Βαγγέλης
Θάνος

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η κούρσα για την κατασκευή νέων υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μικροί και μεγάλοι επενδυτές, “γνωστοί” και “άγνωστοι” διεκδικούν από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για έργα ΑΠΕ. Η Αρχή χορήγησε επτά νέες βεβαιώσεις, συνολικής ισχύος 473,3 MW.

Τα προφίλ των επενδυτικών συνθέτουν ένα μικρό “μωσαϊκό”. Κάποιοι κάνουν πρεμιέρα με τις συγκεκριμένες άδειες και άλλοι συνεχίζουν το κτίσιμο του χαρτοφυλακίου τους.

Ελληνοτουρκική συμμαχία

Στην πρώτη περίπτωση, ανήκει η συνεργασια μεταξύ ελλήνων και τούρκων επενδυτών που φέρνει στο προσκήνιο δύο νέα πρότζεκτ για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 148,8 MW. Η σύμπραξή κάνει πρεμιέρα με  δύο έργα τα οποία ανήκουν στην KIRKE ΙΚΕ, με κύριους μετόχους τρία φυσικά πρόσωπα τουρκικης υπηκοότητας και την ελληνική Survey Digital.

Η Survey Digital, ασχολείται αποκλειστικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η εταιρεία παρέχει εσωτερικά το σύνολο των υπηρεσιών που απαιτούνται για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων βιομηχανικής κλίμακας.

Οι βεβαιώσεις που εξασφάλισε η KIRKE προβλέπουν την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών.
Η πρώτη άδεια αφορά σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 49.9 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 49.9. Οι υποδομές θα κατασκευαστούν MW στη θέση Αγρόκτημ Ξηρόλακκου , στο Δήμο Παιονίας , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο δεύτερος σταθμός προβλέπει εγκατεστημένη ισχύς 99.9 MW και μέγιστη ισχύς παραγωγής 99.9 στην ίδια θέση.

Πρεμιέρα στον κλάδο κάνει και η ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. Η εταιρεία εξασφάλισε άδεια για αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 147 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 147 MW. Ο σταθμός προβλέπει 35 ανεμογεννήτριες στις θέσεις σκοτεινή – Ξεροβούνι – Λάμνα – Κακή Ράχη – Μακρήσταλο. Τα σημεία απλώνονται σε τρεις δήμος και συγκεκριμένα στο Δήμο Ερέτριας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου, στην Στερεά Ελλάδα.

Η Σπίθας προσδοκά να υλοποιήσει ένα μεγάλο αιολικό τόσο από άποψη ισχύος όσο και έκτασης καθώς τα σχέδια προβλέπουν ανάπτυξη σε τρεις δήμους.

Ισχυρή παρουσία ξένων επενδυτών

Βεβαίωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό αιολικά, εγκατεστημένης ισχύος 21.6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 21.6 MW εξασφάλισε και η WE XAROCO NEW ENERGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε. Οι υποδομές θα αποτελούνται από 3 α/γ και θα αναπτυχθούν στη θέση Μελισσοχώρι, των Δημων Αλιάρτου-Θεσπιέων και Θηβαίων στην Στερεά Ελλάδα.

Η εταιρεία αποτελεί συγγενική του γερμανικού Ομίλου VSB. Ο όμιλος με έδρα στη Δρέσδη της Γερμανίας, είναι μια επιτυχημένη διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακάθεκτη συνεχιζει το κτίσιμο του χαρτοφυλακίου και και η γνωστή πλέον Elmya. Η ισπανική εταιρεία “κλείδωσε” βεβαίωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικό σταθμο΄εγκατεστημένης ισχύος 75 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 75 MW. Οι υποδομές θα αναπτυχθούν στη θέση Γιάνγκοβα 1 , του Δήμου Αριστοτέλη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εταιρεία ήδη έχει στο ενεργητικό της άδειες για υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και φωτοβολταϊκών σταθμών.

Ακόμα ένας εκ των κορυφαίων παικτών των ΑΠΕ αναπτύσει δραστηριότητες στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για τον Όμιλο WPD AG, που μέσω του ελληνικού βραχίονα wpd Hellas Onshore, εξασφάλισε άδεια για αιολικό σταθμό.

Το πρότζεκτ είναι εγκατεστημένης ισχύος 70 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 70 MW. Ο σταθμός θα αποτελείται από 10 ανεμογεννητριες στη θέση Μεγάλη Ράχη – Κρόνιζα – Καναβάρι, των Δήμων Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ομιλος έχει υλοποιήσει εργα ισχύος 5,5 GW. Στην Ελλάδα αναπτύσσει ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο έργων, το οποίο θα εξασφαλίσει τη συνεχή υλοποίηση έργων στα επόμενα χρόνια.

Η τελευταία άδεια πήγε στην ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Το πρότζεκτ ειναι για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος ισχύος 9.9 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9.9MW. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη θέση Πρόχωμα Θεσσαλονίκης, του Δήμου Χαλκηδόνος, στην Κεντρική Μακεδονίας.

Ο Όμιλος επικεντρώνεται στην ανανεώσιμη ενέργεια και την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, βιομάζα και βιοαέριο.  Όπως αναφέρει από το 2010 έχει εγκαταστήσει πάνω από 120 έργα σε όλη την Ελλάδα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV