fbpx
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης: Στήριξη σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα – Η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός ΠΕΝ

Το στίγμα της ενεργειακής πολιτικής και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με μία τοποθέτηση εφ’ όλης της ύλης, κατά την εισήγησή του στο 2ο Athens Investment Forum.

Ξεκινώντας από το μείζον θέμα της ΔΕΗ, ο κος Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε να ανέβουμε την ανηφόρα των διαρθρωτικών αλλαγών» η οποία εδράζεται σε ένα βασικό τετράπτυχο: την απολιγνιτοποίηση -με ένα φιλόδοξο πλάνο που έχει εξαγγείλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έως το 2028-, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τις νομοθετικές αγκυλώσεις που διέπουν τις ΔΕΚΟ και το άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στα της ΔΕΠΑ, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας να αγγίξει το 100% ενώ για τα ΕΛΠΕ είπε ότι η πώληση του θα προωθηθεί βάσει της πολιτικής που χάραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση με διερεύνηση αυτού που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Οι υδρογονάνθρακες και οι στρατηγικοί αγωγοί φυσικού αερίου

Ο κος Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των υδρογονανθράκων λέγοντας ότι η Κυβέρνηση είναι σταθερά δεσμευμένη στην πολιτική της διερεύνησης των υδρογοναθράκων επισημαίνοντας την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

Ο Υπουργός έκανε λόγο και για τα μεγάλα έργα αγωγών φυσικού αερίου ξεκινώντας από τον IGB, οι τελικές υπογραφές για τον οποίο θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Σόφια. Ο κος Χατζηδάκης θέλοντας να τονίσει το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την ωρίμανση του έργου, παρατήρησε ότι ο αγωγός ξεκίνησε επί υπουργίας του προ δεκαετίας και βρίσκεται πλέον στη γραμμή εκκίνησης πάλι επί υπουργίας του, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα σημαντικά βήματα που μεσολάβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εξέφρασε επίσης την στήριξή του στα μεγάλα project φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στη χώρα όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον μελλοντικό αγωγό EastMed που θα διασυνδέσει την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό δρόμο προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Το μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Ο Υπουργός ΠΕΝ έκανε ειδική αναφορά στο έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να διασφαλίσει ένα ενιαίο project, με συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Elia, αλλά αυτό τελικά δεν κατέστη εφικτό επιβεβαιώνοντας ότι το έργο θα προχωρήσει ως εθνικό διότι -εν τω μεταξύ- θα έμενε «στον αέρα» το ζήτημα ηλεκτροδότηση της Κρήτης, το οποίο είναι μείζονος εθνικής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη επαφή που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη εξέφρασε ρητά ότι «προφανώς παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδας να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», προσθέτοντας ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις της διαλειτουργικότητας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον» και Ηλεκτροκίνηση

Για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με ορίζοντα το 2030, και παράλληλη αύξησή τους και στην ηλεκτροπαραγωγή μίλησε στο τέλος της ομιλίας του ο κος Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην εθνική πολιτική για την πράσινη ενέργεια και την εξοικονόμηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση με τη ΡΑΕ και σε επαφή με την αγορά για να φέρει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Εξέφρασε για άλλη μία φορά την στήριξη του στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ανακοινώνοντας νέο κύκλο για το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» και ένα «τροποποιημένο» πρόγραμμα «Ηλέκτρα» (σ.σ. πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων) το οποίο όπως σημείωσε θα ξεκινήσει από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος αναφερόμενος στην στροφή της χώρας στην ηλεκτροκίνηση, είπε πως δεν πρόκειται για «μία ακόμη απόσυρση» αλλά για «αλλαγή της ζωής μας» τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η διείσδυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη χώρα μας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το 1% την ίδια ώρα που ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 7%.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παρέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Θεσσαλία

To πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο παρέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος EnerNETMob. Το πρόγραμμα EnerNETMob στοχεύει να σχεδιάσει, να δοκιμάσει και να βελτιώσει τα «Σχέδια Βιώσιμης Ηλεκτροκινητικότητας», σύμφωνα με κοινά πρότυπα και πολιτικές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να δημιουργήσει ένα «Διαπεριφερειακό Δίκτυο Ηλεκτροκινητικότητας», το οποίο θα διασχίζει πόλεις των συνεργαζόμενων περιφερειών του προγράμματος MED.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 381.160 ευρώ και πέρα από την αγορά του αυτοκινήτου περιλαμβάνει την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε χώρους της Περιφέρειας με δυνατότητα χρήσης από τους πολίτες, μελέτες και έρευνες, που αφορούν τη δυνατότητα χρήσης Μέσων Μεταφοράς χαμηλών εκπομπών ρύπων στη Θεσσαλία, την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση για χρήση Μέσων Μεταφοράς χαμηλών εκπομπών ρύπων και κοινές δράσεις με τους υπόλοιπους εταίρους για ανταλλαγή – μεταφορά καλών πρακτικών. Το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στους εκπροσώπους των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης.

«Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε ώστε να ενισχύεται η διεθνής παρουσία της Θεσσαλίας και η συμμετοχή της σε προγράμματα που να έχουν εφαρμογή στην κοινωνία και να συνεισφέρουν με απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα στις περιφερειακές μας πολιτικές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EnerNETMob για την Ηλεκτροκινητικότητα απέκτησε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Παράλληλα με την απόκτηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου το οποίο θα συνδράμει στη μ μετακίνηση υπηρεσιακών παραγόντων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εισέρχεται στον χάρτη των ευρωπαϊκών Περιφερειών για την Ηλεκτροκινητικότητα καθώς το επόμενο διάστημα προχωράμε στην εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημόσιους χώρους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων προκειμένου να διευκολύνουμε την ηλεκτροκινητικότητα.

Είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λόγω του τομέα των μεταφορών στις μεσογειακές πόλεις, τη βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προώθηση των ηλεκτρικών μεταφορών για τους πολίτες και την εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που συνδέονται με σημεία φόρτισης», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Μάριος Τσάκας: «Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μάριος Τσάκας Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΔΑ

Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

«Η ΔΕΔΑ, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προκειμένου η ελληνική περιφέρεια να αποκτήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο κ. Τσάκας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023:

– Τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας

– Την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου

– Περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της ΔΕΔΑ ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Η α΄ φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες κατασκευής των μεγάλων έργων σε αυτές τις τρεις πρώτες περιφέρειες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Θα ακολουθήσει, στη β΄ φάση του προγράμματος, η υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

«Αναγνωρίζουμε ότι, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται σε κάποιες αστοχίες τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και στη «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ίδιους πόρους», επεσήμανε ο κ. Τσάκας και πρόσθεσε: «Εμείς, ως νέα διοίκηση, έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ένα «restart», υπογράφοντας μια «συμφωνία αλήθειας» τόσο με τους πολίτες και μελλοντικούς χρήστες όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές, επενδύοντας στην καινοτομία.

Ταυτόχρονα, τα δίκτυά της έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν:

– Τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ

– Η δημιουργία εξόδων του TAP

– Η χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG)

– Η χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

«Τα έργα της ΔΕΔΑ, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περιοχές που πλήττονται μακροχρόνια από την κρίση, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ θα δώσουν κίνητρα για επιστροφή στη χώρα επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί σε όμορες χώρες εξαιτίας και του ακριβού κόστους ενέργειας», σημείωσε ο κ. Τσάκας προσθέτοντας ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για μία δίκαιη και οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στήριξη των Ευρωπαίων που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ζητά η Έλενα Κουντουρά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών της ΕΕ που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, όπως επίσης και τη χρηματοδοτική ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβασή τους, ζήτησε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά από την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

H Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εκπροσώπησε την GUE/NGL στη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με την αρμόδια Επίτροπο, για τα ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η κυρία Κουντουρά ζήτησε συγκεκριμένα να δοθεί σαφής εικόνα όσον αφορά το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει τα νοικοκυριά στις χώρες της ΕΕ, καθώς και τις πολιτικές και ισχύοντα μέτρα που αξιολογούνται θετικά για την αντιμετώπισή της.

Επικαλέστηκε τον σχετικό κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη-μέλη όφειλαν να συμπεριλάβουν στοιχεία και εκτιμήσεις για το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας, στο πλαίσιο των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα που κατέθεσαν έως το τέλος του 2019.

Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, όσον αφορά την καθοδήγηση και στήριξη των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που προβλέπεται τόσο στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όσο και στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θίγοντας το μείζον θέμα της νησιωτικότητας, η κυρία Κουντουρά τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μία μόνιμη ευρωπαϊκή δομή ή όργανο που θα στηρίξει την προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα των νησιών της ΕΕ .

«Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια μπορεί όχι μόνο να συντελέσει σε μεγαλύτερη αυτάρκεια και ευημερία των νησιών, αλλά και να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στις τοπικές κοινότητές τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε να υπάρξει σχέδιο στήριξης των παραγωγικών τομέων των νησιών, όπως η γεωργία, η αλιεία, των τοπικών βιομηχανιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ενεργειακή μετάβασή τους, προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού χρηματοδότησης έργων στα νησιά ή Ταμείου χρηματοδότησης των νησιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα