Το 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες, διοργάνωσε πάνελ με θέμα , “Σχεδιάζοντας υποδομές για Αστικές Αναπλάσεις Μεγάλης Κλίμακας σε έξυπνες πόλεις”.

Στο συγκεκριμένο πάνελ μίλησε και ο κύριος Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑ ΑΕ.

Στην αρχική το τοποθέτηση ο κύριος Ακριτίδης ανέφερε, “ Πέρασαν τα τεύχη δημοπράτησης για την Βασιλίσσης Όλγας από το δημοτικό συμβούλιο. Ένα έργο που βασανίζεται 17 χρόνια. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 5,5 εκατομμύρια. Έχουμε βάλει κατασκευαστικό χρόνο 10 μήνες”.

“Οι έξυπνες πόλεις θα πρέπει να έχουν έξυπνους πολίτες, έξυπνη πολιτεία και έξυπνες αρχές. Ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει το 2004 και αφορούσε στην ανάπλαση των προσόψεων στα κτίρια της Αθήνας, ήδη το έχουμε επανασχεδιάσει, ήδη το έχουμε σχεδόν ξεκινήσει, και περιμένουμε στις αρχές του Ιουνίου να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα αυτό. Αυτό είναι ένα έξυπνο πρόγραμμα που απευθύνεται σε έξυπνους πολίτες καθώς η πολιτεία επιδοτεί την ανακαίνιση της πρόσοψης μιας κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε κίνητρα και επιδοτούμε την παραγωγικότητα. Η επιδότηση αυτή θα φέρει δουλειά σε πολλούς φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες που ασχολούνται με την οικοδομή. Ταυτόχρονα φέρνει έσοδα στο Δημόσιο. Αποκαθιστά την όψη της πόλης και οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και το κράτος κερδίζει καθώς κινούνται ιδιωτικά κεφάλαια με μία κρατική επιδότηση”.

“Στο προηγούμενο πρόγραμμα που είχε γίνει το 2004 είχαν εμπλακεί περίπου 3.900 κτίρια, και είχαν αποκατασταθεί οι προσόψεις σε 3.000 κτίρια περίπου”.

Εγκρίσεις και λεφτά πρέπει να τα παίρνουν γρήγορα

“Τώρα ευελπιστούμε σε πρώτη φάση να ξεπεράσουμε τα 400 κτίρια.Ένα μεγάλο στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε και τώρα είναι να υπάρχει αξιοπιστία. Ο πολίτης να εμπιστευτεί το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνουν τις εγκρίσεις γρήγορα, να υπάρχει μεγάλη διαφάνεια και γρήγορα να παίρνουν τα λεφτά. Ο προϋπολογισμός για αυτό το έργο θα φτάσει περίπου τα 2,5 εκατομμύρια”.

“Ήδη μελετούμε μία αποτύπωση για τα κτίρια της πόλης των Αθηνών έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή έξυπνων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια. Με κύριο στόχο να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλά εισοδήματα, στο κόστος ενέργειας. Είμαστε στην τελική φάση διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και στους κανόνες αλλά και στο στοίχημα που έχει βάλει ο Δήμος Αθηναίων για τα 20 MW το 2030”.

Η Αθήνα έχει μεγάλο κτιριακό απόθεμα ανεκμετάλλευτο

“Το πρόγραμμα Πρόσοψη περιλαμβάνει όλα τα ιδιωτικά κτίρια. Η Αθήνα όμως έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα περίπου 1500 δημοσίων κτιρίων, τα οποία είναι διατηρητέα ή έχουν κάποια ιστορικά στοιχεία. Τα περισσότερα από αυτά έχουμε κάποια προβλήματα και σε αυτά θα προσθέσουμε άλλα τόσα ιδιωτικά διατηρητέα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μεγάλο οικιστικό απόθεμα που δεν θέλουμε να γκρεμίσουμε αλλά να το διατηρήσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Είτε με κοινωνική κατοικία, είτε με επιχειρηματική κατοικία είτε με τουριστική”.

Ταυτόχρονα εκπονούμε πολλές μελέτες που αφορούν στο πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Αθηναίων. Έχουμε τελειώσει αρκετές μελέτες εξ’αυτών ώστε να μπορέσουμε να τις δημοπρατήσουμε και ένα μεγάλο project που θα ξεκινήσουμε πολύ γρήγορα έχει να κάνει με την γραμμή τέσσερα του μετρό. Που προβλέπει την εκπόνηση πέντε αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για πέντε πλατείες που θα γίνουν οι νέοι σταθμοί. Ταυτόχρονα είμαστε στην δημοπράτηση του έργου για την μεταφύτευση η φύτευση περίπου 2000 δέντρων που δυστυχώς κάποια από αυτά θα χαθούν λόγω των έργων αλλά κάποια πρέπει να σωθούν”

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV