώρησης των συμβάσεων λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών σε επίπεδα πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα”.

Η ΑΚΤΩΡ έχει τα προσόντα να οδηγήσει τις εξελίξεις

Σε αυτή την προσπάθεια η ΑΚΤΩΡ  θα είναι παρούσα. Έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας αλλά κυρίως έχουμε την δυναμική πλέον να οδηγήσω με τις εξελίξεις στην νέα αυτή εποχή.

Αυτό το καινούργιο επιχειρηματικό μοντέλο θα το υπηρετήσουμε με συνέπεια , γιατί ξέρουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για όλους. Για τη χώρα, για τις εταιρείες αλλά κυρίως για τους ανθρώπους Που θα δουν την ποιότητα της ζωής τους να βελτιώνεται.

“Έχουμε πάρει την απόφαση να πρωταγωνιστήσουμε γιατί μπορούμε. Θα το κάνουμε αυτό επενδύοντας στην νέα γενιά των ελλήνων επιστημόνων, Με στόχο να την αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο μεγάλο αυτό αναπτυξιακό εγχείρημα”. 

Δύσκολα το παρατηρητήριο τιμών θα έχει επίδραση στα δικά μας προβλήματα

Στη συμπληρωματική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος  της ΑΚΤΩΡ τόνισε “Όσον αφορά την αναθεώρηση των τιμών και το παρατηρητήριο, κατά την άποψή μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει άμεση επίδραση στα δικά μας προβλήματα. Το θεωρώ αδύνατο.

Έτσι όπως φαίνεται αυτό θα καθυστερήσει μήνες. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει αναθεώρηση τιμών, δεν έπρεπε κατά τη γνώμη μου πότε να καταργηθεί, είναι δεδομένο ότι ήταν ένα λάθος. 

Από την πλευρά τη δική μας υποφέρουμε, πρέπει να ανατρέψουμε μέσα σε λίγες ημέρες τα προβλήματα που υπήρχαν από πριν και να μπορούμε να πληρώσουμε τις ανάγκες των εργοταξίων. 

Το παρατηρητήριο τιμών πιστεύω ότι είναι πάρα σου στην κίνηση, ένα δυνατό εργαλείο που μπορεί να δώσει αυτό που πρέπει να δώσει. Αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός ούτως ώστε να μην χρειάζεται μέσα από το παρατηρητήριο τιμών να απαιτείται όλος αυτός ο μεγάλος όγκος υπολογισμών, αυτό πρέπει να γίνεται άμεσα.Η αντίδραση από το κράτος πρέπει να είναι καθημερινή, όταν γίνεται η αύξηση των τιμών πρέπει να υπολογίζεται αυτόματα.

Η αναθεώρηση, αγωνία δική μας και πολύ μεγάλη σε τέτοιο μεγάλο μέγεθος έργων, πως θα χρηματοδοτηθούν από την πλευρά μας εάν και εφόσον με το καλημέρα ουσιαστικά θα πρέπει να χρηματοδοτούμε ακόμα περισσότερο λόγω αυτής της αύξησης των τιμών, που κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή εάν θα είναι ένας μήνας ή και παραπάνω.

Εάν δεν έχουμε άλλου είδους λύση μπροστά μας πιθανώς να προχωρήσει το παρατηρητήριο τιμών ανά να βρούμε και μια άλλη πιο άμεση λύση γι’ αυτό το θέμα.

Οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους ευρωπαϊκούς

“Είναι ευχής έργον του ότι σήμερα έχουμε αυτούς τους ομίλους που μπορούν να ανταγωνιστούν και να κοιτάξουν στα μάτια Τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες, πριν από μερικά χρόνια αυτό δεν υπήρχε. Και δεν υπήρχε όχι μόνο στις οικονομικές δυνατότητες η στελεχιακό δυναμικό αλλά δεν υπήρχε και σε τεχνογνωσία”.

Ένας τρόπος του να ξεφύγουμε από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, στελεχιακού δυναμικού, έμπειρων μηχανικών είναι οι μεγάλες εταιρίες σιγά-σιγά να δημιουργήσουν συνεργασίες με τις μικρότερες εταιρείες και αυτό να πάει προς τα κάτω”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ