Νίκος
Καραγιάννης

Συνεντεύξεις τύπου παρέθεσε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε εκπροσώπους των ΜΜΕ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της Εταιρείας, το Στρατηγικό Σχεδιασμό και τις νέες Επενδύσεις. Ομιλητές ήταν ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, κα Κατερίνα Στάχταρη, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων, κ. Μιχάλης Στεργιόπουλος και η Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων Θεσσαλίας, κα Ευθυμία Καλογήρου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, παρουσίασε τα κύρια επιχειρησιακά, λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας. Ανέφερε ότι σήμερα, οι νέες συμβάσεις σύνδεσης συνολικά ξεπερνούν τις 346 χιλ., τα χιλιόμετρα δικτύου ανέρχονται σε 2.366 ενώ έχουν πραγματοποιηθεί προοδευτικά επενδύσεις ύψους 556,7 εκ. €. σε υποδομές δικτύου και νέες τεχνολογίες.

Παράλληλα, ο κ. Μπακούρας προχώρησε σε ένα απολογισμό των επιχειρησιακών στόχων που επιτεύχθηκαν απόλυτα κατά την περίοδο 2017-2018 και αφορούν στο σύνολο των δραστηριοτήτων της Εταιρείας. Από τον Γενικό Διευθυντή ζητήθηκε να αναπτύξει τους κύριους άξονες της επιτυχίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, όπου ειδικώς αναφέρθηκε στα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε κοινή τροχιά για τη σταθερή και δυναμική προοπτική της Εταιρείας: 

– Διασφάλιση των περιοχών της Αδείας,

– Αδιάλειπτη διανομή φυσικού αερίου μέσα από ένα ασφαλές και αποδοτικό δίκτυο,

– Χαμηλότερα τιμολόγια διανομής στην Ελλάδα,

– Υψηλός δείκτη διείσδυσης, που σήμερα ανέρχεται στο 61% του πληθυσμού στις περιοχές της Αδείας,

– Οικονομική αποδοτικότητα των επενδύσεων για τους μετόχους

– Σταθερό και υγιές εργασιακό περιβάλλον,

– Μηδενικά ατυχήματα,

– Ανάπτυξη της αγοράς με προοπτική,

– Περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων προς το περιβάλλον. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ποιότητα εργασιών κατασκευής, στη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου διανομής. Αναφέρθηκε ότι λειτουργεί η «Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης», ώστε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά 24 ώρες το 24ωρο. Επέμβαση εντός δύο ωρών, το μέγιστο, είναι η υποχρέωση της εταιρείας όπως απορρέει από τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής.

Για την εκπλήρωση της ως άνω υποχρέωσης, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από την Eταιρεία όχι μόνο εντός του προβλεπόμενου χρόνου αλλά υπέρ του δέοντος, και σύμφωνα με τα στοιχεία της η ΕΔΑ ΘΕΣΣ επεμβαίνει εντός είκοσι λεπτών στη Θεσσαλονίκη και εντός δεκαπέντε στη Θεσσαλία. Ως εκ τούτου, η γεωγραφική διασπορά των τροφοδοτούμενων περιοχών ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την διασφάλιση της άρτιας λειτουργίας του συστήματος διανομής φυσικού αερίου.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στο εγκεκριμένο από το Δ.Σ. πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού 93 εκ. €, για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με στόχο η διείσδυση του φυσικού αερίου να ανέλθει στο 65% του πληθυσμού το 2023.

Με συνέπεια στον προγραμματισμό κατασκευής και τροφοδοσίας των νέων περιοχών, εντός του 2019 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πρόκειται να επενδύσει περίπου 25 εκ. € για την επέκταση το δικτύου διανομής. Έως τον Οκτώβριο του 2019 θα τροφοδοτηθούν η Αγία Τριάδα, οι Ταγαράδες, η Αγία Παρασκευή, τα Βασιλικά και η Σουρωτή στο Νομό Θεσσαλονίκης και η Νέα Αγχίαλος, η Αγιά, ο Παλαμάς και οι Σοφάδες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναδείχθηκαν όλα τα στοιχεία που συνιστούν και ταυτόχρονα πιστοποιούν την επιτυχία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ο κ. Μπακούρας τόνισε πως υιοθετώντας ένα εξορθολογισμένο λειτουργικό μοντέλο, με γνώμονα πάντα την τήρηση του ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου και με τη στήριξη των μετόχων, την άριστη τεχνογνωσία του προσωπικού, σε συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς κατάφερε να πετυχαίνει διαχρονικά ισχυρές επιδόσεις.

Έντονο ενδιαφέρον επέδειξαν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019 -2023, ο σχεδιασμός του οποίου γίνεται με τεχνο – οικονομικά κριτήρια. για την καινοτόμο δράση. Αναγνώρισαν δε, την αποτελεσματικότητα της επιχειρησιακής λειτουργίας της Εταιρείας, ως απόρροια ενός σταθερού και σύγχρονου management που υπαγορεύεται από τη μετοχική της σύνθεση.

Εντύπωση προκάλεσε το ολοκληρωμένο εργασιακό σύστημα, το οποίο διέπεται από διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, σύστημα αξιολόγησης για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και πλάνο συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης εργαζομένων. Τέλος, εμφανές ήταν το ενδιαφέρον όλων για την πρωτοπορία της Εταιρείας στις νέες τεχνολογίες με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Στόχος των συνεντεύξεων ήταν η ενημέρωση των εν δυνάμει και υφιστάμενων καταναλωτών, μέσω των εκπροσώπων του τύπου, για το ρόλο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ως ανεξάρτητου διαχειριστή, για τις κύριες υποχρεώσεις της και για το επενδυτικό της πλάνο. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ προβαίνει σε ενημερώσεις του τεχνικού κόσμου, των φορέων και των καταναλωτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σταθερότητα και τη συνέπειά στον προγραμματισμό που θέτει και δημοσιοποιεί.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV