Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης: Στήριξη σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα – Η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός ΠΕΝ

Το στίγμα της ενεργειακής πολιτικής και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με μία τοποθέτηση εφ’ όλης της ύλης, κατά την εισήγησή του στο 2ο Athens Investment Forum.

Ξεκινώντας από το μείζον θέμα της ΔΕΗ, ο κος Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε να ανέβουμε την ανηφόρα των διαρθρωτικών αλλαγών» η οποία εδράζεται σε ένα βασικό τετράπτυχο: την απολιγνιτοποίηση -με ένα φιλόδοξο πλάνο που έχει εξαγγείλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έως το 2028-, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τις νομοθετικές αγκυλώσεις που διέπουν τις ΔΕΚΟ και το άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στα της ΔΕΠΑ, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας να αγγίξει το 100% ενώ για τα ΕΛΠΕ είπε ότι η πώληση του θα προωθηθεί βάσει της πολιτικής που χάραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση με διερεύνηση αυτού που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Οι υδρογονάνθρακες και οι στρατηγικοί αγωγοί φυσικού αερίου

Ο κος Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των υδρογονανθράκων λέγοντας ότι η Κυβέρνηση είναι σταθερά δεσμευμένη στην πολιτική της διερεύνησης των υδρογοναθράκων επισημαίνοντας την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

Ο Υπουργός έκανε λόγο και για τα μεγάλα έργα αγωγών φυσικού αερίου ξεκινώντας από τον IGB, οι τελικές υπογραφές για τον οποίο θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Σόφια. Ο κος Χατζηδάκης θέλοντας να τονίσει το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την ωρίμανση του έργου, παρατήρησε ότι ο αγωγός ξεκίνησε επί υπουργίας του προ δεκαετίας και βρίσκεται πλέον στη γραμμή εκκίνησης πάλι επί υπουργίας του, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα σημαντικά βήματα που μεσολάβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εξέφρασε επίσης την στήριξή του στα μεγάλα project φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στη χώρα όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον μελλοντικό αγωγό EastMed που θα διασυνδέσει την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό δρόμο προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Το μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Ο Υπουργός ΠΕΝ έκανε ειδική αναφορά στο έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να διασφαλίσει ένα ενιαίο project, με συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Elia, αλλά αυτό τελικά δεν κατέστη εφικτό επιβεβαιώνοντας ότι το έργο θα προχωρήσει ως εθνικό διότι -εν τω μεταξύ- θα έμενε «στον αέρα» το ζήτημα ηλεκτροδότηση της Κρήτης, το οποίο είναι μείζονος εθνικής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη επαφή που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη εξέφρασε ρητά ότι «προφανώς παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδας να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», προσθέτοντας ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις της διαλειτουργικότητας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον» και Ηλεκτροκίνηση

Για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με ορίζοντα το 2030, και παράλληλη αύξησή τους και στην ηλεκτροπαραγωγή μίλησε στο τέλος της ομιλίας του ο κος Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην εθνική πολιτική για την πράσινη ενέργεια και την εξοικονόμηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση με τη ΡΑΕ και σε επαφή με την αγορά για να φέρει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Εξέφρασε για άλλη μία φορά την στήριξη του στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ανακοινώνοντας νέο κύκλο για το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» και ένα «τροποποιημένο» πρόγραμμα «Ηλέκτρα» (σ.σ. πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων) το οποίο όπως σημείωσε θα ξεκινήσει από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος αναφερόμενος στην στροφή της χώρας στην ηλεκτροκίνηση, είπε πως δεν πρόκειται για «μία ακόμη απόσυρση» αλλά για «αλλαγή της ζωής μας» τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η διείσδυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη χώρα μας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το 1% την ίδια ώρα που ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 7%.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Ξεχωριστή διαλογή του έντυπου χαρτιού σχεδιάζει ο Δήμος Πατρέων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατρέων

Το σχεδιασμό του Δήμου για την επέκταση της ανακύκλωσης στην Πάτρα και για την έναρξη της ανακύκλωσης του έντυπου χαρτιού στους κίτρινους κάδους, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο Δήμος με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο για την ανακύκλωση προχωρά σε πρώτη φάση στην διαχείριση του έντυπου χαρτιού στην πηγή, με την εναπόθεσή του στους κίτρινους κάδους.

Το θέμα της ανακύκλωσης είναι μεγάλη υπόθεση. Δυστυχώς δεν είναι στα χέρια των Δήμων αλλά στις εταιρείες που παράγουν συσκευασίες και οι οποίες είναι οι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας Ανακύκλωσης και οι εταιρείες κάνουν τυπικά την δουλειά τους, συλλέγουν μόνο τις συσκευασίες.

Η ανακύκλωση που θέλουμε εμείς είναι εντελώς διαφορετική. Εμείς θέλουμε την διαλογή στην πηγή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, οργανικά υλικά κ.λπ.). Αν γινόταν έτσι θα είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Αναγκαζόμαστε να δράσουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον για τους Δήμους., σε ότι αφορά τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού και δεν μας παρέχεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην Ξερόλακκα υπάρχει μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Δεν έχουμε εργαζόμενους για να αναλάβουμε εμείς την όλη διαχείριση ώστε να έχουμε και την δυνατότητα μεγιστοποίησης τους αποτελέσματος.

Τώρα με το χαρτί πάμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Οι εταιρείας θα έπρεπε να πληρώνουν τον Δήμο το κόστος για την ανακύκλωση που τους καταβάλλει ο καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα τους.

Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στην τυπική ανακύκλωση των εταιρειών. Ξεκινάμε με το χαρτί και θα συνεχίσουμε μια σειρά παρεμβάσεων ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται όπως πρέπει. Θέλουμε σε αυτή μας την προσπάθεια την συμμετοχή όλων των φορέων και των δημοτών. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση η υπόθεση της ανακύκλωσης ώστε να επιτύχει».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΕ: Τίμερμανς και Σινκιάβιτσους αξιολογούν την έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και ο κ. Βιργίνιους Σινκιάβιτσους, επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, παρουσίασαν την αξιολόγηση της έκτης έκθεσης για την κατάσταση του περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού, κ. Hans Bruyninckx.

Η έκθεση αυτή παρέχει σημαντικά και σαφή επιστημονικά αποτελέσματα, τα οποία υπογραμμίζουν ότι πρέπει επειγόντως να αναληφθεί δράση για την προστασία του πλανήτη μας.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έχει αναγάγει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε προτεραιότητα της Επιτροπής της.

Στη συνέντευξη τύπου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε τα εξής:

«Η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος δημοσιεύτηκε την καταλληλότερη στιγμή ώστε να μας δώσει την πρόσθετη ώθηση που χρειαζόμαστε τώρα που ξεκινάμε έναν νέο πολιτικό κύκλο πενταετίας και προετοιμάζουμε την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στόχος μας είναι να καταστούμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος με μια πλήρως Κυκλική Οικονομία, αναπτύσσοντας νέες καθαρές τεχνολογίες και βοηθώντας τους πολίτες να προσαρμόζονται σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και σε μετασχηματιζόμενες βιομηχανίες. Θα κινηθούμε προς καθαρότερα και αποδοτικότερα συστήματα κινητικότητας και προς βιωσιμότερη γεωργία. Πρόκειται για επείγουσα παγκόσμια πρόκληση και μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη.»

Ο επίτροπος κ. Βιργίνιους Σινκιάβιτσους πρόσθεσε:

«Η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος είναι ένα σημαντικό έγγραφο για όλους όσους ανησυχούμε για το μέλλον. Το γαλάζιο και το πράσινο είναι τα χρώματα που είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τη τρέχουσα κλιματική και περιβαλλοντική κρίση.

Η παρούσα έκθεση μας δείχνει τον κίνδυνο για το φυσικό μας κεφάλαιο, για τα ύδατα και τις θάλασσές μας, για τα εδάφη μας, για το κλίμα και τον αέρα μας. Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Σαφής στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας, και να επιδιώξουμε μηδενική ρύπανση.

Μπορούμε να χαμηλώσουμε την καμπύλη, να αναστρέψουμε τις τάσεις που παρουσιάζονται σε τούτη την έκθεση και μαζί να κάνουμε το μέλλον μας πράσινο.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΣΕΠΠΕ: Επιτυχής η πρώτη συνεδρίαση της μόνιμης Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παραγωγικών Φορέων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΠΑΣΕΠΠΕ Λογότυπο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26.11.2019, στην Αθήνα, στα γραφεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας η 1η τακτική συνεδρίαση της μόνιμης Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παραγωγικών Φορέων για την Κυκλική Οικονομία, μετά από σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, που συντονίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του Υπουργείου.

Ο κ. Αραβώσης στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνοψίζονται στη μετάβαση από τη γραμμική στην Κυκλική Οικονομία μέσα από έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, στοχεύοντας σε πολιτικές στρατηγικού χαρακτήρα και ευρέος κοινωνικού οφέλους και αφορούν οριζόντια όλη την Ελληνική οικονομία.

Σημαντική συμβολή στην ευρεία συζήτηση παρείχαν οι τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των φορέων, για τις άμεσες προτεραιότητες στην πορεία της μετάβασης στο κυκλικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συγκρότηση της Επιτροπής και έθεσαν στη διάθεση του Υπουργείου το δυναμικό και τις προτάσεις τους. Ο ΠΑΣΕΠΠΕ εκπροσωπήθηκε από τον κο Κωνσταντίνο Γκολιόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε, εν όψει της διαμόρφωσης Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων με στόχους και χρονοδιάγραμμα, την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων των φορέων στο αμέσως επόμενο διάστημα στα ζητήματα:

– Αναγκαίων νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών

– Κινήτρων για τις επιχειρήσεις και δεικτών παρακολούθησης

– Πρωτοβουλιών Ενημέρωσης, ανταλλαγής γνώσης και ευαισθητοποίησης

– Προτάσεων πιλοτικών έργων

– Εξειδικευμένων κλαδικών πολιτικών (τρόφιμα, πλαστικά, τουρισμός κ.α.)

– Χρηματοδοτικών εργαλείων Ευρωπαϊκών και ιδιωτικών

– Δημιουργίας Παρατηρητηρίου Κυκλικής Οικονομίας για παρακολούθηση της πορείας της

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ καλεί τα Μέλη του να συμμετέχουν στις ενέργειες του Υπουργείου εκφράζοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους στα ανωτέρω ζητήματα, επικοινωνώντας με τη Γραμματεία του ΠΑΣΕΠΠΕ στο email info@paseppe.gr, 2130383814.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παραγωγικών Φορέων θα αποτελεί όργανο μόνιμου χαρακτήρα, θα δρα ως Εθνικό Συμβούλιο και θα συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών για την Kυκλική Oικονομία, αλλά και στη διοχέτευση μέτρων και πρωτοβουλιών στον παραγωγικό ιστό και την κοινωνία.

Οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς που συμμετέχουν στη Γνωμοδοτική Επιτροπή είναι:

– Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ)

– Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

– Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ)

– Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)

– Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ)

– Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου

– Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ)

– Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)

– Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ)

– Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση–WWF Ελλάς»

– Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα