Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Βόλος: άμεση δημοπράτηση για τον Περιφερειακό ζητά ο Δήμαρχος

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από πολλούς μήνες και αφού στο μεταξύ χύθηκε και άλλο αίμα στο τμήμα του Περιφερειακού – καρμανιόλα από Λαρίσης μέχρι Κραυσίδωνα, ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης κάλεσε πριν λίγες μέρες τους δημοσιογράφους και εμφανώς εκνευρισμένος μίλησε, εμμέσως πλην σαφώς, για την εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύουν τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην οριστική παραλαβή της εργολαβίας Μπαλάφα και στην κατασκευή των ελλείψεων που καθιστούν το δρόμο επικίνδυνο και μη λειτουργικό.

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να κρύβεται» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ υπογράμμισε ότι είναι « αφόρητες, συνεχείς και καθημερινές οι πιέσεις που ασκούνται προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών» αν και δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι το θέμα βρίσκεται στην ουσία στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, αφού αυτά είναι που πρέπει να προχωρήσουν στην οριστική παραλαβή του τμήματος του Περιφερειακού που έχει εξελιχθεί σε αληθινή λαιμητόμο για δεκάδες συμπολίτες που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισόπεδες διαβάσεις προς Μελισσιάτικα και προς Φυτόκο.

Τα συναρμόδια υπουργεία είναι εκείνα επίσης που εκτός από την παραλαβή του έργου στο τμήμα από Λαρίσης μέχρι Κραυσίδωνα είναι εκείνα που πρέπει να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εργολαβία – σκούπα των 6.800.000 ευρώ, καθώς εκτός από την εργολαβία Μπαλάφα, εκκρεμούν εργασίες που αντιμετωπίζουν εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν και στο τμήμα που ολοκληρώθηκε από την πρώην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δηλαδή στο τμήμα Κραυσίδωνας – Γορίτσα.

Κρατάμε τις δεσμεύσεις που μας έχουν δώσει, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, αλλά επειδή το έργο χρηματοδοτείται από το συρρικνωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κρατάμε, όπως σημείωσε, πολλές επιφυλάξεις για τον χρόνο δημοπράτησης του έργου.

Ο κόσμος δεν χρωστά τίποτα, συνέχισε ο Δήμαρχος Βόλου, να παρακολουθεί επί χρόνια τις «κοκορομαχίες» των  αρμόδιων φορέων. Η αλήθεια όμως είναι μία και δεν αλλάζει, όσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους. Ο νόμος είναι σαφής και ξεκάθαρος. Η συντήρηση ενός οδικού άξονα είναι ευθύνη του αναδόχου του έργου μέχρι την οριστική παραλαβή του από το Υπουργείο και η παραλαβή του τμήματος αυτού, από Λαρίσης μέχρι τον Κραυσίδωνα, δεν έχει γίνει ακόμη από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ακόμη ο Δήμαρχος Βόλου είπε ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει με ευθύνη της στη συντήρηση του τμήματος του Περιφερειακού από Κραυσίδωνα μέχρι Γορίτσα που παραλήφθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2006 και για όσο διάστημα απαιτηθεί για να ανακληθεί η απόφαση του πρώην Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα που είναι «αντιφατική και σχιζοφρενική» όπως είπε.

«Με την υπ` αριθμ. 2924/48489 (ΦΕΚ Β 1573/31.07.2009) απόφασή του, συνέχισε ο Δήμαρχος Βόλου, ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, καθόρισε την αρμοδιότητα της συντήρησης στις οδούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Βάσει της απόφασης αυτής, η συντήρηση των τμημάτων της οδικής παράκαμψης του Βόλου εμπίπτει στην αρμοδιότητα του σημερινού ενιαίου Δήμου Βόλου.

Η απόφαση αυτή, για την οποία δεν ζητήθηκε η άποψη των πρώην Δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας, περιέχει το παράδοξο κατά την άποψή μας σχήμα να ορίζεται η ευθύνη συντήρησης ενός δρόμου σε ένα φορέα (εν προκειμένω στον ενιαίο πλέον Δήμο Βόλου), ο οποίος δεν είχε ούτε έχει καμία ανάμειξη στη μελέτη ή στην κατασκευή του. Αποτελεί δε απορίας άξιον, το πώς οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου θα συντηρούν εφεξής το δρόμο, ενώ θα υπάρχει συγχρόνως σε εξέλιξη σχετική εργολαβία στο ίδιο έργο. Είναι φανερό ότι η σύγχυση αρμοδιοτήτων θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από το ήδη υφιστάμενο».

Πρέπει να συμπληρώσουμε, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Περιφερειακού δρόμου (από Λαρίσης μέχρι και το πέρας του) ότι, σύμφωνα με υπ΄ αριθμ. ΔΜΕΟ/ε/233/11.06.2000 απόφαση του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, αυτός έχει χαρακτηριστεί ως δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο.

Ο Περιφερειακός δρόμος αποτελεί τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου του Νομού Μαγνησίας, το οποίο όμως έχει χαρακτηριστεί ως τριτεύον, δηλαδή έχει κατώτερη κατάταξη από τον Περιφερειακό τον οποίο συμπεριλαμβάνει. Αποτελεί, δηλαδή, αντίφαση ένα εσωτερικό τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου του νομού Μαγνησίας, δηλαδή ο Περιφερειακός, να έχει ανώτερη κατάταξη από αυτήν του δικτύου στο οποίο εντάσσεται.

Επιπλέον τονίζουμε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του ο Περιφερειακός, καθώς βρίσκεται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, έχει χαρακτηριστικά Εθνικής Οδού. Δηλαδή πρόκειται, κατέληξε ο κ. Σκοτινιώτης, για δρόμο με χαρακτηριστικά ανάλογα του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ,μεδύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ΛΕΑ, διαχωριστική νησίδα, 6 μεγάλες γέφυρες, μια κοιλαδογέφυρα, μια σήραγγα


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Άκτιο-Αμβρακία: Η Μυτιληναίος αναλαμβάνει την εργολαβία-σκούπα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δρόμσς Ασφαλτος

Αγκαλιά πλέον με την εργολαβία-σκούπα που ολοκληρώνει τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία είναι η εταιρεία Μυτιληναίος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ήταν η μοναδική που προσήλθε και ανανέωσε την ισχύ της προσφορά της για το μεγάλο έργο. Η χρονική προθεσμία ανανέωσης της ισχύς των προσφορών για την πολύκροτη εργολαβί εξέπνευσε εχθές τα μεσάνυχτα.

Ο μεγάλος τεχνικός όμιλος έχει δώσει προσφορά σύμφωνα με πληροφορίες κάτι λιγότερο από 40%. Για την Μυτιληναίος είναι το πρώτο πολύ μεγάλο οδικό  έργο που αναλαμβάνει και την ευθύνη βέβαια να φέρει εις πέρας μία εργολαβία με ιδιαίτερα στενά χρονικά πλαίσια. Έλπίδα των φορεών και των κατοίκων της περιοχής είναι αυτή τη φορά ο διαγωνισμός να καρποφορήσει και να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται σαφώς για τη λύση ενός γόρδιου δεσμού που κρατούσε δέσμιο το έργο καθώς ο διαγωνισμός έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com από εδώ και πέρα στόχος είναι να τρέξουν γρήγορα οι προσυμβατικές διαδικασίες, πρώτα με την ανακήρυξη της Μυτιληναίος ως προσωρινού αναδόχου του έργου, να σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να περάσει η σύμβαση από τη Βουλή (καθώς θεωρείται μεγάλο έργο) και κατόπιν να υπογραφεί η σύμβαση μέχρι το τέλος του έτους. Η χρονική διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 30 μήνες.

Στενά τα χρονικά πλαίσια του έργου

Τα χρονικά περιθώρια του έργου είναι ιδιαίτερα στενά καθώς εφόσον έχουμε ανάδοχο που υπογράψει μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να τρέξει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή στην ολοκλήρωση του μέχρι το τέλος του 2023 όπου και εκπνέει το ΕΣΠΑ 2014-2020. Την πλήρη επαναφορά στον διαγωνισμό για την εργολαβία-σκούπα του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία είχε ανακοινώσει πρόσφατα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργος Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Της απόφασης αυτής, είχε προηγηθεί άλλη που ανακαλούσε την απόφαση περί ματαίωσης του διαγωνισμού, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το έργο-φάντασμα είχε δημοπρατηθεί το 2009 σαλαμοποιημένο σε 4 τμήματα. Οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί τον Μάρτιο του 2010. Αποτέλεσμα της κατάτμησης ήταν το έργο να μπλοκάρει πολλές φορές και τελικά μετά από πολλές προσπάθειες να παραδοθούν στην κυκλοφορία 15 από τα 48χλμ. του αυτοκινητόδρομου. Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί έστω και εντός στενών χρονικών πλαισίων ενώ αποτελεί και μία μεγάλη επιτυχία για την Μυτιληναίος που κάνει μπάσιμο στα μεγάλα έργα της χώρας.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η παράκαμψη Αμφιλοχίας, έργο που υποθετικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Το τμήμα αυτό, το πιο δύσκολο του άξονα της Αμβρακίας Οδού, είναι το πλέον προχωρημένο με πηγές να αναφέρουν ότι θα χρειαστούν έργα κάποιων μηνών. O αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, μήκους 48,5χλμ έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους και με τη λειτουργία του αναμένεται να αυξήσει γεωμετρικά τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε ένα δρόμο που κάθε χρόνο θρηνούμε την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Videos

Άκτιο-Αμβρακία: Με προσφυγή απαντά η κοινοπραξία Άκτωρ-Τέρνα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Αμβρακίας Οδού

Με προσφυγή κατά της συνέχειας του διαγωνισμού-σκούπα απάντησε η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ προσθέτοντας ακόμα μία πράξη στο “δράμα” που έχει προκαλέσει η διαδικασία.

Βέβαια αυτή η προσφυγή γίνεται προφανέστατα για την τιμή των όπλων και είναι μία κίνηση με σημασία αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη συνέχεια του διαγωνισμού.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι στο ραντεβού της 24ης Ιουλίου, πόσοι από τους 4 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα προσέλθουν να ανανεώσουν την ισχύ της προσφοράς τους. Πηγές κοντά στο θέμα υποστηρίζουν στο ypodomes.com ότι πριν από λίγες ημέρες το συμβούλιο του υπ.υποδομών γνωμοδότησε κατα πλειοψηφία στην έκπτωση της  ιταλικής GD Infrastrutture από την 8η εργολαβία του Πάτρα-Πύργος, κάτι που μπορεί να έχει τη δική του σημασία (και όχι όπως λανθασμένα και εκ παραδρομής είχε αρχικά γραφτεί ότι είχε ήδη κηρυχθεί έκπτωτη η ιταλικλη εταιρεία).

Για το ίδιο το έργο ο χρόνος μετρά αντίστροφα και κάθε ημέρα που περνά γίνεται και πιο πιεστικός για να μην χαθούν οι προθεσμίες του ΕΣΠΑ. Το Άκτιο-Αμβρακία έχει καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης στα τέλη του 2023 όταν και θα εκπνεύσει το ΕΣΠΑ 2014-2020. Καθώς πρόκειται για έργο-γέφυρα, δηλαδή έργο που τράβηξε χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ 2007-2013, φτάνουμε στο τέρμα της γραμμής και το διακύβευμα μπορεί να φτάσει να είναι ολοκλήρωση του έργου ή επιστροφή του συνόλου των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα σενάρια

Με το καλό σενάριο, την 24η Ιουλίου θα ανανεωθεί η ισχύς των προσφορών των σχημάτων που παρέμειναν στο έργο, θα προκύψει ο μειοδότης και τελικός ανάδοχος του έργου και θα φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης στις αρχές του 2021.

Με το κακό σενάριο, μετά την 24η Ιουλίου οι συμμετέχοντες θα στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, διεκδικώντας τη σύμβαση και δημιουργώντας ακόμα ένα δικαστικό κύκλο που ελοχεύει όμως τον κίνδυνο το έργο να τιναχθεί στον αέρα.

Τα 48,5χλμ του αιώνια υπό κατασκευή άξονα Άκτιο-Αμβρακία, είναι ένα case study ενός έργου που ξεκίνησε με τη λανθασμένη για τα μεγάλα έργα τακτική της σαλαμοποίησης, συνέχισε με χίλια-μύρια προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής (από προβλήματα των αναδόχων, μέχρι λάθη στις μελέτες, προβλήματα στις απαλλοτριώσεις κ.α.) και έφτασε να δώσει στον ένατο χρόνο κατασκευής 15 χιλιόμετρα.

Τα υπόλοιπα 33 χιλιόμετρα είναι το αντικείμενο του τρέχοντος διαγωνισμού που ήδη είναι στον αέρα δύο χρόνια, συνεχίζοντας την κακοδαιμονία του έργου. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν αυτή η κακοδαιμονία συνεχίζει να συντροφεύει το έργο ή αν ξεπεραστούν όλες οι καθυστερήσεις και ο αυτοκινητόδρομος, έστω και στο παρά πέντε καταφέρει να “κόψει την κορδέλα”.

Σήμερα το Άκτιο-Αμβρακία παραμένει ένας από τους πιο αιματηρούς άξονες της χώρας με την οδική ασφάλεια να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Ξεκινάει το έργο της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με το Άκτιο-Αμβρακία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Αμβρακίας Οδού

Στην τελική ευθεία είναι ο διαγωνισμός για το μεγάλοέργο της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, το έργο παρουσιάστηκε εχθές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ολοκληρώνοντας την προσυμβατική του πορεία. Προηγουμένως, η σύμβαση είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πλέον το μόνο που απομένει είναι να πέσουν οι σχετικές υπογραφές, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Η εκκίνηση του έργου αυτού έχει και συμβολική σημασία. Θα είναι μία σημαδιακή στιγμή μιας και θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο της νέας δεκαετίας, το πρώτο που θα υπογράψει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αλλά και το πρώτο στην μετά-κορωνοϊού εποχή.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ που αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το 51%. Το έργο περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο είναι το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος και το δεύτερο το Βόνιτσα-Λευκάδα.  Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ουσιαστικά μιλάμε για την αναβάθμιση των 2 υφιστάμενων τμημάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με 1+1 λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Πρόκειται για το σημαντικότερο οδικό έργο για την ευρύτερη περιοχή καθώς θα αυξηθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στη σύνδεση του νησιού με το Αεροδρόμιο του Ακτίου (από όπου προσγειώονται δεκάδες τουριστικές πτήσεις από όλη την Ευρώπη) αλλά και με την Ιόνια και Αμβρακία Οδό. Στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου αγωγού ύδρεσης που θα λύσει επίσης το θέμα της παροχής νερού στο νησί της Λευκάδας.

Το κόστος του έργου είναι 48,1εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 39,51εκατ.ευρώ).  Η διάρκεια των έργων είναι 34 μήνες, δηλαδή λίγο λιγότερο από 3 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τα έργα εκκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, τότε θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν περίπου το ίδιο διάστημα το 2023 (και εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις στην κατασκευή τους).

Το οδικό έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τίτλο Πράξης «Κατασκευή – αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο θα εκτελεστεί στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής ΕΛΛΑΔΑΣ και αφορά στην οδική σύνδεση της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας. Η υπόψη οδική σύνδεση προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω 2 νέων οδικών τμημάτων:

α) του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων και

β) του τμήματος Ακτίου – Αγίου Νικολάου, μήκους περίπου πέντε (5) χιλιομέτρων.

Τα νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν ήδη υπάρχοντα τμήματα. Στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή κάθε είδους έργων, που αφορούν στον νέο αγωγό ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους περίπου 7,85 km, ο οποίος προβλέπεται να διέρχεται εντός της ζώνης κατάληψης τού ως άνω νέου οδικού έργου. Τα μήκη εμπλοκής του αγωγού ύδρευσης με τα νέα οδικά έργα είναι τα ακόλουθα:

i) τμήμα Άκτιο – Άγ. Νικόλαος, περίπου 2,6 km (από χ.θ. 2+200 περίπου έως χ.θ. 4+800 περίπου)·

ii) τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα, περίπου 5,1 km (από χ.θ. 9+800 περίπου έως χ.θ. 14+900 περίπου).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα