Newsroom

Tην καμπάνια “Choose Renewable Hydrogen”,  έχουν ενεργοποιήσει μεγάλες εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η Enel Green Power, για να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του ανανεώσιμου υδρογόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans σχετικά με το ανανεώσιμο υδρογόνο ως την καλύτερη, μελλοντικά βιώσιμη λύση υδρογόνου.

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κ. Εκτελεστικέ Αντιπρόεδρε,

Η Ευρώπη έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη δέσμευση επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 και των οικονομικών συνεπειών της, η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις πιο αποτελεσματικές, βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές μεθόδους για την απανθρακοποίηση της οικονομίας της και για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η απαλλαγή του τομέα της ενέργειας από τις εκπομπές άνθρακα μέσω της μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με τον εξηλεκτρισμό του υπόλοιπου συστήματος ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα θα οδηγήσουν την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ο εξηλεκτρισμός προσφέρει τη φθηνότερη και απλούστερη μέθοδο για την απαλλαγή μεγάλων τμημάτων των συνολικών τελικών ενεργειακών χρήσεων από τις εκπομπές άνθρακα. Περισσότερο από το 60% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από άμεσο εξηλεκτρισμό.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει ανταγωνιστικό κόστος και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η επιτάχυνση της ανάπτυξής της μαζί με μια υγιή στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης θα συμβάλει αποφασιστικά τόσο στην Πράσινη Συμφωνία όσο και στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο άμεσος εξηλεκτρισμός θα είναι ο κύριος παράγοντας για την απαλλαγή της θέρμανσης και των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά υπάρχουν και άλλες ενεργειακές χρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά δαπανηρές για τον πλήρη εξηλεκτρισμό ή να συνεπάγονται άλλες τεχνικές προκλήσεις.

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι τομείς «που είναι δύσκολο να μετριαστούν», όπως οι χημικές βιομηχανίες, τμήματα της βαριάς βιομηχανίας, οι βαριές οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, οι αερομεταφορές και η ναυτιλία. Στους τομείς αυτούς, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο και μπορεί να αποτελέσει την πλέον οικονομικά αποδοτική και βιώσιμη λύση για την απανθρακοποίηση.

Το υδρογόνο που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης τροφοδοτούμενης από 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όταν μάλιστα παράγεται στην Ευρώπη, μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες και, όταν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές που συνδέονται με δίκτυο, προσφέρει μια αληθινή μορφή σύζευξης (sector coupling) μεταξύ του τομέα της ενέργειας και των άλλων τομέων της οικονομίας.

Οι επενδύσεις στο ανανεώσιμο υδρογόνο έχουν μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη θα επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η οποία απαιτείται για την παραγωγή και την τεχνολογική ανάπτυξή της.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συντάσσουν τώρα σχέδια ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας μετά τον COVID-19. Με κάθε ευρώ που δαπανάται για την επιτάχυνση οικονομικά αποδοτικών επιχειρηματικών μοντέλων που δημιουργούν τη μεγαλύτερη αξία για την Ευρώπη, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο και ο άμεσος εξηλεκτρισμός, θα παραμείνουμε στον ορθό δρόμο για μια ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση με άφθονες θέσεις απασχόλησης.

Η Ευρώπη, κάνοντας τις σωστές επιλογές και τοποθετώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον πυρήνα του μελλοντικού ενεργειακού συστήματός της, μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό και να διαμορφώσει την Πράσινη Συμφωνία της ως μια πραγματική ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να υλοποιήσουν αυτό το όραμα.

Με εκτίμηση,

Eric Scotto
Διευθύνων Σύμβουλος Akuo Energy

Matthias Taft
Διευθύνων Σύμβουλος BayWa r.e.

Antonio Mexia
Διευθύνων Σύμβουλος EDP – Energias de Portugal, S.A.

Francesco Starace
Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής
Enel S.p.A.

Ignacio S. Galan
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος IBERDROLA S.A.

Philippe Kavafyan
Διευθύνων Σύμβουλος MHI Vestas Offshore Wind

Henrik Poulsen
Διευθύνων Σύμβουλος Orsted

Henrik Andersen
Πρόεδρος Ομίλου και Διευθύνων Σύμβουλος Vestas

Aurelie Beauvais
Προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος SolarPower Europe

Giles Dickson
Διευθύνων Σύμβουλος WindEurope

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV