Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης: Στήριξη σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα – Η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός ΠΕΝ

Το στίγμα της ενεργειακής πολιτικής και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με μία τοποθέτηση εφ’ όλης της ύλης, κατά την εισήγησή του στο 2ο Athens Investment Forum.

Ξεκινώντας από το μείζον θέμα της ΔΕΗ, ο κος Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε να ανέβουμε την ανηφόρα των διαρθρωτικών αλλαγών» η οποία εδράζεται σε ένα βασικό τετράπτυχο: την απολιγνιτοποίηση -με ένα φιλόδοξο πλάνο που έχει εξαγγείλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έως το 2028-, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τις νομοθετικές αγκυλώσεις που διέπουν τις ΔΕΚΟ και το άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στα της ΔΕΠΑ, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας να αγγίξει το 100% ενώ για τα ΕΛΠΕ είπε ότι η πώληση του θα προωθηθεί βάσει της πολιτικής που χάραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση με διερεύνηση αυτού που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Οι υδρογονάνθρακες και οι στρατηγικοί αγωγοί φυσικού αερίου

Ο κος Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των υδρογονανθράκων λέγοντας ότι η Κυβέρνηση είναι σταθερά δεσμευμένη στην πολιτική της διερεύνησης των υδρογοναθράκων επισημαίνοντας την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

Ο Υπουργός έκανε λόγο και για τα μεγάλα έργα αγωγών φυσικού αερίου ξεκινώντας από τον IGB, οι τελικές υπογραφές για τον οποίο θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Σόφια. Ο κος Χατζηδάκης θέλοντας να τονίσει το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την ωρίμανση του έργου, παρατήρησε ότι ο αγωγός ξεκίνησε επί υπουργίας του προ δεκαετίας και βρίσκεται πλέον στη γραμμή εκκίνησης πάλι επί υπουργίας του, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα σημαντικά βήματα που μεσολάβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εξέφρασε επίσης την στήριξή του στα μεγάλα project φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στη χώρα όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον μελλοντικό αγωγό EastMed που θα διασυνδέσει την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό δρόμο προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Το μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Ο Υπουργός ΠΕΝ έκανε ειδική αναφορά στο έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να διασφαλίσει ένα ενιαίο project, με συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Elia, αλλά αυτό τελικά δεν κατέστη εφικτό επιβεβαιώνοντας ότι το έργο θα προχωρήσει ως εθνικό διότι -εν τω μεταξύ- θα έμενε «στον αέρα» το ζήτημα ηλεκτροδότηση της Κρήτης, το οποίο είναι μείζονος εθνικής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη επαφή που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη εξέφρασε ρητά ότι «προφανώς παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδας να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», προσθέτοντας ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις της διαλειτουργικότητας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον» και Ηλεκτροκίνηση

Για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με ορίζοντα το 2030, και παράλληλη αύξησή τους και στην ηλεκτροπαραγωγή μίλησε στο τέλος της ομιλίας του ο κος Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην εθνική πολιτική για την πράσινη ενέργεια και την εξοικονόμηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση με τη ΡΑΕ και σε επαφή με την αγορά για να φέρει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Εξέφρασε για άλλη μία φορά την στήριξη του στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ανακοινώνοντας νέο κύκλο για το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» και ένα «τροποποιημένο» πρόγραμμα «Ηλέκτρα» (σ.σ. πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων) το οποίο όπως σημείωσε θα ξεκινήσει από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος αναφερόμενος στην στροφή της χώρας στην ηλεκτροκίνηση, είπε πως δεν πρόκειται για «μία ακόμη απόσυρση» αλλά για «αλλαγή της ζωής μας» τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η διείσδυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη χώρα μας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το 1% την ίδια ώρα που ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 7%.

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Economist: Διεθνής πρωτοπορία της POLYECO GROUP στην περιβαλλοντική προστασία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Polyeco Group Λογότυπο

Η POLYECO GROUP ένας από τους ηγέτες στη διαχείριση αποβλήτων σε όλο τον κόσμο και υπερήφανος πρεσβευτής της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο διεθνές στερέωμα, εκτός από έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα έχει να επιδείξει και ουσιαστική πολυετή δράση για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την εφαρμογή στην ανάδειξη στην πράξη της φιλοσοφίας της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Για μία ακόμα χρονιά η εταιρεία στηρίζει ως Χρυσός Χορηγός το συνέδριο του Economist, Third Sustainability Economist Summit με κύριο θέμα στην αειφορία και τη βιωσιμότητα.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της POLYECO Group, Aθανάσιος Πολυχρονόπουλος, από το βήμα του ECONOMIST, τόνισε πως: «Πλέον βρισκόμαστε στο «σημείο 0», αν και 75 χρόνια πριν ο Δημήτρης Πικιώνης, ο σπουδαιότερος Έλληνας αρχιτέκτονας είχε πει στο κείμενο του με τίτλο «Γαίας ατίμωσης», τα ίδια που λένε τώρα η Greta Tunberg και η Autumn Peltier η οποία έχει δηλώσει ότι το νερό αξίζει να το μεταχειριζόμαστε σαν άνθρωπο με ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Polyeco Group πιστεύουμε βαθιά στην εγκαθίδρυση ενός νέου κινηματικού μοντέλου για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση ανεξέλεγκτων επικίνδυνων αποβλήτων.

Ήρθε η ώρα που οι υπεύθυνες επιχειρήσεις του κλάδου προστασίας του περιβάλλοντος και όχι μόνο, η ιδιωτική πρωτοβουλία που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως υπεύθυνος παίκτης για την επόμενη ημέρα του πλανήτη, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης να δείξει το δρόμο για πρωτοβουλίες που θα παρακάμπτουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και με συνοπτικές αλλά πάντα νόμιμες διαδικασίες, θα παρακινήσουν, θα εμπνεύσουν και θα φέρουν την αλλαγή φιλοσοφίας και πράξης».

Εστιάζοντας στο νέο μοντέλο περιβαλλοντικής προστασίας που προτείνει η Polyeco, ο κ. Πολυχρονόπουλος σημείωσε σχετικά:

«Εμείς αυτό το μοντέλο όχι μόνο το πιστεύουμε βαθιά, αλλά το σχεδιάζουμε στην πράξη ήδη. Με αφορμή μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να μετατραπεί σε περιβαλλοντική ωρολογιακή βόμβα μόνοι μας έχουμε αναλάβει να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη λύση, που θα αφορά αναλυτικά την εκτίμηση περιβαλλοντικού κινδύνου, την ασφάλιση του έργου, την ασφαλή απομάκρυνση του πλοίου, την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που θα προκύψουν και την οικολογική διάλυση του πλοίου. Βλέπουμε λοιπόν, πως οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι απειλούν, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, τις οικονομίες των χωρών».

Κλείνοντας ο εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco Group, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πέραν όσων ανέφερα, είναι αξιοσημείωτο πως συνδέουμε τη Σύγχρονη Τέχνη με το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δείχνοντας έναν νέο δρόμο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πέρα από τα τετριμμένα. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ενισχύουμε στην πράξη τις τοπικές κοινωνίες επιτυγχάνοντας την ανάκτηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά που υλοποιήσαμε όχι πολύ καιρό πριν, στον Ομάν το οποίο έχει συμμετάσχει σε 3 διεθνή φεστιβάλ.

Ελπίζω την επόμενη χρονιά που θα ξαναβρεθούμε να έχουμε μαζί μας την Greta, την Autumn και τους απογόνους του Πικιώνη και κοιτάζοντας τους στα μάτια να έχουμε μηδενικές ενοχές για όλα αυτά που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και τελικά τα κάναμε».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Ορίστηκαν οι νέοι επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΔΕΔΔΗΕ, την οποία συγκάλεσε η ΔΕΗ ΑΕ ως μοναδικός μέτοχος της εταιρείας αυτής, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Με την ίδια απόφαση εξελέγη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Αναστάσιος Μάνος, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, υψηλόβαθμο στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Βιογραφικό Νικολάου Μπακατσέλου

Ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος είναι ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της “Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.” και της “Pyramis Deutschland GmbH”.

Στο παρελθόν διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην “Imperium ΑΕΕΧ” και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην “Egnatia Bank Securities S.A.” καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.”. Από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Ιούνιο 2016 διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank.

Υπήρξε Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου έως τον Ιανουάριο 2014, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδος. Είναι Μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης ΕΚΕΤΑ, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Σχολείου Anatolia, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ και Επίτιμος Πρόξενος Βελγίου στην Βόρεια Ελλάδα.

Έχοντας υπάρξει, για αρκετά χρόνια Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου τον Ιούνιο 2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του AMCHAM και Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος και από τον Ιούνιο του 2019 είναι Πρόεδρος του AMCHAM.

Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.

Βιογραφικό Αναστασίου Μάνου

Ο Αναστάσιος Μάνος, έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1978. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το INSEAD στη Γαλλία με υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και Εμπειρίκιο Ίδρυμα. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σε Engineering Management από το Πολυτεχνείο Κρήτης, και πτυχιούχος Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Έχει διατελέσει Διευθυντής Προμηθειών για τα Βαλκάνια για τον πολυεθνικό όμιλο Lafarge Holcim το 2016 με 2018. Στη περίοδο μεταξύ 2010 και 2016 κατείχε σειρά διευθυντικών θέσεων στην εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής (μέλος του ομίλου Lafarge) μεταξύ άλλων, Γενικός Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Εξαγωγών και Κέντρων Διανομής της ΑΓΕΤ Ηρακλής , Προμηθειών καθώς και IS/IT. Ήταν μέλος της Διοικητικής Ομάδας της εταιρείας.

Παράλληλα την ίδια περίοδο διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής θυγατρικής εταιρείας ΑΝΕΗ. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Διευθυντής Έργων – Εξαγορών και Συγχωνεύσεων στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ως σύμβουλος επιχειρήσεων για τη συμβουλευτική εταιρεία BCG (The Boston Consulting Group), καθώς επίσης και Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της PQH. Παράλληλα είναι συνιδρυτής νεοφυούς επιχειρήσεων βιοϊατρικής τεχνολογίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Οδικά έργα

Ρέθυμνο: Αποκαταστάσεις ζημιών στην περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατολίσθηση δρόμου στο Αμάρι Κρήτης

Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με προϋπολογισμό 585.000,00€ η χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης ζημιών στην περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου στην Κρήτη.

Ειδικότερα, κατά την χειμερινή περίοδο 2018-2019 και στην ευρύτερη περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν μεγάλης κλίμακας καταστροφές. Αναφέρονται χαρακτηριστικά: κορεσμός εδαφών, υπερχείλιση χειμάρρων, διαβρώσεις, κατολισθήσεις που επηρέασαν σε επίπεδο υδατοπαροχής και στερεοπαροχής τα ρέματα που συμβάλλουν στο φράγμα.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε (ΟΑΚ Α.Ε.), ως υπεύθυνος φορέας κατασκευής και λειτουργίας του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπέβαλε τεχνικό δελτίο για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης ζημιών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργασίες για την άρση καταπτώσεων και αποκατάσταση οδοστρώματος, απομάκρυνση φερτών υλικών, προστασία πρανών με συρματοκιβώτια, κατασκευή τεχνικών (κ.ά).

Η αναγκαιότητα του έργου υποστηρίχθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αποτέλεσμα την άμεση χρηματοδότησή του. Ο ΟΑΚ Α.Ε. προχωρά αμέσως στην προετοιμασία δημοπράτησης του έργου με την κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναι εφικτή η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης κατά το δυνατόν συντομότερο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα