Newsroom

Σε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Νάξο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Υποσταθμού της Νάξου με την οποία ολοκληρώνεται η Β΄Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν 3 νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Σαντορίνη, τη Σύρο και τη Νάξο. Όσον αφορά τη ΜΕΑ στη Σαντορίνη αυτή θα αποτελέσει έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και ο Υπουργός τόνισε πως η εικόνα που αποκόμισε από το νησί κατά την επίσκεψή του ήταν «θλιβερή». Ταυτόχρονα προωθείται η μονάδα της Νάξου, η δημοπράτηση της οποίας αναμένεται έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Επίσης, τόνισε πως προχωρούν και οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στις Κυκλάδες, ενώ επισήμανε πως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά και ειδικά στη Νάξο έχει τριπλή σημασία, καθώς εκτός από τους θέμα δημόσιας υγείας και του πολιτισμού, αποτελεί και θέμα τουρισμού, ο οποίος είναι σημαντικός για την οικονομική δραστηριότητα των νησιών του Αιγαίου.

Η Μονάδα Απορριμμάτων της Νάξου

Σχετικά με τη νέα ΜΕΑ στη Νάξο, η οποία υπολογίζεται πως θα επεξεργάζεται 5500 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, ο Υπουργός τόνισε ότι αποτελεί ζήτημα που έχει αναλάβει προσωπικά, και εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες, θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον.

Για να επιτευχθεί αυτό έχει δημιουργηθεί νέος ΦΟΔΣΑ, του οποίου προεδρεύει ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκου, ενώ μέλος του Δ.Σ. θα είναι και ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Δημήτρης Λιανός, ενώ συστάθηκε για πρώτη φορά Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων.

Οι νέες μονάδες απορριμμάτων στις Κυκλάδες

Οι 3 ΜΕΑ και οι ΜΕΒΑ στις Κυκλάδες εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που εξέδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος μέσου του οποίου επιδιώκεται έως το 2030 να έχουν επιτευχθεί οι περιβαλλοντικοί στόχοι τη Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Νότιο Αιγαίο βάσει του ΕΣΔΑ, και ειδικά βάσει του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπεται η δημοπράτηση και η ολοκλήρωση 5 ΜΕΑ στη Νάξο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κω.

Η αυτοψία της Νάξου και τα 5 πράσινα σημεία

Ο κ. Χατζηδάκης μετέβη μαζί με τον Δήμαρχο Νάξου, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του νησιού, εκεί όπου θα δημιουργηθεί η ΜΕΑ. Ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί σήμερα, θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η ΜΕΑ Νάξου, πέραν των σύμμεικτων απορριμμάτων, προβλέπεται να διαθέτει και γραμμή υποδοχής και επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Ταυτόχρονα, στον συνολικό σχεδιασμό εντάσσονται και 5 πράσινα σημεία, στη Νάξο, στη Δονούσα, στη Σχοινούσα, στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, με αντίστοιχο δίκτυο συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (απορριμματοφόρο και κάδοι). Αυτό σημαίνει ότι η Νάξος, θα είναι μία από τις πρώτες περιοχές της χώρας που θα έχει καφέ κάδους (για τα οργανικά απόβλητα), ξεκινώντας από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Το ΕΣΔΑ και οι ΜΕΑ στα νησιά

Συγκεκριμένα μέσω του ΕΣΔΑ επιδιώκεται να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας οι εξής στόχοι:

• Μία δημοπράτηση express 17 ΜΕΑ εντός του 2020,
• Εντός του 2021 αναμένεται να δημοπρατηθούν 11 ΜΕΑ 3 εκ των οποίων βρίσκονται εντός Αττικής, και
• Έως το 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 27 ΜΕΑ και θα έχουν δημοπρατηθεί 31 ΜΕΒΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι όσον αφορά τις ΜΕΑ στα νησιά, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, οι πιο έτοιμες προς δημοπράτηση είναι αυτές της Νάξου, της Χίου, της Κρήτης (Ηράκλειο), της Κεφαλλονιάς, της Δ. Κεφαλλονιάς, της Ρόδου και της Σητείας. Επομένως, η αναφορά του Υπουργού σε ΜΕΑ για τη Σαντορίνη και τη Σύρο αποτελεί μία νέα σημαντική εξέλιξη στα νησιωτικά περιβαλλοντικά τεκταινόμενα.

Καθώς τουλάχιστον το 40% των απορριμμάτων της χώρας μας είναι οργανικά, εξίσου σημαντικές είναι οι 4 ΜΕΒΑ που είναι «ώριμες» για δημοπράτηση, και οι οποίες βρίσκονται στη Μήλο, την Τήνο, την Λέρο και την Κάρπαθο.

Επιπλέον, 1 «νησιωτική» ΜΕΑ, αυτή της Κρήτης (Χανιά) έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ άλλη μία στη Ζάκυνθο έχει ήδη δημοπρατηθεί.
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αναγκαιότητα της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών, υπενθυμίζοντας την «κίτρινη κάρτα» που έχει δεχθεί η χώρα μας από την ΕΕ, καθώς καθίσταται ουραγός στο συγκεκριμένο τομέα κατέχοντας της 24 θέση από τις συνολικά 27. Αυτό σημαίνει, πως η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση ακόμα και με κράτη που έχουν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από αυτή.

Επιπλέον, το πρόσημο της δημιουργίας των ΜΕΑ και των ΜΕΒΑ στο σύνολο της ελληνικές επικράτειας έχει και σημαντικό οικονομικό πρόσημο, καθώς η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα της ΜΕΑ Πελοποννήσου και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια, η Ελλάδα κλήθηκε από την ΕΕ να πληρώσει πρόστιμο που ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για τη τριετία 2015 έως 2018.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV