Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης: Ξεκινά η μελέτη για το δρόμο Γάζι- Καστέλι

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο που πρόκειται να μας απασχολήσεις αρκετά το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο της χώρας που δεν έχει ακόμα «διευθετηθεί». Όλοι οι μεγάλοι άξονες στην Ελλάδα είναι πλέον είτε υπό κατασκευή είτε υπό ολοκλήρωση. Μελανό σημείο είναι ο Βόρειος Οδικός ¶ξονας Κρήτης (Ε-90) ο οποίος έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μόλις 40 από τα 260χλμ του δρόμου.

Πριν από λίγους μήνες ο κος Ρέππας είχε υποσχεθεί ότι μέσω της εταιρείας Υποδομές Κρήτης ΑΕ πρόκειται να προωθηθούν τα έργα του ΒΟΑΚ με στόχο την σταδιακή του ολοκλήρωση μέχρι το 2016.

Σε ένα τμήμα του δρόμου αυτού αναδιαμορφώνεται η μελέτη για να εντάξει τις νέες ανάγκες της περιοχής. Πρόκειται για το τμήμα Γάζι- Κόμβος Καστελίου που εντάσσεται στην ευρεία Παράκαμψη Ηρακλείου. Περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε νέους ανισόπεδους κόμβους με δυνατότητα σύνδεσης με τις κύριες οδικές αρτηρίες. Στις μελέτες θα ληφθούν υπόψη τα κυκλοφοριακά δεδομένα και τα μεγάλα έργα, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι. Πρόκειται για σχεδιασμό, ο οποίος προϋποθέτει διερευνητικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να είναι κατά το δυνατόν σύμφωνες με τις βλέψεις που έχουν οι τοπικές κοινωνίες.

Είναι ένα από τα μελλοντικά έργα του ΒΟΑΚ καθώς προβλέπει και την ένταξη του δρόμου που θα φτάνει στο μελλοντικό αεροδρόμιο στο Καστέλι. Το αρνητικό στην περίπτωση είναι η αναμονή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου και το γεγονός ότι η εταιρεία Υποδομές Κρήτης ΑΕ ακόμα δεν έχει στελεχωθεί για να αναλάβει πλήρως τις τύχες του ΒΟΑΚ (και μεταξύ άλλων έργων).

Η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ κρίνεται επιτακτική από το σύνολο των φορέων του νησιού καθώς πλέον είναι ο πλέον θανατηφόρος οδικός άξονας της χώρας. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την αναβάθμιση του δρόμου που περιλαμβάνει 108 χιλιόμετρα δικτύου από τα οποία τα 76 θα είναι με δυο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Από αυτά τα χιλιόμετρα, τα 34 αφορούν τμήματα στο Νομό Ρεθύμνου, 26 χιλιόμετρα στο Νομό Χανίων, 8 χιλιόμετρα στο Νομό Ηρακλείου και 40 χιλιόμετρα στο Νομό Λασιθίου.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων ανέρχεται σε 745 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αναμένεται να εξασφαλιστούν απο την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

image_pdfimage_print

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Μέσω …Αττικής Οδού η κατασκευή του ΒΟΑΚ;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανισόπεδος Κόμβος Γουρνών στον ΒΟΑΚ

Ενώ η υφιστάμενη διπλή διαγωνιστική διαδικασία για τον ΒΟΑΚ θεωρείται νεκρή, στο υπουργείο Υποδομών προετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση για την προώθηση προς υλοποίηση του μεγάλου αυτού οδικού έργου.

Στο ερώτημα για το ποιο θα είναι το νέο μοντέλο έχουμε ήδη κάποιες πληροφορίες. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη έχει αναφέρει πως ο ΒΟΑΚ θα υλοποιηθεί με τη χρήση μίας άλλης παραχώρησης. Αυτή η παραχώρηση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η Αττική Οδός. Άλλωστε είναι η παραχώρηση που λήγει το 2024, οπότε το πιο δυνατό σενάριο είναι να κολλήσει ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής με τον ΒΟΑΚ, προκειμένου να τον χρηματοδοτήσει και να καταστεί βιώσιμος και το κυριότερο bankable.

Φυσικά αυτό το μείγμα δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά. Εφαρμόζεται ήδη στην περίπτωση της Νέας Οδού όπου το τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια (Μαλιακός) ενισχύει χρηματοδοτικά την Ιόνια Οδό που βρίσκεται στην άλλη άκρη της χώρας.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το σημείο κλειδί που θα ορίσει τον νέο διαγωνισμό που θα είναι ένας και ενιαίος για όλο τον άξονα, είναι ο όρος «βιώσιμος». Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com το υφιστάμενο μοντέλο, πέρα από την περίπλοκη τριπλή διαδικασία, περιελάμβανε μεγάλη συμμετοχή του Δημοσίου, υπέρογκη επιδότηση και πληρωμές διαθεσιμότητας που θα ανέβαζαν το τελικό κόστος του έργου υψηλότερα από οποιαδήποτε αυτοκινητόδρομο έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει στη χώρα.

Στο νέο μοντέλο θα επιδιωχθεί μία ηπιότερη συμμετοχή του Δημοσίου, χρηματοδότηση από άλλη παραχώρηση -προφανώς από την Αττική Οδό;-, προκειμένου το έργο να καταστεί βιώσιμο και χρηματοδοτήσιμο.

Σε κάθε περίπτωση τα διόδια δεν θα αποφευχθούν. Ούτως ή άλλως διόδια προβλέπονταν και στον προηγούμενο διαγωνισμό παραχώρησης και μάλιστα με ποσό 0,063ευρώ/χιλιόμετρο, δηλαδή όσο είναι και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Εδώ, με την συμμετοχή μιας μεγάλης παραχώρησης, ίσως υπάρχει ένα παράθυρο για την μείωση της βασικής τιμής διοδίου.

Επίσης αυτό που γνωρίζουμε είναι η πρόθεση κατασκευής του άξονα σε δύο φάσεις: πρώτα το τμήμα Χανιά-Άγιος Νικόλαος και σε δεύτερη φάση οι επεκτάσεις μέχρι το Κολυμπάρι δυτικά και τη Σητεία ανατολικά.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου διαγωνισμού και της αρχιτεκτονικής του, αναμένονται από τον Πρωθυπουργό, πιθανότατα κάποια στιγμή στις αρχές της χρονιάς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

ΒΟΑΚ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Α/Κ Καστελίου τη Δευτέρα 2/12

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανισόπεδος Κόμβος Γουρνών στον ΒΟΑΚ

Στο πλαίσιο της εργολαβίας «Γούρνες – Χερσόνησος» του ΒΟΑΚ, γνωστοποιεί ότι  για τις ανάγκες του έργου την Δευτέρα  2/12/2019 το πρωί  θα εφαρμοσθεί η εργοταξιακή σήμανση, η οποία εγκρίθηκε με την ΑΠ 2501/1/416-δ’/26-11-2019 Απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Α/Κ Καστελίου του ΒΟΑΚ.

Συγκεκριμένα κατά τη Α’ φάση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται :

1. Από Ηράκλειο προς Χερσόνησο – Καστέλι, Οροπέδιο Λασιθίου μόνο μέσω του Α/Κ Γουρνών και της Π.Ε.Ο.,

2. Από Καστέλι προς Άγιο Νικόλαο, μέσω της Π.Ε.Ο. και Λιμένος Χερσονήσου,

3. Από Χερσόνησο προς Ηράκλειο, μέσω της Π.Ε.Ο. και του Α/Κ Γουρνών,

4. Από Χερσόνησο προς Άγιο Νικόλαο μέσω της Π.Ε.Ο. Λιμένος Χερσονήσου,

5. Από Άγιο Νικόλαο προς Καστέλι μέσω κυκλικού κόμβου Μοχού και της Π.Ε.Ο.

Η κίνηση των οχημάτων

1. Από Άγιο Νικόλαο προς Χερσόνησο και

2. Από Καστέλι, Οροπέδιο Λασιθίου προς Ηράκλειο θα γίνεται όπως και σήμερα μέσω του Α/Κ Καστελίου

Παρακαλούνται οι οδηγοί να τηρούν την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

ΒΟΑΚ: Στην κυκλοφορία από αύριο ο κλάδος εξόδου του Α/Κ Γουρνών, προς Γούβες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανισόπεδος Κόμβος Γουρνών στον ΒΟΑΚ

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου  «Γούρνες – Χερσόνησος» του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, μετά την σύνδεση με τη ΔΕΗ και πλήρη ηλεκτροδότηση του Ανισόπεδου Κόμβου Γουρνών, θα δοθεί σε κυκλοφορία αύριο Τετάρτη 27/11/2019 (περίπου στις 10 το πρωί), ο κλάδος εξόδου των οχημάτων που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο από τον Άγιο Νικόλαο και την Χερσόνησο προς την Παλαιά Εθνική Οδό,  Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες και Γούβες, που μέχρι σήμερα παρέμενε κλειστή.

Όσον αφορά την περιοχή του Ισόπεδου Κόμβου Γουρνών στην συμβολή με την Παλαιά Εθνική Οδό,  έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και έχει δοθεί ήδη σε κυκλοφορία.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να τηρούν την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα