Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Χωρίς αποτέλεσμα και ξανά από την αρχή ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για υποσταθμό στα Χανιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυλώνες ηψηλής τάσης της ΔΕΗ Πηγή:(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)
Πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ Πηγή:(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Ενδιαφέρον μεν, άγονος δε. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ για τον υποσταθμό κλειστού τύπου στα Χανιά.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός του έργου ολοκληρώθηκε και μάλιστα υπήρξε και έντονο ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου. Ωστόσο  η διαδικασία δεν κατάφερε να αναδείξει η ανάδοχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, ο διαγωνισμός εξελίχθηκε όπως προβλέπεται και κατέληξε σε προσωρινό ανάδοχο, ωστόσο δεν υπήρξε οριστική συμφωνία με την Αναθέτουσα Αρχή λόγω της αύξησης του κόστους στα υλικά. Η εταιρεία που επελέγη ζήτησε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός καθώς με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί η προσφορά της δεν ήταν βιώσιμη. Το αίτημα της δεν έγινε αποδεκτό από τον κύριο του έργου με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να διακοπεί.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12,3 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 9,95 εκατ).  Το πιο πιθανό, όμως, είναι το νούμερο να τροποποιηθεί προς τα πάνω ούτως ώστε να καλύψει τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Πλέον η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή με την κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης με στόχο να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός, χωρίς ωστόσο να είναι εφικτό να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθεί αυτό.

Η αύξηση του κόστους των υλικών έχει προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο των κατασκευών καθώς θέτει εκτός ορίων του προϋπολογισμούς.

Υποσταθμός Χανίων

Το έργο θα εκτελεστεί στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στον Νομό Χανίων, και αφορά στον σχεδιασμό, τη μελέτη και κατασκευή όλου του Κ/Δ «turn-key project». Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εκπόνηση όλων των μελετών και των μελετών εφαρμογής, την προμήθεια των υλικών, την εγκατάσταση τού εξοπλισμού, την ολοκληρωμένη ανέγερση, την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών, την ετοιμότητα για θέση σε λειτουργία του Κέντρου Διανομής  (Κ/Δ) Χανίων ΙΙ από τον ανάδοχο.

Το νέο Κ/Δ Χανίων ΙΙ θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση στην περιοχή του Ακρωτηρίου και την αξιόπιστη τροφοδότηση κρίσιμων φορτίων, όπως το αεροδρόμιο και το Ναύσταθμο, τμήμα της πόλης των Χανίων, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα τις γραμμές ΜΤ του Υ/Σ Χανίων Ι. Ο νέος Υ/Σ Χανιά ΙΙ θα είναι κλειστού τύπου με σύνδεση διπλής καλωδιακής γραμμής 150 kV σε δύο νέες πύλες στον Υ/Σ Χανιά Ι.

Advertisement

Ταυτότητα έργου

Το έργο αφορά στον σχεδιασμό, τη μελέτη και κατασκευή όλου του Κέντρου Διανομής (Κ/Δ) «turn-key project», και είναι διάρκειας 750 ημερών. Ο όρος «κατασκευή με το κλειδί στο χέρι» (turn-key project) περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εκπόνηση όλων των υποστηρικτικών μελετών και των μελετών εφαρμογής, την προμήθεια των υλικών, την εγκατάσταση τού εξοπλισμού, την ολοκληρωμένη ανέγερση, την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών, την ετοιμότητα για θέση σε λειτουργία του Κ/Δ Χανίων ΙΙ από τον ανάδοχο. Υποχρέωση του αναδόχου αποτελεί, επίσης, η ολοκληρωμένη κατασκευή του κτιρίου ζεύξης μέσης τάσης (Μ.Τ.), το οποίο θα κατασκευαστεί εκτός των ορίων του γηπέδου του Κ.Δ. και σε απόσταση 25 μ. από αυτό και της διπλής υπόγειας γραμμής Μ.Τ. από το Κ/Δ προς το κτίριο ζεύξης Μ.Τ.. Τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του έργου και οι απαιτούμενες προδιαγραφές του αναλύονται στα συνημμένα τεύχη της διακήρυξης.

Επιπλέον, ο ανάδοχος θα αναλάβει την υποχρέωση της συντήρησης των 2 ψηφιακών συστημάτων του Κ/Δ, για πέντε (5) έτη μετά την οριστική παραλαβή τους, με δυνατότητα ανανέωσης τής σύμβασης για άλλα πέντε έτη.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως ο ΔΕΔΔΗΕ, εκτός από τον υποσταθμό στα Χανιά,  έχει σε εξέλιξη ακόμα έναν διαγωνισμό για την αναβάθμιση πέντε υποσταθμών. Το πρότζεκτ προβλέπει εργασίες αναβάθμισης και αντικατάσταση εξοπλισμού του Υ/Σ Φλώρινας. Επέκταση του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μελίτης. Επέκταση του Υ/Σ Σκύδρας. Επέκταση του Υ/Σ Σπερχειάδας και αντικατάσταση εξοπλισμού του Υ/Σ Εορδαίας (Πτολεμαϊδα ΙΙ).

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα