«Ο νέος τραπεζικός πυλώνας αποτελεί μεγαλόπνοο σχέδιο και θα καλύψει κενά της αγοράς», δήλωσε η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό.
Οι εσωτερικές και διεθνείς τραπεζικές εξελίξεις, οι σύγχρονες προκλήσεις της ελληνικής αγοράς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και η δημιουργία ενός νέου ενισχυμένου τραπεζικού πυλώνα αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα της συζήτησης.
Σε ερώτηση για την επικείμενη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα που θα προκύψει από την επιδιωκώμενη συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, η κυρία Βρεττού σημείωσε πως «έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και είμαστε σε τελική φάση υλοποίησης για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα, που στόχο έχει το σχηματισμό μιας νέας, ισχυρής και ευέλικτης τράπεζας, με πανελλαδική παρουσία και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση. Τα σημεία που θα διαφοροποιούν τη νέα Τράπεζα θα είναι η ανθρώπινη επαφή, η ομαλή, ευέλικτη και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, καθώς και το γεγονός πως δε θα έχει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) στα εποπτικά της κεφάλαια, ενώ παράλληλα θα επιτύχει χαμηλό δείκτη NPE».
Αναφερόμενη σε μελέτες και απόψεις για την ευρωπαϊκή και ελληνική τραπεζική, η κυρία εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει τόσο για τις επιδόσεις της Ελλάδας όσο και των τραπεζικών ιδρυμάτων, συμπληρώνοντας πως «στην Attica Bank μετά τις αξιοσημείωτες επιτυχίες του 2023, που για εμάς ήταν ο μετασχηματισμός και η επιστροφή στην κερδοφορία και στην πιστωτική επέκταση, με πλήρη αφοσίωση στο στόχο της εξυγίανσης και ανάπτυξης της Τράπεζας, καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια πρωτόγνωρη δυναμική στον τραπεζικό χώρο».
Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξε η CEO της Attica Bank αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία απαιτεί αυξημένη προσοχή και αυστηρό πλαίσιο, λόγω των μαθημάτων των περασμένων δεκαετιών, αλλά την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητο η ρευστότητα να κατευθυνθεί με σωστό πλαίσιο και κανόνες και στις ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα της ελληνικής αγοράς.
Εστιάζοντας στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον και ανάγκες χρηματοδότησης και στήριξης, η κυρία Βρεττού έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταποίηση, τις υποδομές, την ψηφιοποίηση και την αγροτική παραγωγή.
Η επικεφαλής της Attica Bank αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ευθύνη των τραπεζών όχι μόνο να δώσουν ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τις επιχειρήσεις, ώστε να αποκτήσουν πιο ισχυρά θεμέλια, να εξελιχθούν και να τολμήσουν να δημιουργήσουν πιο μεγάλα σχήματα, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των νέων τεχνολογιών για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. «Η τραπεζική σχέση είναι σχέση πίστης», δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις ανάγκες και τις σχέσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων και των πελατών.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας, συζητώντας για την πορεία των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και τις κρίσεις που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, δήλωσε πως την τελευταία 10ετία διεθνώς αλλά και εγχώρια έχουμε ζήσει τραπεζικές κρίσεις. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχει επιτευχθεί μία σταθερότητα η οποία επήλθε μετά από σημαντική αυστηροποίηση του πλαισίου. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πιο ανθεκτικές, έχοντας καταβάλει σημαντικές προσπάθειες με μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύονται από τα επίπεδα ρευστότητας, κερδοφορίας και τους δείκτες δανείων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV