Newsroom

Αναμενόμενες ήταν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ύφεση τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, δεδομένης της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αντίστοιχες προβλέψεις όμως για ισχυρή ανάπτυξη υπάρχουν για το 2021, πρόσθεσε.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6 και τον δημοσιογράφο κ. Μάκη Πολλάτο, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για την ανάταξη της οικονομίας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Μάλιστα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια με ένα περιβαλλοντικό και ένα χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε:

«Τις περίμενα αυτές τις προβλέψεις. Είχα μιλήσει και τις προηγούμενες μέρες, αλλά είχε μιλήσει και ο κ. Σταϊκούρας για μία ύφεση που κάθε μήνας που θα περνάει θα ισοδυναμεί περίπου με 2,5%, όσο κανείς μπορεί να προβλέψει αυτές τις συνθήκες. Η πατρίδα μας τελευταία πλήττεται διπλά λόγω της ναυτιλίας και λόγω του τουρισμού. Οι προβλέψεις από εκεί και πέρα είναι μεταξύ επιστήμης και τέχνης θα έλεγε κανείς. Διότι κανένας αυτή την ώρα δεν μπορεί να μας βεβαιώσει πόσο καιρό θα κρατήσει η κρίση. Για το ότι θα έχουμε ύφεση δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και όχι μόνο εμείς, όλη Ευρώπη και όλος ο κόσμος».

Ωστόσο, όπως επισήμανε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την παρούσα κρίση όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί στο υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. «Δίνουμε αρκετά λεφτά για τα δεδομένα της Ελλάδας και πάντως είμαστε πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε σχέση με το ΑΕΠ.

Και κρατάμε δυνάμεις για ένα δεύτερο πιθανό χτύπημα του ιού το φθινόπωρο. Έχουν επωφεληθεί εκατομμύρια εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και πραγματικά εξαντλούμε τα περιθώρια και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια.

Την επόμενη χρονιά όμως -και το λέει επίσης το ΔΝΤ- θα έχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη ακριβώς λόγω του ότι η οικονομία θα έχει «καθίσει» και επομένως θα υπάρχει μια δυναμική έτσι και αλλιώς.

Εμείς αυτή την ανάπτυξη θέλουμε να την ενισχύσουμε περαιτέρω σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Υπάρχουν 7-8 κλάδοι που πλήττονται περισσότερο και εκεί κοιτάμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές -ιδιαίτερα οι αερομεταφορές- η βιομηχανία -ιδιαίτερα η βαριά βιομηχανία και η ενεργοβόρος βιομηχανία- ο ενεργειακός κλάδος αργότερα, λόγω της μείωσης κατανάλωσης και ίσως της μείωσης πληρωμών», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV