Connect with us

Αφιερώματα

Building Smart For Smarter Cities: Η Αυστρία πρωτοπορεί στα έξυπνα σπίτια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο διεξήχθη στη Βιέννη 10 και 11 Ιουνίου

Ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο διεξήχθη στη Βιέννη 10 και 11 Ιουνίου. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «build smart for smarter cities». Στην παρουσίαση που έγινε για τις ξένες αποστολές, υπήρξε συμμετοχή και από την  Ελλάδα ενώ το γεγονός κάλυψε αποκλειστικά  το ypodomes.com.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν πως μπορούμε από εδώ και μπρος να κατασκευάζουμε «έξυπνα σπίτια» με χαμηλές ή μηδενικές ενεργειακές καταναλώσεις  και με στόχο για το μέλλον, τα σπίτια να γίνονται παραγωγοί ενέργειας!

Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως ουτοπικό στη χώρα μας αλλά το επόμενο βήμα στην κατασκευή ονομάζεται passive houses. Πρόκειται για κατασκευές που λαμβάνουν υπόψη όλες τις δυνατότητες που μπορεί να ενταχθεί σε μία κατασκευή και να μην χρειάζονται κόστος για ψύξη ή θέρμανση.

Αν νομίζετε ότι στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει κάνετε λάθος. Στην περιοχή του Βόλου δραστηριοποιείται ο Στέφανος Χατζούλης ο οποίος ευρισκόμενος στο συνέδριο κέρδισε λίγους ακόμα πόντους τεχνογνωσίας. «Οι εξελίξεις στην Ευρώπη στο θέμα της κατασκευής είναι ραγδαίες, οι νέες τεχνολογίες είναι παρούσες και πλέον υπάρχουν και στην Ελλάδα. Εγώ φροντίζω να είμαι παρών σε τέτοια events γιατί αυτό μου προσθέτει κάθε φόρα και κάτι παραπάνω στο να προσφέρω στους πελάτες μου στην Ελλάδα, νέες-μοντέρνες λύσεις για σπίτια που είναι δεν απλά «τοίχοι».

Το θέμα αναπτύχθηκε με κεντρικό ερώτημα πως μπορεί πλέον να πειστεί ο κόσμος να χτίζει έξυπνα και να κάνει απόσβεση πλέον στην αγορά ενός ακινήτου μέσω της «έξυπνης  χρήσης» που θα απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης του. Επιπρόσθετα το ερώτημα που τέθηκε ήταν η εξωστρέφεια της Αυστριακής κατασκευής με το know-how που έχει αποκτήσει πλέον στο θέμα και με δύναμη το (οικονομικό παρακαλώ) Επιμελητήριο στο πως μπορεί να μπει στην αγορά των 700.000.000 πολιτών της Ευρώπης.

Αντικείμενο συζήτησης υπήρξε και το πώς θα μπορούσαν να πειστούν στην Ευρώπη χώρες που ακόμα δεν έχουν εισαγάγει αυτές τις τεχνολογίες. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Αυστριακής κατασκευαστικής δύναμης; Αυτά όλα απαντήθηκαν, αναλύθηκαν με μία πραγματιστική διάθεση και με ρεαλιστικές προσεγγίσεις στο θέμα.

Η εξωστρέφεια αυτή δείχνει φυσικά και το επίπεδο που υπάρχει στην Αυστριακή κατασκευαστική αγορά. Είναι όμως και ένας οδηγός επαγγελματικής συμπεριφοράς για τη χώρα μας στο φαινόμενο της κρίσης που η αγορά μηδενίστηκε. Δυστυχώς εμείς, την τεχνολογία, το know-how και την εξωστρέφεια δεν την έχουμε ποτέ συνδυάσει ενώ και η κατασκευαστική δύναμη που υπάρχει στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της (πέραν λίγων μεγάλων τεχνικών εταιρειών) και να κοιτάξει λίγο παραέξω από τα σύνορα μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτό το μεγάλο ερώτημα έθεσε και το ypodomes.com σε έναν από τους βασικούς σύνεδρους της 1ης μέρας, στον Markus Pernthaler ιδιοκτήτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Markus Pernthaler Architekt ZT GmbH. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για να επιλέξει κάποιος στην Ευρώπη μία Αυστριακή εταιρεία για να χτίσει ένα «έξυπνο σπίτι»;

Όπως είπε, η κατασκευή έξυπνων σπιτιών είναι κάτι που τώρα εξελίσσεται ραγδαία στην Αυστρία και η απάντηση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Είμαστε σε διαδικασία ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας, ήδη στο κέντρο του Graz αναπλάθουμε το κέντρο της πόλης σε μία «έξυπνη περιοχή». Αν με ρωτάγατε σε 10 χρόνια από σήμερα θα είχα πιο καθαρή εικόνα για να σας απαντήσω. Το σίγουρο είναι ότι επενδύουμε στην ποιότητα. Σε λίγα χρόνια ίσως αυτό να μπορούμε να το κάνουμε και σε μεγάλες κλίμακες. Είμαστε όμως σε διαδικασία εξέλιξης.»

Στην Ελλάδα υπάρχουν όμως και άλλες φωτεινές περιπτώσεις επαγγελματιών που επενδύουν σε έξυπνες κατασκευές. Ο Λουκάς Φωτόπουλος, αρχιτέκτονας στην Αθήνα, σχεδιάζει σπίτια που όχι μόνο μπορούν να είναι ενεργειακά αυτόνομα, αλλά να παράγουν κέρδος στον ιδιοκτήτη τους εκμεταλλευόμενες νέες ενεργειακές τεχνολογίες από τη μία και νέες πρωτοποριακές καλλιέργειες από την άλλη.

Όπως εκμυστηρεύθηκε στο ypodomes «το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτεις 4 στρέμματα γης και να βλέπεις προς το μέλλον. Κάνεις μία επένδυση πραγματική και από τον πρώτο χρόνο αρχίζεις να βλέπεις την επένδυση σου να αποδίδει.  Τόσο ο σχεδιασμός του ακινήτου είναι σχεδόν με μηδενικές ενεργειακές καταναλώσεις αλλά και οι καλλιέργειες που εντάσσονται στο σχέδιο δίνουν μία διαφορετική πρόταση στο μέλλον των ακινήτων στην ύπαιθρο.»

Το συνέδριο στη Βιέννη δεν υπήρξε διαφωτιστικό μόνο στο θέμα των έξυπνων σπιτιών. Έδειξε πως στο μέλλον οι κατοικίες θα «επικοινωνούν» με τους κατόχους τους. Έδειξε για μία ακόμα φορά πως οι καινοτομίες μπορούν να δώσουν διέξοδο σε αυτή την αγορά και πως όταν υπάρχει συνδυαστικά αυτή η δύναμη μπορούν να γίνουν μικρά (και μεγάλα) θαύματα. Κυρίως όμως κατέδειξε την ωριμότητα των Αυστριακών που έχουν συνειδητοποιήσει πως τα σύνορα της χώρας του δεν φτάνουν για να καλύψουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν.

Έδειξε ότι και εδώ στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν άνθρωποι με όραμα για κατασκευές που δεν είναι μόνο τοίχοι και τούβλα και πως, ναι, υπάρχει διέξοδος για τον νεκρό σχεδόν κατασκευαστικό τομέα της χώρας μας.

Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους φίλους Αυστριακούς που έχουν όλα τα φόντα να κυριαρχήσουν στο κατασκευαστικό μέλλον της Ευρώπης και κυρίως να δώσουμε και εμείς τη δική μας Μεσογειακή διάσταση στα «έξυπνα σπίτια». Γιατί το μήνυμα είναι πραγματικά «let`s build smart buildings for smarter cities”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

ΥΓ:Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση την  Advantage Austria  και την Λουκία Αμυγδάλου για την υποδειγματική συνοδεία στην Ελληνική αποστολή στη Βιέννη.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα