Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης: Τα τρία «κλειδιά» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης ΥΠΕΝ

«Απαραίτητο προαπαιτούμενο για την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημία του κορωνοϊού είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για να γίνει η οικονομία φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σε συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).

Στη συνέχεια περιέγραψε την ατζέντα που υλοποιεί το ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση αυτή, με έμφαση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. για δράσεις πράσινης οικονομίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Χατζηδάκη:

«Η χώρα μας βγαίνει νικήτρια από τη μάχη με τον κορωνοϊό στο υγειονομικό επίπεδο. Αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς! Μας απασχολεί όμως και το οικονομικό επίπεδο. Στο οποίο, λόγω της εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες γενικότερα, έχουμε υποστεί πληγές.

Η κυβέρνηση κινήθηκε το ίδιο γρήγορα τόσο με το πακέτο έκτακτων ενισχύσεων στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και με το σχέδιο γρήγορης υπέρβασης της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός που ήδη εφαρμόζεται. Σε αυτό το σχέδιο συμμετέχει ενεργά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλίες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς.

– Ψηφίσαμε το Μάιο τον περιβαλλοντικό νόμο που απλουστεύει και εξορθολογίζει το πλαίσιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που δεν θα δίνονται πλέον σε 6-8 χρόνια όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά μόλις 100-150 ημέρες. Πετυχαίνουμε και σημαντική επιτάχυνση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα και εδώ με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όλα αυτά θα συμβούν με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά χωρίς τις χρονοτριβές εκείνες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

– Σύντομα θα παρουσιάσουμε το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και θα αποτελέσει βασικό εργαλείο όχι μόνο για την οικοδομική, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα.

Περιλαμβάνει διατάξεις που:

α) Επιταχύνουν τον χωροταξικό σχεδιασμό

β) Αποσαφηνίζουν το πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση

γ) Απλοποιούν το καθεστώς των χρήσεων γης

δ) Εισάγουν μια νομικά ασφαλή ρύθμιση για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης

– Πολύ ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκεται και η ενεργειακή εξοικονόμηση: Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το δεύτερο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” από τον οποίο επωφελήθηκαν περίπου 23.000 νοικοκυριά και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό θα περιέχει δράσεις ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων, όπως π.χ. την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες, πέραν των κλασικών παρεμβάσεων.

Αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτά. Έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις:
Πρώτον, την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας που αποτελούν τα 2/3 των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά.

– Οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών (για την οποία θα έχουμε νέα προς το τέλος του έτους) και της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις οποίες έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον

– Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για την οποία εισαγάγαμε σχετική διάταξη στον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο

– Η ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας,

– Η επίλυση του θέματος της ΛΑΡΚΟ τους αμέσως επόμενους μήνες

– Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που καθυστέρησε λόγω των αναταράξεων στις αγορές καυσίμων και

– Η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με αυξημένα δικαιώματα για τον επενδυτή μειοψηφίας. Αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης εξυγιαντικής προσπάθειας που κάνουμε για την ίδια τη ΔΕΗ, την οποία κρατήσαμε όρθια με τα μέτρα του περασμένου καλοκαιριού. Με το νόμο που φέραμε τον περασμένο Νοέμβριο την καταστήσαμε πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική με ρυθμίσεις όπως η κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων και τα κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα απαλλάσσουμε τη ΔΕΗ από τον ρυπογόνο και ζημιογόνο λιγνίτη με την πολιτική μας για την απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023 που βασίζεται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές που θα παρουσιάσουμε στην ολότητά του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αυτό δεν αποτελεί θεωρία, υπάρχουν ήδη 12 σημεία που υλοποιούνται:

Το Πράσινο Ταμείο έχει πιάσει δουλειά, ο λιγνιτικός πόρος αποδίδεται, τα ΕΛΠΕ αναπτύσσουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα στην Κοζάνη, η ΔΕΗ έχει υπογράψει μια μεγάλη συμφωνία με τη γερμανική RWE. Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το α’ τρίμηνο του 2020, με την οριακή επιστροφή της στην κερδοφορία, αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση ότι κινούμαστε στο σωστό δρόμο.

Την ίδια στιγμή προχωρά και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω του Target Model που θα ρίξει το κόστος. Παράλληλα, προχωρούν και άλλα μέτρα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (διακοψιμότητα, TFRM) που θα ανακοινωθούν σύντομα. Μιλώντας για το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα, οφείλεται στην έλλειψη απελευθερωμένης αγοράς (και γι’ αυτό προχωρούμε στην απελευθέρωσή της), στο λιγνίτη (που ανεβάζει τη μέση τιμή της ενέργειας σε σχέση με τις άλλες πηγές, δηλαδή το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ) και στις ελλιπείς διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, που δεν μας επιτρέπουν να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Για τον λόγο αυτό προχωρούν τα έργα για την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία και την Ιταλία, ενώ έχουμε εκφράσει την βούλησή μας για την κατασκευή της υποθαλάσσιας διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση ακούει στο όνομα Recovery Fund, Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Συνειδητά δεν αναφέρομαι στο νέο ΕΣΠΑ, διότι είναι ένα ακόμα ΕΣΠΑ που πρέπει να το αξιοποιήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη μας την εμπειρία του παρελθόντος. Το Recovery Fund όμως είναι ένα καινούργιο εργαλείο, ένα δώρο που αν δεν προσέξουμε μπορεί να αποδειχθεί «δώρον άδωρον».

Από τη μια πλευρά, έχουμε χρήματα στη διάθεσή μας, από την άλλη όμως πλευρά, πρέπει να τα απορροφήσουμε πολύ γρήγορα διότι θα διαρκέσει το πολύ 4 χρόνια. Άρα πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα τα προγράμματα για να μην μείνουν στη σφαίρα της θεωρίας. Έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική προεργασία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διότι η στήριξη της πράσινης οικονομίας είναι κομβικής σημασίας στοιχείο του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολιτικές για:

– Την ενεργειακή εξοικονόμηση με ένα πρόγραμμα-μαμούθ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, το οποίο θα κάνει τα «Εξοικονομώ» να φαίνονται ασήμαντα

– Τη στήριξη των πράσινων μεταφορών,

– Την υποστήριξη των ΑΠΕ, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, το υδρογόνο, κλπ.

– Αλλά και προγράμματα Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη της απολιγνιτοποίησης. Τα κονδύλια που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι 1,7 δις ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι πόροι του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ και άλλες πηγές κοινοτικές και εθνικές –σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- το ποσό για την χώρα μας φτάνει στα 6,2 δισ. ευρώ.

Σας μίλησα για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, το Recovery Fund. Όλα αυτά προστίθενται στις πρωτοβουλίες που ήδη περιέγραψα για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, την χωροταξία, την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Κλείνω με ένα υστερόγραφο απλώς για τη διεθνή ενεργειακή μας πολιτική, η οποία με τη σειρά της στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας:

– Τον περασμένο Μάιο κυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή η Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed που ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και την ενεργειακή μας ασφάλεια!

– Υπογράψαμε επίσης τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας είναι να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2021!

– Στηρίζουμε επιπλέον ένα ιδιωτικό έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, όπως είναι ο πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU).

– Και όπως προανέφερα, υπερβήκαμε τα εμπόδια για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα ώστε να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Αυτή είναι η πολιτική μας που έχει πράσινο χρώμα, όπως αποδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες μας για την απολιγνιτοποίηση, τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των νησιών, το σχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

Δίνουμε έμφαση σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έρχονται να συμφιλιώσουν το περιβάλλον και την ενέργεια με την οικονομική ανάπτυξη συνολικότερα, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο κλίμα για την επιχειρηματικότητα».

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Ποια έργα εξοικονόμησης ενέργειας έχει βάλει μπρος η MYTILINEOS

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο Μυτιληναίος ΑΕ

Ακόμα περισσότερο διεισδύει η MYTILINEOS στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, και ειδικά σε αυτόν του ηλεκτροφωτισμού, αρχικά στο Βόλο καθώς προχώρησε πρόσφατα στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ. Όμως ο Όμιλος δεν περιορίζεται μόνο στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης εντός Ελλάδας, αλλά «ταξιδεύει» και στην Αφρική.

Η αντικατάσταση του φωτισμού στο εργοστάσιο ΜΕΤΚΑ

Πιο συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα παλαιά φωτιστικά στο σύνολο των αιθουσών παραγωγής του εργοστασίου με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Μέσω του έργου αυτού θα επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση της ενεργειακής δαπάνης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του εργοστασίου.

Το έργο πραγματοποιήθηκε μέσω ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης) από την «Κοινοπραξία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ – ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ – ENVIROFINA IKE». Η εξοικονόμηση ενέργειας, που επιτυγχάνεται, είναι σημαντική καθώς υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 70% και έρχεται να λειτουργήσει επιπρόσθετα στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα περιοριστεί και η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα κατά 911 τόνους σε ετήσια βάση.

Ο οδοφωτισμός του Δήμου Βόλου

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν πρόκειται για το πρώτο έργο εξοικονόμησης ενέργειας του Ομίλου, το οποίο επικεντρώνει στον ηλεκτροφωτισμό του Βόλου. Το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ΕΛΕΜΚΑ-Μυτηλιναίος είχε αναλάβει το έργο του οδοφωτισμού του Βόλου.

Οι δύο εταιρίες επιλέχθηκαν μέσω διεθνή ηλεκτρονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Βόλου με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 14,2 εκατ. ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιελάμβανε:

  1. εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας LED για την βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας.
  2. βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησής τους, μέσω της λειτουργίας «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας» (SLMS), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).
  3. χρησιμοποίηση συστημάτων προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).

Από το έργο αυτό υπολογίζεται πως το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας θα ανέλθει στο 54,30% καθώς εκτιμάται πως το 50% της ηλεκτρικής κατανάλωσης ενός Δήμου προέρχεται από το δίκτυο φωτισμού. Επιπλέον εκτός από την προφανή μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, η οποία ανέρχεται στους 8.845,81 τόνους κατ’έτος.

Η MYTILINEOS «εξάγει» ενέργεια και στην Αφρική

Ωστόσο, τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης δεν περιορίζονται μόνο στη χώρα μας αλλά επεκτείνονται και στο εξωτερικό. Προ διετίας η ΜΕΤΚΑ West Africa (Θυγατρική της MYTILINEOS) είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για πρώτο υβριδικό έργο παραγωγής ενέργειας στην Αφρική.

Πιο συγκεκριμένα η θυγατρική της MYTILINEOS είχε υπογράψει συμφωνία με την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας, Έργων και Οικισμού, με στόχο την παροχή ενέργειας σε 4 πανεπιστήμια και σε νοσοκομεία της χώρας. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο Οργανισμός Ηλεκτροδότησης Αγροτικών Περιοχών της Νιγηρίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τον οδικό φωτισμό, τα εκπαιδευτικά κέντρα και τις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης. Τα τέσσερα πανεπιστήμια θα τροφοδοτούνται από υβριδικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ με ενσωματωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και εφεδρική λειτουργία παραγωγής με ντίζελ. Συνολικά θα εγκατασταθούν 7,5 MW υβριδικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας εκτός δικτύου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης από το ΔΕΔΔΗΕ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το κοινό ότι η πρόοδος των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις πληγείσες περιοχές από τη κακοκαιρία Ιανός, διαμορφώνεται σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ως εξής:

Στην Κεφαλονιά συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση στην Αγία Ευθυμία, Άσσος, Κομιτάτα και Φισκάρδο, καθώς στα περισσότερα σημεία τα συνεργεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης που σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό δέντρων που έχει πέσει πάνω στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δυσχεραίνει σημαντικά το έργο τους.

Στη Ζάκυνθο έχουν ηλεκτροδοτηθεί και οι περιοχές Μαριές, Εξωχώρα, Καμπί, και Αγ. Νικόλαος με αποτέλεσμα οι εργασίες σε ολόκληρο το Δίκτυο Μέσης Τάσης να έχουν ολοκληρωθεί και τα συνεργεία να συνεχίζουν την αποκατάσταση μεμονωμένων διάσπαρτων βλαβών σε διάφορα σημεία του νησιού.

Στην Ιθάκη με την επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών του βόρειου τμήματος του νησιού τις επόμενες ώρες, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.

Στην Καρδίτσα, όπου οι εργασίες συντονίζονται από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου κ. Η. Μενεγάτο,το πρόβλημα της άντλησης των υδάτων παραμένει σοβαρό και τα ενισχυμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τον αγώνα για την ηλεκτροδότηση όλων των υποσταθμών της πόλης, έχοντας φτάσει τους 80 από ένα σύνολο 114, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η σύνδεση 4 Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Πολλά δισ. ευρώ για «πράσινες δράσεις» θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

7 θα είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα περιστρέφονται τα «πράσινα έργα» που έχει προτείνει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκάλυψε ο  Κωστής Χατζηδάκης στο Olympia Forum.

Οι Άξονες

• Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και δράσεις για ΑΠΕ
• Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων
• Απολιγνιτοποίηση
• Ηλεκτροκίνηση
• Ανακαινίσεις
• Χωροταξία και Βιώσιμη Ανάπτυξη
• Ανακαινίσεις

Το ΥΠΕΝ θα λάβει πάνω από το 30% των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στάθηκε στο μέγεθος των δανείων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στις προτάσεις που καταθέτουν ελληνικές επιχειρήσεις όσον αφορά τα «πράσινα έργα».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως είχε ήδη επισημανθεί ότι αντί για ένα θα «έχουμε δύο ΕΣΠΑ» διαθέσιμα, ενώ τόνισε τον επαυξημένο ρόλο του ΥΠΕΝ όσον αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς τουλάχιστον το 30% των πόρων θα διοχετευθούν σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης.

Βέβαια, οι πόροι αυτοί τελούν υπό πιο αυστηρό πλαίσιο, και ακόμα και εάν χαρακτηρίζονται ως ένα «δεύτερο ΕΣΠΑ», πρέπει να επισημανθεί ότι το χρονικό περιθώριο αξιοποίηση τους είναι πολύ στενό. Αυτό συμβαίνει καθώς για την αξιοποίηση των πόρων για το ΕΣΠΑ υπολογίζεται πως χρειάζονται χρόνια, ενώ για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης το χρονικό περιθώριο ανέρχεται σε μερικούς μήνες καθώς ο χρόνος για τη δέσμευση των κονδυλίων ορίζεται στα 3 χρόνια.

Επομένως, κατά τα λεγόμενα του Υπουργού, πρέπει οι όποιες κινήσεις να γίνουν γρήγορα και παρομοιάζει την κατάσταση με μία κούρσα 5 χιλιομέτρων με ρυθμούς δρομέα 400 μέτρων.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ΑΠΕ

Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εφόσον αυτές θα οδηγήσουν στην μείωση των ΥΚΩ, για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε αυτά.

Σημαντική είναι η πορεία της σύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, η οποία κινείται ταχέως καθώς το καλώδιο από την Κρήτη έχει ποντιστεί, ενώ σε ένα μήνα θα έχει ποντιστεί το καλώδιο από την Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο θα δώσει μία «ανάσα» ύψους 400 εκατ. ευρώ ανά έτος στους καταναλωτές ρεύματος μέσω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων, η οποία βρίσκεται στην ολοκλήρωση της τρίτης φάσης της, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά ο ηλεκτρισμός της Σύρου και της Νάξου. Και σε αυτή την περίπτωση η ολοκλήρωση της διασύνδεσης θα γλιτώνει 80 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των καταναλωτών μέσω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ, ενώ θα υπάρξουν και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την παύση λειτουργίας των μονάδων πετρελαίου και θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των αιολικών υποδομών.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Έχει προβλεφθεί μια σειρά συνδέσεων με νησιωτικές περιοχές, στο βαθμό που αυτές δεν καλύπτονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο ένταξης δικτύων φυσικού αερίου στον προγραμματισμό μας».

Απολιγνιτοποίηση

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στάθηκε ιδιαίτερα στο masterplan απολιγνιτοποίησης, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες και έχει τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση έως τις 31 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα τέλη του έτους.

Τόνισε, επίσης, πως έχουν παρουσιασθεί 5 επενδύσεις με «ονοματεπώνυμο» οι οποίες είναι οι εξής:

1. Τα φωτοβολταϊκα πάρκα ισχύος 2,3 GW στη Δ. Μακεδονία, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) σε συνεργασία με τη γερμανική RWE και άλλες επιχειρήσεις ενώ το πρώτο μεγάλο project της ΔΕΗΑΝ είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW με την επένδυση να ανέρχεται στα 133 εκατ. Ευρώ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως για κάθε 1 GW υπολογίζονται 600 εκατ. σε επενδύσεις.
2. Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0.5 GW από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
3. Η άμεση έναρξη της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη με την επένδυση να ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ,
4. Η μονάδα πράσινου υδρογόνου από τη Solaris στη Δ. Μακεδονία,
5. Η εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Δ. Μακεδονία από τη Eunice.

Επίσης, σημείωσε πως έχουν κατατεθεί και άλλα 11 «εμβληματικά» επενδυτικά σχέδια, τα οποία είναι:

1. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη
2. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δ. Μακεδονία
3. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη
4. Βιομηχανικό Πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία
5. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Β. Ιταλίας, στη Δυτική Μακεδονία
6. Πεδίο ενεργειακής έρευνα και τεχνολογίας με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
7. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία
8. Δημιουργία θεματικού Πάρκου Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη
9. Δημιουργία ΜΕΑ στη Δυτική Μακεδονία
10. Κέντρο Επεξεργασίας Βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία
11. Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Ο Κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως για τη χρηματοδότηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης θα διατεθούν κονδύλια ύψους 5 δις ευρώ, το οποίο ανέρχεται στο δεκαπλάσιο των πόρων που είχαν διατεθεί για το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας εντός της τελευταίας επταετίας.

Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόθεση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), έτσι ώστε η Ελλάδα να μην αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς βρισκόμαστε μόλις 4 θέσεις πριν από το τέλος της σχετικής κατάταξης. Ένας ακόμα πιο πρακτικός λόγος είναι να πάψουν να επιβάλλονται ισχυρά πρόστιμα που δέχεται η χώρα μας λόγω της έλλειψης των απαραίτητων μονάδων.

Το ΥΠΕΝ και ο Υπουργός έχουν ανακοινώσει κατά τη δημοσίευση του ΕΣΔΑ 2020-2030 πως θα δημοπρατηθούν εντός του έτους 17 ΜΕΑ. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, οι πιο ώριμες ΜΕΑ για δημοπράτηση στο κοντινό μέλλον βρίσκονται στις εξής περιοχές: Ανατολική Θεσσαλονίκη, Χίος, Νάξος, Αγρίνιο, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Σητεία, Ρόδος και Δυτική Κεφαλλονιά.

Σύντομα θα δημοπρατηθούν επιπλέον και 4 ΜΕΒΑ, οι οποίες βρίσκονται στις παρακάτω περιοχές: Μήλο, Τήνο, Λέρο και Κάρπαθο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα