Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Χωρίς φρένο τα νέα έργα ΑΠΕ – Οι εγχώριοι και ξένοι παίκτες που διεκδικούν άδειες και τα πρότζεκτ που σχεδιάζουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για υποδομές ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, όλο και πιο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχέδια για μεγάλα, εμβληματικά έργα που αναμένεται να αποτελέσουν ναυαρχίδες της πράσινης ενέργειας, με την ισχύς τους να ανέρχεται σε εκατοντάδες MW.

Παράλληλα και ενώ οι επενδυτές καταστρώνουν συνεχώς σχέδια για νέα έργα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα βαλτωμένα έργα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις έργων που παραμένουν στα χαρτιά καθώς έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία και έχουν λάβει οριστικές προσφορές σύνδεσης αλλά οι επενδυτές παρουσιάζονται επιφυλακτικοί ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια.

Λύση στο ζήτημα αναμένεται να δοθεί με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που βρίσκεται στα σκαριά και θα φιλτράρει σε μεγάλο βαθμό τα έργα που δεν παρουσιάζουν πρόοδο.

Την ίδια στιγμή, το κύμα για βεβαιώσεις νέων έργων δεν εμφανίζει καμία κάμψη. Η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις αιτήσεις χορήγησης Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων στον κύκλο Φεβρουαρίου 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Αρχή υποβλήθηκαν περισσότερα από 200 αιτήματα με τη συνολικη ισχύς των έργων να ξεπερνάει τα 2,5 GW. Ανάμεσα στα πολλά ονόματα της λίστας εμφανίζονται και οι κορυφαίοι παίκτες των ΑΠΕ που δρομολογούν μεγάλα πρότζεκτ ενώ συνεχίζεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών

Τα μεγάλα αιολικά

Το αίτημα για βεβαίωση που ξεχωρίζει είναι αυτό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για συγκρότημα αιολικών ισχύος 373, 8 MW. Το έργο προβλέπεται στις θέσεις Συκιές-Πιντιζα, του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.

Η ΤΕΝΕΡΓ με κεκτημένη ταχύτητα σχεδιάζει ακόμα ένα μεγάλο αιολικό σταθμό ισχύος 130 MW, στις θέσεις Μαύρη Στάνη-Κουλά-Κόκκινη Πέτρα. Τα σημεία βρίσκονται στα όρια των Δήμων Σερρών και Προσοτσάνης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ενώ στον ίδιο κύκλο αιτήθηκε και βεβαίωση για ακόμα δύο αιολικά . Το πρώτο ισχύος 63 MW στη θέση Παλιοβούνα του Δήμου Αγρινίου και το δεύτερο ισχύος 25 MW, στη θέση Μονοπάτι 1, του Δήμου Εορδαίας.

Αίτημα για ένα μεγάλο αιολικό συγκρότημα ισχύος 156 ΜW κατέθεσε η ΕΚ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Πρόκειται για συγγενικής της ισπανικής Fotowatio Renewable Ventures (FRV). Στα σχέδια προβλέπουν το αιολικό στη θέση Γεράνια 1, του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.

Ισπανική προέλαση

Εντυπωσιακή είσοδο από ισπανία πραγματοποιεί η Ecoener. Η εταιρεία μέσω του βραχύονα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΥ ΕΠΕ, αιτήθηκε βεβαιώσεις για 10 έργα συνολικης ισχύος 701 MW.

Τα έργα κυριολεκτικά βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.  Το μεγαλύτερο έργο αφορά αιολικό σταθμό ισχύος 144 MW στη θέση Ουρανός του Δήμου Κιλκίς. Ενώ σχεδιάζει και πλωτό φ/β σταθμό ισχύος 49,9 MW, στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών του Δήμου Αγράφων.

Φωτοβολταϊκά έργα

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά υπήρξαν αιτήσεις για μεγάλα έργα κυρίως από ξένους επενδυτές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σχέδιο της CERO, για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 269 MW στη θέση Μαλανδρίνο, του Δημου Δωρίδος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η εταιρεία κυριολεκτικά “καλπάζει” στον κλάδο. ¨Ήδη έχει στην κατοχή της μια σειρά από βεβαιώσεις για τεράστια πρότζεκτ με την ισχύς του να αγγίζει τα 2 GW ενώ έχει εγκαινιάσει και τις εργασίες για τον πρώτο της σταθμό στην Δράμα, ισχύος 100MW.

Δύο φ/β πρότζεκτ συνολικής ισχύος 400 MW (200,200) σχεδιάζει η AKUO μέσω της AGROENERGY SOLAR 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α Ε. Όπως είχε γράψει το ypodomes.com πρόκειται για πλωτά φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία.

Τέλος ευχάριστη εντύπωση προκαλεί και το σχέδιο του Δήμου Φυλής, που προωθεί φωτοβολταϊκό σταθμό στη χωματερή ισχύος 250 MW. Τα σχέδια του Δήμου είχε δημοσίευσει το ypodomes.com καθώς είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που έχει στόχο την πράσινη και φθηνή ενέργεια για τους δημότες του.

Ακομα μια επένδυση με αέρα εξωτερικού αφορά το φωτοβολταικο πάρκο ισχύος 180 MW, στη θέση Οχθιά του Δήμου Αγρινίου. Φορέας του έργου είναι η GLOBAL RENEWABLES S.M.P.C. , με κύριο μέτοχο την εταιρεία lobbing «Global Strategies» από τις ΗΠΑ.

Τέλος, παρουσία στην μεγάλη λίστα της ΡΑΕ, έχουν η Kenlov για φωτοβολταικό ισχύος 116 MW στο Δήμο Δεσκάτης, η Wattcrop για δυο φ/β έργα ισχύος 121 MW στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και 75,5 στο Δήμο Εορδαίας.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα