Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

BIG 5: Ποια συμβόλαια για έργα έχουν “καπαρώσει” μέσα στο 2021 οι μεγάλοι όμιλοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργα, Εργοτάξιο Σεπολίων
Εργα, Εργοτάξιο Σεπολίων, Πηγή: ypodomes.com

Αρκετοί διαγωνισμοί τρέχουν αυτή τη στιγμή σε όλα τα πεδία των κατασκευών. Το 2021 για τους BIG 5 μέχρι τώρα είναι μια καλή χρονιά. Αν αναλογιστούμε ότι η ΑΒΑΞ για παράδειγμα υπέγραψε το μεγάλο συμβόλαιο που φτάνει τα 1,3 εκατ. ευρώ για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό και την ΤΕΡΝΑ που υπέγραψε για το βόρειο τμήμα του Ε65 με 442 εκατ. ευρώ, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σημαντική κινητικότητα, τουλάχιστον στα έργα που αφορούν το υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα τρέχουν και διαγωνισμοί στους οποίους έχουν μειοδοτήσει 3-4 εταιρείες έκτης και πέμπτης τάξης δείχνοντας πως και σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν κάποιοι που αρχίζουν και μαζεύουν περισσότερα και σημαντικότερα συμβόλαια, έναντι τουλάχιστον του ανταγωνισμού.

Τι έχουν μαζέψει οι BIG 5

Αναμφίβολα, η ΑΒΑΞ είναι για τη φετινή χρονιά η μεγάλη κερδισμένοι στον “όμιλο” των BIG 5. To συμβόλαιο της γραμμής 4 είναι όχι μόνο θηριώδες αλλά και λαμπερό και της δίνει ένα μεγάλο αέρα αλλά και ανάσες. Παράλληλα μαζί με την Alstom έχει μειοδοτήσει για το σιδηροδρομικό έργο σηματοδότησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Είναι ένα έργο 56,7 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) στο οποίο έδωσαν έκπτωση 10,5%. H ΑΒΑΞ υπέγραψε και για το έργο επέκτασης του φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή.

Από την πλευρά της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι επίσης με γεμάτο σακούλι. Το έργο για το βόρειο τμήμα του Ε65, με χρηματοδότηση μάλιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί και με μεγάλο προϋπολογισμό. Η ΤΕΡΝΑ επίσης είναι ανάδοχος του έργου για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία από τις ζημιές που προκάλεσε πέρυσι ο ΙΑΝΟΣ. Το έργο του Υποδομών είναι σημαντικό, με κόστος 143 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα μαζί με τη ΘΕΜΕΛΗ έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι για το έργο επέκτασης του Αμαξοστασίου Τραμ στο Ελληνικό. Με έκπτωση 17,2% “καπάρωσαν” το έργο των 18,2 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΡΝΑ είναι επίσης και ο ανάδοχος για το μεγάλο φωτοβολτάϊκό πάρκο των 38 εκατ. ευρώ στη Μεγαλόπολη.

Η ρελάνς της ΑΚΤΩΡ

Η ΑΚΤΩΡ κάνει το δικό της ρελανς το τελευταίο διάστημα καθώς στον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για την Ψυττάλεια ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ έμεινε η μόνη διεκδικήτρια. Επίσης είναι η μειοδότρια στα έργα οδικής ασφάλειας στο Πάτρα-Πύργος ενώ υπέγραψε το σημαντικό έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου προϋπολογισμού 63,7 εκ. ευρώ.

Εξίσου σημαντικό είναι και το οδικό έργο που υπέγραψε για τη σύνδεση του ΟΛΘ με το εθνικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων ύψους 74 εκατ. ευρώ. Τέλος μέσω της ΤΟΜΗ ανέλαβε το έργο των 20 εκατ. ευρώ για το κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης.

Συμβόλαια εντός και εκτός Ελλάδας για την Μυτιληναίος

H Μυτιληναίος υπέγραψε τον περασμένο χειμώνα το μεγάλο οδικό έργο ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία. Φέτος έχεις κηρυχθεί ανάδοχος για το mega φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, έργο ύψους 127 εκατ. ευρώ. Βέβαια εδώ έχουμε την περίπτωση ενός ιδιαίτερα εξωστρεφούς παίκτη, ο οποίος αναλαμβάνει συμβόλαια σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε συμβάσεις για την κατασκευή υποσταθμών στην Αλβανία, στη Γεωργία ενώ ε τροχιά υλοποίησης η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 650 MW στο Tobruk της Λιβύης.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι ίσως η εταιρεία με τις περισσότερες επιτυχίες σε έργα μεγάλου και μεσαίου προϋπολογισμού.  Ετοιμάζεται να υπογράψει τη σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά, ενώ έχει μειοδοτήσει στους διαγωνισμούς για την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισα-Βόλος με έκπτωση 51,5%, της άρδευσης Πρεσπών με 51,08% και της ύδρευσης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά. Επίσης φέτος υπέγραψε….

Ποιες άλλες εταιρείες ξεχωρίζουν

Πέρα από τις BIG 5 υπάρχουν και κάποιες άλλες τεχνικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να καπαρώσουν σημαντικά συμβόλαια, αυξάνοντας το πρεστίζ τους στον κατασκευαστικό κόσμο και στις …συνεργαζόμενες τράπεζες. ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ και ΤΕΚΑΛ είναι η τριάδα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες που ανεβάζουν σημαντικά το ανεκτέλεστο τους.

Πιο συγκεκριμένα η ΤΕΚΑΛ μειοδότησε για το μεγάλο έργο του Περιφερειακού Αλεξανδρούπολης ύψους 36 εκατ. ευρώ, την υπογειοποίηση της άρδευσης στα Τρίκαλα ύψους 12 εκατ. ευρώ και της επέκτασης του φυσικού αερίου σε Θήβα-Χαλκίδα με 16,6 εκατ. ευρώ. Επίσης υπέγραψε το έργο για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων – κατολισθήσεων  Οξύλιθος-Πλατάνα ύψους 12,3 εκατ. ευρώ.

Η ΘΕΜΕΛΗ πέρα από τη μειοδοσία παρέα με την ΤΕΡΝΑ για το Αμαξοστάσιο του Τραμ, μειοδότησε στο έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου στη Χίο, στην αλλαγή του δικτύου ύδρευσης στην Καλαμάτα και στη νέα γέφυρα του Στρυμόνα Ποταμού.

Η ΕΚΤΕΡ αναδείχθηκε ανάδοχος στα έργα αποχέτευσης σε Πικέρμι-Ντράφι-Διώνη, στα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου στην Πάρο ενώ μαζί με τη ΘΕΜΕΛΗ, την ΕΡΕΤΒΟ και την Χ.Κωνσταντινίδης  μειοδότησαν στο μεγάλο έργο αποχέτευσης στο Μαραθώνα, ύψους 90 εκατ. ευρώ με ποσοστό έκπτωσης 23,11%.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα