Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Choose Renewable Hydrogen: Το ανανεώσιμο υδρογόνο «κλειδί» για την απανθρακοποίηση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

#Green

Tην καμπάνια “Choose Renewable Hydrogen”,  έχουν ενεργοποιήσει μεγάλες εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η Enel Green Power, για να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του ανανεώσιμου υδρογόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans σχετικά με το ανανεώσιμο υδρογόνο ως την καλύτερη, μελλοντικά βιώσιμη λύση υδρογόνου.

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κ. Εκτελεστικέ Αντιπρόεδρε,

Η Ευρώπη έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη δέσμευση επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 και των οικονομικών συνεπειών της, η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις πιο αποτελεσματικές, βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές μεθόδους για την απανθρακοποίηση της οικονομίας της και για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η απαλλαγή του τομέα της ενέργειας από τις εκπομπές άνθρακα μέσω της μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με τον εξηλεκτρισμό του υπόλοιπου συστήματος ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα θα οδηγήσουν την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ο εξηλεκτρισμός προσφέρει τη φθηνότερη και απλούστερη μέθοδο για την απαλλαγή μεγάλων τμημάτων των συνολικών τελικών ενεργειακών χρήσεων από τις εκπομπές άνθρακα. Περισσότερο από το 60% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από άμεσο εξηλεκτρισμό.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει ανταγωνιστικό κόστος και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η επιτάχυνση της ανάπτυξής της μαζί με μια υγιή στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης θα συμβάλει αποφασιστικά τόσο στην Πράσινη Συμφωνία όσο και στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο άμεσος εξηλεκτρισμός θα είναι ο κύριος παράγοντας για την απαλλαγή της θέρμανσης και των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά υπάρχουν και άλλες ενεργειακές χρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά δαπανηρές για τον πλήρη εξηλεκτρισμό ή να συνεπάγονται άλλες τεχνικές προκλήσεις.

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι τομείς «που είναι δύσκολο να μετριαστούν», όπως οι χημικές βιομηχανίες, τμήματα της βαριάς βιομηχανίας, οι βαριές οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, οι αερομεταφορές και η ναυτιλία. Στους τομείς αυτούς, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο και μπορεί να αποτελέσει την πλέον οικονομικά αποδοτική και βιώσιμη λύση για την απανθρακοποίηση.

Το υδρογόνο που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης τροφοδοτούμενης από 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όταν μάλιστα παράγεται στην Ευρώπη, μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες και, όταν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές που συνδέονται με δίκτυο, προσφέρει μια αληθινή μορφή σύζευξης (sector coupling) μεταξύ του τομέα της ενέργειας και των άλλων τομέων της οικονομίας.

Οι επενδύσεις στο ανανεώσιμο υδρογόνο έχουν μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη θα επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η οποία απαιτείται για την παραγωγή και την τεχνολογική ανάπτυξή της.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συντάσσουν τώρα σχέδια ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας μετά τον COVID-19. Με κάθε ευρώ που δαπανάται για την επιτάχυνση οικονομικά αποδοτικών επιχειρηματικών μοντέλων που δημιουργούν τη μεγαλύτερη αξία για την Ευρώπη, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο και ο άμεσος εξηλεκτρισμός, θα παραμείνουμε στον ορθό δρόμο για μια ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση με άφθονες θέσεις απασχόλησης.

Η Ευρώπη, κάνοντας τις σωστές επιλογές και τοποθετώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον πυρήνα του μελλοντικού ενεργειακού συστήματός της, μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό και να διαμορφώσει την Πράσινη Συμφωνία της ως μια πραγματική ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να υλοποιήσουν αυτό το όραμα.

Με εκτίμηση,

Eric Scotto
Διευθύνων Σύμβουλος Akuo Energy

Matthias Taft
Διευθύνων Σύμβουλος BayWa r.e.

Antonio Mexia
Διευθύνων Σύμβουλος EDP – Energias de Portugal, S.A.

Francesco Starace
Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής
Enel S.p.A.

Ignacio S. Galan
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος IBERDROLA S.A.

Philippe Kavafyan
Διευθύνων Σύμβουλος MHI Vestas Offshore Wind

Henrik Poulsen
Διευθύνων Σύμβουλος Orsted

Henrik Andersen
Πρόεδρος Ομίλου και Διευθύνων Σύμβουλος Vestas

Aurelie Beauvais
Προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος SolarPower Europe

Giles Dickson
Διευθύνων Σύμβουλος WindEurope

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Άδεια 10 MW για Φωτοβολταϊκό Πάρκο απέκτησε η Βιοκαρπέτ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό της ΡΑΕ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική δημοπρασία που έλαβε χώρα στις 27/7/2020 από τις 10.00-10.30 πμ, στην κατηγορία Φ/Β έως 20ΜW, συμμετείχε η εταιρεία Βιοκαρπέτ ΑΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού η Βιοκαρπέτ απέκτησε άδεια 10 MW .

Το έργο θα υλοποιηθεί και θα ηλεκτροδοτηθεί το 2021 και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της εταιρίας έως σήμερα. Με το συγκεκριμένο έργο το δυναμικό του Ομίλου σε Φ/Β θα ανέρχεται σε 20 ΜW, ενώ ήδη υπάρχει μία άλλη άδεια παραγωγής για ένα έργο της θυγατρικής ΕΞΑΛΚΟ 10 MW που θα συμμετάσχει στην επόμενη ηλεκτρονική δημοπρασία.

Επίσης, ο Όμιλος Βιοκαρπέτ θα καταθέσει εντός του 2020 και νέες αιτήσεις σε Φ/Β ύψους 20 ΜW.
Σκοπός του Ομίλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι να ενδυναμώσει τη παρουσία του στο τομέα των ΑΠΕ κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την κρίση του covid-19, ο όμιλος έθεσε ως βασικότερο στοίχημα την υγεία των εργαζομένων λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ το στοίχημα διατήρησης όλως των θέσεων εργασίας έχει κερδηθεί.

Τέλος, είναι σε εξέλιξη η νέα επένδυση της ΕΞΑΛΚΟ στο 2ο εργοστάσιο στη περιοχή Κουλουρίου Λάρισας με νέα μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020 δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Χωρίς κατηγορία

Κομισιόν: Επανεξέταση οδηγιών για ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πράσινη υδρόγειος με πρίζα

Η Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία επανεξέτασης της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, καλώντας τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με δύο χάρτες πορείας.

Η επανεξέταση των δύο οδηγιών είναι ουσιαστικής σημασίας για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο οι ενεργειακές πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση θα συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η επανεξέταση εντάσσεται σε μια ευρύτερη διαδικασία που βασίζεται στην επικείμενη έγκριση του σχεδίου κλιματικών στόχων.

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον, δήλωσε σχετικά: «Για να ανταποκριθούμε στη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αρχίσαμε να αξιολογούμε τον αντίκτυπο που θα είχαν πιο φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι για το 2030 και διάφορα σενάρια επίτευξής τους. Είναι σαφές ότι κάθε πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα θα απαιτήσει την επέκταση και την επιτάχυνση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και την ενίσχυση της δράσης μας για την ενεργειακή απόδοση. Για να τα καταφέρουμε, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Με αυτούς τους χάρτες πορείας ξεκινάει μια διαδικασία που θα κατευθύνει τη μελλοντική μας δράση που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021».

Ο χάρτης πορείας της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αξιολογήσει κατά πόσον πρέπει να αυξηθεί ο ενωσιακός στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οποίος έχει οριστεί σε τουλάχιστον 32 % για το 2030 και κατά πόσον άλλα τμήματα της οδηγίας πρέπει να προσαρμοστούν στην Πράσινη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα. Ο χάρτης πορείας της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση θα αξιολογήσει την καταλληλότητα των ισχυόντων κανόνων για την επίτευξη του υφιστάμενου στόχου ενεργειακής απόδοσης της τάξης του 32,5 % ως το 2030.

Η υποβολή παρατηρήσεων επί αυτών των δύο χαρτών πορείας είναι δυνατή ως τις 21 Σεπτεμβρίου. Το επόμενο στάδιο της επανεξέτασης των εν λόγω οδηγιών θα είναι μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Προ των πυλών ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό των 50 MW της ΔΕΗΑΝ στη Μεγαλόπολη

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προκηρυθχεί -εκτός απροόπτου- ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗΑΝ στη Μεγαλόπολη για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 50 MW, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ, της 27ης Ιουλίου, όπου και «πέρασε» το φ/β των 11 MW της εταιρείας, όλα είναι πλέον έτοιμα για την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπολειπόμενα 39 MW που συμπληρώνουν την ισχύ του φωτοβολταϊκού πάρκου, θα λειτουργήσουν με όρους Target Model, δηλαδή μέσω διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος (των λεγόμενων PPAs).

Με τα 50 MW που θα προκηρύξει η ΔΕΗΑΝ, τίθεται σε τροχία η δρομολόγηση φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 280 MW, για τα οποία είχε άλλωστε δεσμευτεί όσον αφορά την τρέχουσα χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπολειπόμενα 230 MW -που αποτελούνται από 2 πάρκα των 15 MW και ένα mega-φωτοβολταϊκό των 200 MW- θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και εντάσσονται στη στροφή των λιγνιτικών περιοχών προς «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Εξ αυτών το πρώτο φ/β πάρκο των 15 MW έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται (με ανάδοχο τη ΜΕΤΚΑ) και το δεύτερο (με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ) αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η διαγωνιστική διαδικασία για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 200 MW βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών.

Πέραν των εμβληματικών επενδύσεων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε ό,τι αφορά την ηλιακή ενέργεια, κανονικά συνεχίζεται το επενδυτικό της πρόγραμμα και σε επίπεδο αιολικών. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του repowering project σε νησιά του Αιγαίου, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή νέου αιολικού στην Καρδίτσα, ισχύος 27,6 MW, και στην Κεφαλονιά, ισχύος 9,2 MW, τα οποία αναμένονται να ηλεκτριστούν εντός του 2021 και μέχρι το τέλος του έτους, αντίστοιχα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα