Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Βουλγαρία: 5 μεγάλοι οδικοί άξονες εντάχθηκαν σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ένταξη ενός αυτοκινητοδρόμου και τεσσάρων νέων οδικών αξόνων υψηλής ταχύτητας στη Βουλγαρία στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ρόσεν Πλέβναλιεφ.

Οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα 27 κράτη-μέλη για τη χάραξη του ανανεωμένου ευρωπαϊκού δικτύου έχουν ολοκληρωθεί και στο νέο χάρτη των δρόμων της ενωμένης Ευρώπης θα μπουν ο αυτοκινητόδρομος “Αίμος”, από τη Σόφια μέχρι τη Βάρνα.

Στο ευρωπαϊκό δίκτυο θα ενταχτούν, επίσης, οι μελλοντικοί οδικοί άξονες υψηλής ταχύτητας Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη)-Ασένοφγραντ-Ρουντοζέμ, Ρούσε-Σούμεν, Ρίλα και Βάρνα-Ντουρανκουλάκ.

Με τον τρόπο αυτό, η χρηματοδότηση έως και 80% των σχετικών αναπτυξιακών σχεδίων του οδικού δικτύου της Βουλγαρίας θα μπορεί να ενταχτεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Έτσι ανοίγει η προοπτική τα δύο από τα συνολικά δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την κατασκευή των νέων δρόμων της Βουλγαρίας να προέλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως εξήγησε ο υπουργός Πλέβναλιεφ.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητοδρόμου, η περιοχή του μεγάλου λιμανιού Βάρνα, στο βόρειο μέρος της βουλγαρικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, θα καταστεί εξίσου ελκυστική για τους επενδυτές με την περιοχή του Μπουργκάς στο νότο της χώρας.

Η αριστερή αντιπολίτευση, δια στόματος του αρχηγού της, Σεργκέι Στανίσεφ, έχει ασκήσει κριτική στα παραπάνω σχέδια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “οι νέοι αυτοκινητόδρομοι μπορεί να αποδειχθούν άχρηστοι, αφού οι περισσότεροι Βούλγαροι θα έχουν πεθάνει από την πείνα μέχρι να γίνουν”.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήγησε λεπτομερώς τη βασική, όπως τόνισε, διαφορά μεταξύ της διακυβέρνησης του κόμματός του και εκείνης των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνίσταται, όπως είπε, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του κατάφερε να “ξεπαγώσει”, μετά κόπων και βασάνων, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία είχε κοπεί προτού αναλάβει το κόμμα GERB την εξουσία.

“Επειδή πολλοί από τους αντιπάλους μας έχουν βραχεία μνήμη, θέλω να τους υπενθυμίσω, ότι μόλις πριν από δύο χρόνια, λόγω των “μικρών και μεγάλων αδερφών” (σ.σ. αναφορά σε περίπτωση σκανδάλου, με την ανάθεση μεγάλων συμβολαίων κατασκευής του οδικού δικτύου σε εταιρείες των αδερφών του τότε διευθυντή του αρμόδιου δημόσιου οργανισμού της Βουλγαρίας) είχαν κοπεί όλα τα λεφτά από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ενώ κατά την τρέχουσα ημερομηνία, να ποια είναι η διαφορά: αυτό που είχαμε υποσχεθεί στους κατοίκους της βόρειας Βουλγαρίας, στις φτωχότερες περιοχές της χώρας μας, πέρασε επιτέλους με πολύ κόπο και πολλή προσπάθεια.

Στην Ευρώπη συζητούν πώς να μειώσουν τον αριθμό των αυτοκινητοδρόμων τους, επειδή εκείνοι απλώς έχουν πάρα πολλούς.

Ενώ εμείς δεν έχουμε ακόμα εθνική οδό από τη Σόφια έως κάποιο ακριτικό σημείο της Βουλγαρίας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


View Larger Map

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα