Connect with us

Επικαιρότητα

Βιομηχανία… προσφυγών για πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα!

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Τάσου Τέλλογλου

Για ένα και μόνο έργο αποχέτευσης, συνολικής αξίας 112 εκατ., στο Κορωπί και στην Παιανία, μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 36 προσφυγές σε επιτροπές, διοικητικά δικαστήρια (μεταξύ των οποίων και στο ΣτΕ), αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Από αυτές, μόνο οι 4 έχουν κατατεθεί από πολίτες. Το αποτέλεσμα; Η Ε.Ε. αποστέλλει κλιμάκιο για τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών όχι μόνο του συγκεκριμένου, αλλά και πολλών παρόμοιων έργων που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε πολλά από τα υπό κατασκευήν έργα στην Ελλάδα.

Για την ιστορία –και όχι μόνο– να αναφερθεί ότι η προγραμματική σύμβαση του εν λόγω έργου υπογράφηκε μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής το 2010. Το έργο επρόκειτο να εκτελεστεί με μεικτό τρόπο, δηλαδή ένα μέρος του με μελέτη – κατασκευή και ένα με μειοδοτικό διαγωνισμό. Επειδή, όμως, συνήθως οι οικονομικές προσφορές ανοίγονται σε διαφορετικούς χρόνους, χωρίς να έχει ανοιχθεί η τεχνική προσφορά για το κατ’ αποκοπήν τμήμα, το ΣτΕ, με την υπ’ αρ. 435/2012 απόφασή του, έχει εκτιμήσει πως αν το πρώτο μέρος του έργου καλύπτει πάνω από το 50% του προϋπολογισμού, τότε το δεύτερο –το κατ’ αποκοπήν– παύει να έχει νόημα.

Αιτία ο νόμος

«Αιτία γι’ αυτό το… μπάχαλο», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ, «είναι ο ν. 3669/2008, αλλά κυρίως η εφαρμογή του σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Σε όλη την Ελλάδα γίνεται η ίδια φάμπρικα· στο όνομα της φθηνότερης προσφοράς επιλέγεται η ακριβότερη».

Και στο Κορωπί, 4 κοινοπραξίες, που έχουν προσφύγει στην Ε.Ε., επικαλούνται ως επιχειρήματα, μεταξύ άλλων, το ετεροχρονισμένο άνοιγμα των προσφορών για κάθε τμήμα της διαδικασίας του λεγόμενου μεικτού συστήματος, αλλά και το γεγονός ότι οι κοινοπραξίες που απέμειναν να διεκδικήσουν το έργο –δύο από τις έξι– εμφανίζουν τον ίδιο μελετητή. Η απάντηση των κοινοπραξιών που απέμειναν να διεκδικήσουν το έργο είναι πως αυτός ο λόγος δεν συνιστά παράβαση των όρων του διαγωνισμού, «καθώς αφορά μεταγενέστερη συνεργασία, εκτός διαγωνισμού», εξήγηση την οποία ενστερνίστηκε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και αποδέχθηκε ως επιχείρημα στον προσυμβατικό έλεγχο το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην Περιφέρεια Αττικής, πάντως, αλλά και στα δύο δικαστήρια –ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο– αναγνωρίζεται, ανεπίσημα τουλάχιστον, ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα δημοπράτησης των έργων. Το επιχείρημα αυτό ωστόσο επικαλύπτεται από την ανάγκη του επείγοντος: Ετσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο επικαλείται μια σειρά λόγους οι οποίοι κατά τη γνώμη του δικαιολογούν την επιλογή του «μεικτού συστήματος», όπως: «Λειτουργικότητα του συνολικού έργου, ορθολογική διαχείριση των υγρών αποβλήτων της ανατολικής Αττικής, ταχύτητα εκτέλεσης του έργου και πληρωμή εργασιών από κοινοτικούς πόρους».

Πάντως, τα ίδια επιχειρήματα προβάλλονται από όλες τις μονάδες Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που υποστηρίζουν ότι, με τις προσφυγές αυτές, κινδυνεύουν με αποένταξη έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ περιόδου 2007-2012, επιχειρηματολογία που δεν αποδέχεται το ΣτΕ.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps