Connect with us

Έργα πόλης

Βόλος: έργο πνοής για την πόλη τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά!

Δημοσιεύθηκε

στις

«Έργο πνοής, έργο ουσίας, έργο που αφορά στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών και συντελεί στην αντιπλημμυρική θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου Ξηριά κατά την υπογραφή σήμερα της σύμβασης με την εταιρεία που μετά από διαγωνισμό ανέλαβε να εκτελέσει το έργο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δημήτρη Αλεξόπουλου και Περιφερειακών Συμβούλων.

«Ως αιρετή Περιφέρεια δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στα έργα υποδομής», επισήμανε αναδεικνύοντας και τη συμβολή των έργων στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως την αύξηση της απασχόλησης στη σημερινή δυσμενή συγκυρία.

 

Ο προϋπολογισμός των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Χειμάρρου Ξηριά προσδιορίστηκε στα 17.400.00,00? (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ΓΕ+ΟΕ, αναθεώρηση, απρόβλεπτα). Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Σεπτέμβριο του 2010 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας με Νομάρχη τον κ. Απ. Παπατόλια. Μετά από διαγωνισμό που διεξήχθη στις 11/1/2011, αναδείχθηκε Ανάδοχος η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ με έκπτωση 39,01% και συνεπώς ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στο ποσό των 10.672.771,36?.
Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ
Ο χείμαρρος Ξηριάς αποτελεί τον αποδέκτη μίας λεκάνης απορροής συνολικής επιφάνειας ? 117 τ. χλμ. Το εν λόγω τμήμα της κοίτης είχε διευθετηθεί πριν από πολλές δεκαετίες με χωμάτινη βασικά τραπεζοειδή διατομή, πλάτους πυθμένα από 24 έως 30 μ και πρανή περίπου 1,50 : 1,00 (οριζ:κατ). Τμήμα της κοίτης (περίπου από ΧΘ 0+450 έως ΧΘ 0+800) είχε προ ετών σκυροδετηθεί.

Σήμερα, η κοίτη που έχει διαμορφωθεί λόγω διαβρώσεων, υποσκαφών, καταπτώσεων πρανών κλπ, δεν παρουσιάζει σαφή γεωμετρική μορφή και ποικίλλει από θέση σε θέση, με αποτέλεσμα η υφιστάμενη κατάσταση του χειμάρρου να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ασφαλή και επαρκή λειτουργία της κοίτης στο μέλλον, δεδομένων και των πλημμυρικών φαινομένων που έχουν εκδηλωθεί και καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα αντιπλημμυρικά έργα (κατά μήκος του Χειμάρρου Ξηριά, από τη Χ.Θ. 0+350 (ανάντη της γέφυρας Αθηνών) έως τη Χ.Θ. 2+200 (κατάντη της νέας γέφυρας Διμηνίου), ήτοι την κατασκευή έργων στην κοίτη του χειμάρρου Ξηριά επί συνολικό μήκος 1.850m) κρίνονται ως νευραλγικής σημασίας για το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου και ιδιαίτερα για τη συνοικία της Νεαπόλεως, δεδομένου ότι εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώνονται σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, το αποτέλεσμα είναι :

  • Να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
  • Να προκαλούνται τραυματισμοί ανθρώπων.
  • Να προκαλείται φόβος, αγωνία και ανασφάλεια στους κατοίκους που διαμένουν στις πληγόμενες περιοχές.
  • Να καταστρέφονται περιουσίες (αυτοκίνητα, κατοικίες, επιχειρήσεις, βιοτεχνικές μονάδες).
  • Να υποβαθμίζεται η εγγύς και η ευρύτερη περιοχή.

Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα είναι απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο να υλοποιηθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που προβλέπονται για το χείμαρρο Ξηριά από τη σχετική Οριστική Μελέτη, τα οποία θα επιδράσουν θετικά και σε συνδυασμό και με τα έργα που υλοποιήθηκαν από το Δήμο Βόλου.

Με τα συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου Ξηριά εξασφαλίζονται οι εκατέρωθεν της κοίτης περιοχές στο αντίστοιχο τμήμα του χειμάρρου και ιδιαίτερα η περιοχή της Νεάπολης, η οποία έχει πληγεί κατ? επανάληψη στο παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


View Larger Map

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα