Βαγγέλης
Θάνος

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυριαρχούν στην ατζέντα των κατασκευών. Νέα πρότζεκτς έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Μικροί και μεγάλοι επενδυτές τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από το εξωτερικό, καταστρώνουν σχέδια για υποδομές ΑΠΕ. Οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές που απλώνουν τις δραστηριότητες τους και στην Ελλάδα προέρχονται από την ελιτ του ενεργειακού κλάδου.

Φυσικά αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία καθώς, των προφίλ τους προσδίδει άλλες πιθανότητες στον αν ένα έργο φτάσει στην τελική ευθεία ή όχι. Εμπειρία, κεφαλαιακή επάρκεια και λοιπό χαρτοφυλάκιο ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες ένα έργο να φτάσει στη φάση κατασκευής.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αποκλειστικά θέμα της μιας πλευράς καθώς όπως επισημαίνουν άνθρωποι του κλάδου,  η ανάπτυξη των ΑΠΕ  είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Παράγοντες όπως η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, η αύξηση του ηλεκτρικού χώρου και φυσικά η αύξηση των υποδομών αποθήκευσης με στόχο να γίνεται όσο δυνατόν σε μεγαλύτερο ποσοστό η αξιοποίηση της παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές προωθούν σχέδια για υποδομές αποθήκευσης και η ΡΑΕ συνεχίζει το αδειοδοτικό της έργο. Πριν από λίγες ημέρες η Αρχή άναψε το πράσινο φως για 7 μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 655 MW.

Τις δύο μεγάλες άδειες από άποψη ισχύος τις κλείδωσε η γνώριμη πλέον Wattcrop. Η εταιρεία εξασφαλισε δύο άδειες μέγιστης ισχύος έγχυσης 200 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 200 MW, κ κάθε μία.

Σύμφωνα με τα σχέδια οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε σημεία εντός των ορίων του Δήμου Εορδαίας.

Η διεθνής εταιρεία, που εδρεύει στο Λονδίνο, ήδη έχει ξεκινήσει το ξεδίπλωμα του επενδυτικού της πλάνου στην Ελλάδα καθώς σε πρώτη φάση έχει εξασφαλίσει από την ΡΑΕ άδειες για δύο φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος περίπου 85 MW. Ακόμα έχει καταθέσει αίτημα και για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 172 MW, στους Δήμους Αμυνταίου και Εορδαίας.

Τα έργα της MOMAC

Άδειες για τρία έργα εξασφάλισε και η MOMAC. Η εταιρεία προωθεί δύο μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, μέγιστης ισχύος έγχυσης 70 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 70 MW και ακόμα μία μονάδα ισχύος 30 MW. Τα έργα θα υλοποιηθούν στο Δήμο Κιλκίς, στις θέσεις.

Η MOMAC, είναι ελληνικών συμφερόντων με κύριους μετόχους την MODUS OPERANDI ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ι.Κ.Ε. και την ΒΙΑΜΑΚ. Η δευτερη δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας ωστόσο έχει παρουσία και στις ΑΠΕ, καθώς κατέχει πάνω από 10 φωτοβολταικά. Πρόκειται κυρίως για μικρά έργα με την συνολική ισχύς τους να είναι κάτω από μισό MW. Παρόλα αυτά η εμπειρία είναι δεδομένη από την δραστηριότητα στα έργα ΑΠΕ.

ILIA PRIVATE

Δύο υποδομές αποθήκευσης και στην ΗΛΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ, που αποτελεί συγγενική Τenes, με έδρα στη Σιγκαπούρη. Τα πρότζεκ της εταιρείας προβλέπουν μία μονάδα μέγιστης ισχύος έγχυσης 70 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 70 MW. Η εγκατάσταση θα φιλοξενηθεί στη θέση «Αη Γιάννης- Αναδασμός Σκοτούσας Φαρσάλων»,του Δήμου Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το δεύτερο έργο αφορά μονάδα αποθήκευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 30 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 30 MW,και θα βρίσκεται στην ίδια θέση με το προηγούμενο.

Τέλος άδεια για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 25 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 25 MW, χορηγήθηκε και στην MAGAZZIMO ENERGY Ι.Κ.Ε.

Το πρότζεκτ της εταιρεις προβλέπει την κατασκευή στη θέση «Αγρόκτημα Κυργιών – αρ.97», του Δήμου Δοξάτου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV