Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

ΒΟΑΚ: Το κοστος για να ολοκληρωθεί ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ, αναμένεται η ίδρυση της Κρήτη ΑΕ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

O Βόρειος Οδικός άξονας Κρήτης πρόκειται μελλοντικά να ενώσει μέσω ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου την Ανατολική με την Δυτική Κρήτη περνώντας από όλη τη Βόρεια ακτή του νησιού.

Αυτή την εποχή προετοιμάζεται να ιδρυθεί η εταιρεία διαχείρισης του άξονα (η Κρήτη ΑΕ) που θα είναι υπεύθυνη τόσο για την κατασκευή όσο και για την συντήρηση του δρόμου. Επίσης εκπονούνται μελέτες για τα τμήματα που δεν έχουν αναβαθμιστεί ενώ από σαν αυτοκινητόδρομος μπορούν να χαρακτηριστούν περίπου 40 από τα 250 χιλιόμετρα του μήκους του δρόμου.

Ο ΒΟΑΚ ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα και το κόστος για να ολοκληρωθεί εκτιμάται σε περίπου 1,5 δις ευρώ. Από το Υπουργείο Υποδομών υπάρχει η προσδοκία να υπάρξει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η μελέτη θα προχωρήσει ταυτόχρονα με την ΚΡΗΤΗ ΑΕ” που εκ των πραγμάτων θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει σε αυτή την μελέτη η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα σχέδια των μελετών που είναι σε εξέλιξη και να δώσει κατευθύνσεις για το πώς θα υλοποιηθούν οι νέες και υφιστάμενες χαράξεις.

Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου έχει οδηγήσει στα γνωστά λάθη και τις προχειρότητες, όπως στο να γίνονται δρόμοι και να μην υπάρχουν κόμβοι, να κατασκευάζονται τμήματα και μετά από 5 χρόνια να βλέπουν ότι δεν είχε προβλεφθεί διπλός κλάδος.

Η εταιρεία είναι το στοίχημα
Πάντως το κρίσιμο θέμα είναι εάν θα μπορέσει η εταιρεία να συσταθεί γίνει γρήγορα και να δώσει λύσεις. Από το φθινόπωρο του 2009 είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα ιδρύσει την εταιρεία «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.», αλλά 1,5 χρόνο μετά αυτό δεν έχει γίνει εφικτό.

Η εταιρεία θα δουλέψει με μεταταγμένο και αποσπασμένο προσωπικό (στο μάξιμουμ θα φτάσει τους 45 μαζί με τα στελέχη της ΕΔΥΕ/ΒΟΑΚ) και ίσως να έλθουν και στελέχη της «Εγνατία ΑΕ» παρότι οι μειώσεις μισθών και οι καθυστερήσεις τόσων μηνών μάλλον λειτουργούν ανασταλτικά.

Στόχος της εταιρείας δεν είναι η εκπόνηση όλων των μελετών, αλλά κυρίως να ξεπερνά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούνται στο στάδιο της χωροθέτησης και μέχρι την ΜΠΕ που αυτά πολλές φορές χρειάζονται 2-3 χρόνια για να ξεπεραστούν και να ωριμάσει το έργο..

Το κόστος λειτουργίας της εταιρείας, στον τρόπο χρηματοδότησης των έργων που θα εκτελέσει ενώ προσδιορίζει και το πρόγραμμα έργων της περιόδου 2010-2015, των έργων δηλαδή που προβλέπεται ότι θα εκτελεστούν τα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας.

  • Ο σκοπός και οι στόχοι της «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.», όπως αποτυπώνονται στο καταστατικό της εταιρείας, μεταξύ άλλων είναι:
  • Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του έργου με τον τίτλο «Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο Κρήτης».
  • Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση και διαχείριση αφενός οποιουδήποτε άλλου έργου υποδομής δικτύων, μεταφορών ή επικοινωνιών, αφετέρου παρόδιων εκτάσεων στην Κρήτη και στη λοιπή Ελλάδα.
  • Η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και του δομημένου περιβάλλοντος της Κρήτης και των λοιπών νησιωτικών περιοχών της χώρας.
  • ο σύνολο των μελετών του Διευρωπαϊκού Δικτύου Κρήτης και τμήμα των κατασκευών θα χρηματοδοτηθούν από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το υπόλοιπο έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

O φορέας για τα έργα
Ο φορέας που θα αναλάβει τα έργα του ΒΟΑΚ θα ξεκινήσει με τα ώριμα έργα που μπορούν να δημοπρατηθούν σχετικά άμεσα, με την προοπτική να ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία και με προσπάθεια να είναι συμβατά προς τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού.

Τέτοια έργα είναι η παράκαμψη της Βιάννου, ο διπλός κλάδος της Χερσονήσου, ο δρόμος στο Χαμέζι (εκεί που κηρύχτηκε έκπτωτος ο εργολάβος), η παράκαμψη των Μαλίων και οι κόμβοι, ενώ πχ στα Χανιά δεν υπάρχει ώριμο έργο!

133 χιλιόμετρα πρέπει να κατασκευαστούν

Η εταιρεία θα έχει την μέριμνα για την κατασκευή νέων τμημάτων συνολικού μήκους 133 χλμ στο ΒΟΑΚ και 10 χλμ στο ΝΟΑΚ, εκ των οποίων 93 χλμ με τετράιχνη διατομή, και 40,10 χλμ με δίιχνη. Η γεωγραφική κατανομή τους στους Νομούς της Κρήτης είναι 26 χλμ στο Ν. Χανίων, 36 χλμ στο Ν. Ρεθύμνου, 24 χλμ στο Ν. Ηρακλείου και 47 χλμ στο Ν. Λασιθίου.

Παράλληλα θα πρέπει κατά την περίοδο αυτή να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αναβάθμιση του συνόλου των αξόνων ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ. Το συνολικό κόστος των έργων και μελετών που προαναφέρθηκαν εκτιμάται (χωρίς όπως προαναφέραμε ουσιαστική μελέτη) σε περίπου 1 δισ. 500 εκατ. ευρώ.

Από πόρους του ΕΣΠΑ προβλέπεται ότι θα εξασφαλισθούν 125 εκατ. ? για τρία τουλάχιστον από τα παραπάνω έργα ενώ έχει εξασφαλιστεί δανειοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή και των υπολοίπων έργων.

Σύνταξη : ypodomes.com με πληροφορίες από το patris.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Κεφαλογιάννης: Το φθινόπωρο η κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΒΟΑΚ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο υφυπουργός Μεταφορών, κ.Γιάννης Κεφαλογιάννης

Σε δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ απάντησε με σχετικό δελτίο Τύπου ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά:

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε χθες ότι περιμένει από τον Αύγουστο του 2019 τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή να επισκεφθούν την Κρήτη και να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Είτε έχει ασθενή μνήμη είτε σκοπίμως παραπληροφορεί τους Κρητικούς.

Υπενθυμίζεται στον κ. Μαμουλάκη ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2020 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας κ. Καραμανλής και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκαν την Κρήτη, εγκαινιάζοντας την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ενδεχομένως, ο κ. Μαμουλάκης δεν ενημερώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Χανιά όπου σε σύσκεψη στην Περιφέρεια, παρουσία όλων των αυτοδιοικητικών, εξέθεσε λεπτομερώς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται το φθινόπωρο η κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με σκοπό το 2021 το έργο του ΒΟΑΚ να μπει στο στάδιο της υποβολής των τεχνικών και οικονομικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, στον κ. Μαμουλάκη αυτό που γνωρίζει κάθε Κρητικός όσον αφορά στον ΒΟΑΚ: ότι επί τεσσερισήμισι έτη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, όχι μόνο δεν προχώρησε καμία μελέτη, αλλά το μόνο που παρέδωσε τον Ιούλιο του 2019 ήταν μια έκθεση ιδεών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

ΒΟΑΚ: Eργασίες ασφαλτόστρωσης στην περιοχή του κόμβου Αεροδρομίου Ηρακλείου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες ασφαλτόστρωσης οδοστρωτήρας

Στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες  ασφαλτόστρωσης επί του ΒΟΑΚ στην περιοχή του κόμβου Αεροδρομίου Ηρακλείου στο τμήμα από Χ.Θ. 140+550 έως Χ.Θ. 141+000.

Συγκεκριμένα από την Δευτέρα 15-06-2020 έως και την Πέμπτη 18-06-2020 πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης επί του ΒΟΑΚ στην περιοχή του κόμβου Αεροδρομίου Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Νικόλαο.

Προς τούτο ο κλάδος του κόμβου Αεροδρομίου Ηρακλείου στην κατεύθυνση από αεροδρόμιο Ηρακλείου προς Αγ. Νικόλαο θα είναι κλειστός και η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω του κόμβου Αλικαρνασσού. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να τηρούν την εγκεκριμένη εργοταξιακή σήμανση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Κρήτη: Εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου στην περιοχή του Κακού Όρους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης επί του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Κακού Όρους στο τμήμα από Χ.Θ. 144+700 έως Χ.Θ. 148+000 στο ρεύμα προς Αγ. Νικόλαο.

Συγκεκριμένα από την Τετάρτη 03-06-2020 έως και το Σάββατο 13-06-2020 πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης επί του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Κακού Όρους στο ρεύμα προς Αγ. Νικόλαο. Συγκεκριμένα θα γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας προς Αγ. Νικόλαο στον κόμβο Καρτερού και η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω της Π.Ε.Ο. και του λοιπού οδικού δικτύου με επάνοδο στον ΒΟΑΚ από τον κόμβο Γουβών.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να τηρούν την εγκεκριμένη εργοταξιακή σήμανση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα