Newsroom

Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από ξένους επενδυτές για τη μονάδα φυσικού αερίου 830 MW της DAMCO ENERGY, η οποία είναι θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, η οποία θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης και θα προμηθεύεται απ’ευθείας φυσικό αέριο από τον FSRU Αλεξανδρούπολης στον οποίο μετέχει και ο Όμιλος Κοπελούζου. Πρόκειται επομένως για δύο έργα που πάνε μαζί χέρι-χέρι, και υπάρχει η δυνατότητα το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Βέβαια, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, θα είναι το ιδανικό, αλλά ακόμα και σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί η μονάδα θα τροφοδοτείται από το ΕΣΜΦΑ.

Η κατασκευή της μονάδας και το ενδιαφέρον από τη Β. Μακεδονία

Η κατασκευή της εν λόγω μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021, παίρνοντας μία μικρή παράταση καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την εκκίνηση των εργασιών περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με ίδιες πηγές η καθυστέρηση αυτή οφείλεται κυρίως στα εμπόδια που έχει θέσει η πανδημία του κορονοϊού καθώς και σε μερικά κολλήματα και διαδικαστικά της γραφειοκρατίας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας μέχρι το 2023 και εν πάσει περιπτώσει η DAMCO ENERGY είναι σε θέση να ολοκληρώσει το έργο εντός διετίας από τη στιγμή που θα πάρει το πράσινο φως.

Το συγκεκριμένο έργο είναι νευραλγικό τόσο για το εθνικό μας σύστημα, όσο και για αυτό των βαλκανικών χωρών. Μάλιστα εκτός από ξένους επενδυτές και εταιρίες η μονάδα προσελκύει το ενδιαφέρον και από κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξή δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να συμμετάσχει κατά 25% σε ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου που θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. Η επιθυμία αυτή της Β. Μακεδονίας στο σημαντικό αυτό έργο βασίζεται στην ανάγκη για κάλυψη του ενεργειακού της ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται στις 2 Gwh, ποσό το οποίο ανέρχεται στο 50% της παραγωγής της υπό συζήτηση μονάδας. Όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, μέσω της μονάδας αυτής θα τροφοδοτείται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κομοτηνή.

Η μονάδα

Ως προς την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, πρόκειται για Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου κοινού άξονα με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~212 MW, με μεικτή ονομαστική ισχύ 662 MWe, με την καθαρή ισχύ που θα διοχετεύεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να αγγίζει τα 650 MWe. Ο Σταθμός προβλέπεται να διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Χρονικός στόχος για τη λειτουργία της Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου είναι πλέον το 2023.

Τι σημαίνει η κατασκευή της μονάδας της DAMCO ENERGY για την Ελλάδα

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρόκειται για μία ακόμα σημαντική ενεργειακή επένδυση επί ελληνικού εδάφους, η οποία θα ενισχύει περισσότερο το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού παίκτη και ρυθμιστή στα Βαλκάνια.

Όσον αφορά το εσωτερικό η στροφή προς το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί όχι απλά μία εναλλακτική του μέλλοντος αλλά είναι επιτακτική ανάγκη του παρόντος καθώς μέχρι το 2028 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες και το συγκεκριμένο καύσιμο θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» στο δρόμο προς την πλήρη απαανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV