Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ως εθνικό θα προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός ΠΕΝ

Ως εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, όπως ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας κ. Miguel Arias Canete.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ στον αναθεωρημένο κατάλογο των PCI, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, αλλά και τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου με την Τουρκία.

Η θέση του ΥΠΕΝ υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που είναι μείζονος εθνικής σημασίας. Και τούτο διότι όχι μόνο διασφαλίζει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες και επιτρέπει τον παροπλισμό των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ όλων των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς η μη διασύνδεση της Κρήτης συνεπάγεται επιβάρυνση του εν λόγω λογαριασμού κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιθυμώντας να διευκολύνει την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και υποστήριξε τη διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εξευρεθεί συναινετική λύση. Στόχος ήταν ν υλοποιηθεί η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest-PCI). Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη δεν τελεσφόρησαν.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα καλώδια που θα συνδέσουν την Αττική με την Κρήτη –που δεν αμφισβητήθηκε από καμία πλευρά κατά τις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις- ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική θα προχωρήσει χωρίς αλλαγές και καθυστερήσεις και με τρόπο που δεν δημιουργεί τεχνικά ζητήματα διαλειτουργικότητας.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος της State Grid για την Αριάδνη Interconnection

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Μανουσάκη και Κου

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι υπέγραψε με τη State Grid Corporation of China συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στη θυγατρική εταιρεία «Αριάδνη Interconnection», η οποία υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei, στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με 15 ακόμη συμφωνίες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Ελλάδα.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρει σχετικά:

«Ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της Εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Ενδιαφέρον State Grid για αύξηση του ποσοστού της στον ΑΔΜΗΕ και είσοδο στην «Αριάδνη»

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Πρόεδρος της κινεζικής State Grid International, Kou Wei, κατέθεσε επισήμως ενδιαφέρον για την αύξηση του ποσοστού του κινεζικού Ομίλου στον ΑΔΜΗΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, η State Grid κατέχει το 24% του Διαχειριστή, στον οποίο προσχώρησε τον Ιούνιο του 2017 ως στρατηγικός επενδυτής, με την υπόλοιπη μετοχική σύνθεση να έχει ως εξής: 51% ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. και 25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Ως γνωστόν, στις προθέσεις τις Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην οποία όπως έχει σημειώσει και στο παρελθόν ο κος Χατζηδάκης, οι Κινέζοι θα έχουν προτεραιότητα, ως υφιστάμενοι επενδυτές του Διαχειριστή.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση, η πρώτη ανταπόκριση του Υπουργού ΠΕΝ στο αίτημα της State Grid για αύξηση του ποσοστού της στο σενάριο αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής στον ΑΔΜΗΕ, ήταν ότι οι κινήσεις αυτές θα εξεταστούν λαμβάνοντας υπόψιν την ενωσιακή νομοθεσία.

Ενδιαφέρον για είσοδο και στην «Αριάδνη»

Πέραν των προθέσεων του κινεζικού Ομίλου για τον ΑΔΜΗΕ, ο κος Kou Wei επιβεβαίωσε το έμπρακτο ενδιαφέρον που υπάρχει και για είσοδο στην «Αριάδνη Interconnection» που είναι ο φορέας υλοποίησης της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με ποσοστό 20%. Αυτή τη στιγμή η Αριάδνη είναι -κατά 100%- θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Προ ολίγου ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπέγραψε με τη State Grid συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία που θα πραγματοποιήσει το τεράστιο ενεργειακό έργο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΗ: Μείωση έως 65% στις ΥΚΩ νυχτερινού τιμολογίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας

Έως και κατά 65% μειώνονται οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται συνοπτικά οι τιμές που ισχύουν μέχρι σήμερα στη νυχτερινή χρέωση και αυτές που θα ισχύουν μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου.

Κλιμάκια Υφιστάμενες (€/kWh) Νέες (€/kWh)
Οι πρώτες 1.600 kWh/4μηνο 0,0069 0,0069
οι επόμενες 400 kWh/4μηνο 0,0500 0,0150
όλες οι υπόλοιπες 0,0850 0,0300

Από την 01.01.2018 η Πολιτεία, άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ και αποφάσισε την ενιαία εφαρμογή τιμών και τρόπου υπολογισμού στην κατανάλωση ημέρας και νύχτας. Πρακτικά με τον τρόπο αυτό, αυξήθηκε η χρέωση των ΥΚΩ για την κατανάλωση της νύχτας.

Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχει τεράστια επιβάρυνση στους λογαριασμούς των πελατών με νυχτερινή χρέωση, οι οποίοι κάνουν αυξημένη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας (π.χ. θερμοσυσσωρευτές, κλιματιστικά).

Με τις νέες κλίμακες οι πελάτες με κατανάλωση άνω των 1.600 kWh στη νύχτα θα δουν σημαντική μείωση στο λογαριασμό τους. Συγκεκριμένα, στην τελευταία κλίμακα, η μείωση στη χρέωση φθάνει το 65%.

Ενδεικτικά  παραδείγματα:
Κατανάλωση Νύχτας Με Ισχύουσες Τιμές Με Νέες Χρεώσεις
2.500kWh 162,15€ 120,65€
3.500kWh 299,60€ 203,10€

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα