Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Βουλγαρία: Πρόταση για κατασκευή ενεργειακού κόμβου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε περίπτωση που η Σόφια λάβει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μπορίσοφ είναι έτοιμος να μεταβεί στη Μόσχα

Έργο για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, αξίας 2,2 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στους συμμετέχοντες της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Ομάδας Εργασίας για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEC), που έγινε στη Σόφια. Πρόκειται για μια εκδήλωση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

“Το προτεινόμενο έργο εξαρτάται από την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου ΄South Stream΄ στη Βουλγαρία και από την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου” αναφέρεται σε τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα δήλωσε ότι το έργο θα αναζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το “σχέδιο Γιούνκερ” (για επενδύσεις) και άλλα ευρωπαϊκά έργα.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι αναμένει από τους δικηγόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσουν αυτή την πρωτοβουλία. “Η Σόφια αναμένει τα νέα από τις Βρυξέλλες, κατά πόσο είναι δυνατό να αποκτήσει αέριο από τον ΄South Stream΄ χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με όσα τονίζονται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Σε περίπτωση που η Σόφια λάβει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μπορίσοφ είναι έτοιμος να μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει το έργο με τη ρωσική πλευρά.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κατασκευή του κόμβου φυσικού αερίου έχει οικονομικό νόημα, αφού, όπως είπε, το ποσό για την υλοποίησή του θα είναι μόλις το μισό από αυτό που απαιτείται για την κατασκευή του South Stream στη Βουλγαρία.

“Ευχαρίστως θα ΄πήγαινα΄ την πρόταση στη Μόσχα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έρθουμε σε κοινή συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι φταίει η Βουλγαρία για την εγκατάλειψη του έργου “South Stream” και ότι δεν είναι νευρικός για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Προς συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο
Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, η CESEC θα αποτελείται από δύο υπο – ομάδες, μία πολιτική και μία εμπειρογνωμόνων. Θα εργαστούν σε θέματα για τη σύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα και την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου.

Τα μέλη της CESEC συμφώνησαν ότι κύριος στόχος είναι η εξασφάλιση τριών διαφορετικών πηγών φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη. Πρώτος στόχος είναι να εκπονηθεί μια αξιολόγηση της ζήτησης και προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή. Θα συζητήσουν όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και την πιθανότητα λήψης χρηματοδότησης από το “σχέδιο Γιούνκερ” (για επενδύσεις).

“Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία συμφώνησαν ότι η CESEC θα περιλαμβάνει μια υπο-ομάδα υπεύθυνη για την κατασκευή του ΄Κάθετου Διαδρόμου΄ (Vertical Corridor) που θα συνδέει τις τρεις χώρες” επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων BTA.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα κάλεσε τους εκπροσώπους της Ρουμανίας, της Ελλάδας και επίσης της Ουγγαρίας να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο, προς τα τέλη Μαρτίου στη Βουλγαρία. Η Ουγγαρία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με το αν θα ενταχθεί στην υπο-ομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να εργαστούν μαζί για να βελτιώσουν την διασύνδεσή τους.

Ο Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αριας Κανιέτε δήλωσε πως το “κλειδί” στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η ανάπτυξη του “Νότιου Διαδρόμου” και η σύνδεσή του με την Ευρώπη, η ανάπτυξη των τοπικών ενεργειακών αποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα και η επέκταση των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προτεραιότητα η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Σέφτσοβιτς υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι σημαντικές λύσεις πρέπει να βρεθούν γρήγορα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών στην περιοχή.

Τόνισε δε, ότι εμπειρογνώμονες θα εργάζονται σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Αδριατικής.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνάντηση έκανε απολογισμό των ενεργειακών έργων υποδομών προτεραιότητας, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμπειρογνώμονες θα ξεκινήσουν άμεσα τις απαραίτητες εργασίες σχεδιασμού ενός σχεδίου το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας τον Ιούνιο του 2015.

Ο κ. Σέφτοβιτς ανακοίνωσε ότι η διαδικασία παράβασης που κινήθηκε κατά της Βουλγαρίας για τις παραβιάσεις δημοσίων συμβάσεων κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου South Stream θα ανασταλεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση -πρόσθεσε- θα βοηθήσει την Βουλγαρία και την περιοχή να διασφαλίσει την ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας και να χτίσει μια σταθερή Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα