Βαγγέλης
Θάνος

Ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η εξάπλωση και ευρεία χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων.  Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δείχνουν να είναι αμετάκλητες και να οδηγούν στην ηλεκτροκίνηση ούτως ώστε να μειωθεί η εκπομπή αέριων ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ωστόσο για να επιτευχθούν οι, ομολογουμένως, πολύ φιλόδοξοι στόχοι της ηλεκτροκίνησης απαιτούνται ριζικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και φυσικά ένα μεγάλο δίκτυο υποδομών που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το θέμα των υποδομών είναι κάτι που εγείρει πολλές ανησυχίες καθώς, αφενός πρόκειται για επενδύσεις εκατομμυρίων, αφετέρου θα πρέπει να καλυφθούν πολλά σημεία εντός και εκτός του αστικού ιστού.

Power sector accelerating e-mobility

Τους ίδιους προβληματισμούς παρουσιάζει και η έκθεση των Ernst & Young και της Eurelectric (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας χρειάζονται φιλόδοξα σχέδια για να μπορέσουν να αντιπαρέλθουν την γραφειοκρατία και να εγκαταστήσουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, εφόσον η Ευρώπη θέλει να είναι έτοιμη για την κυκλοφορία 130 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) ως το 2035.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση με τίτλο “Power sector accelerating e-mobility” που εκπόνησαν οι Ernst & Young και Eurelectric, η Ευρώπη θα χρειαστεί ένα δίκτυο με 65 εκατομμύρια φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Τα 9 εκατομμύρια θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και τα 56 εκατομμύρια σε ιδιωτικά σημεία και κατοικίες.

Αυτά είναι τα αριθμητικά δεδομένα που απαιτούνται για να διαχειριστεί την διαφαινόμενη αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Σήμερα στους δρόμους της Ένωσης κυκλοφορούν περίπου 3,3 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα. Τη χρονιά που πέρασε (2021) ένα στα έντεκα νέα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πλήρως ηλεκτρικό. Γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 63% σε σχέση με το 2020.

Ευρωπαϊκό δίκτυο φορτιστών

Η Ευρώπη διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 374.000 δημόσιους φορτιστές. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως από αυτούς, τα 2/3 ήτοι πάνω από 240.000, είναι συγκεντρωμένοι σε μόλις πέντε χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν ούτε ένα σημείο φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα. Η έκθεση αναφέρει πως, αυτό το χάσμα μεταξύ των οικονομιών κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τον εξηλεκτρισμό.

Ένα εκατομμύριο φορτιστές ετησίως

Η έκθεση εκτιμά πως για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη ζήτηση, η Ευρώπη χρειάζεται να τοποθετεί σε ετήσια βάση 500.000 δημόσιους ηλεκτρικούς φορτιστές μέχρι το 2030.

Μετά το 2030 αυτό το νούμερο θα πρέπει να διπλασιαστεί και να τοποθετούνται 1 εκατ. δημόσιοι φορτιστές το χρόνο, για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Eurelectric Κρίστιαν Ρούμπ, μέχρι στιγμής η κατασκευή των υποδομών δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει τεράστιες καθυστερήσεις. Αιτίες αποτελούν τα ζητήματα σχεδιασμού και αδειών.

Τέλος, όσον αφορά την επιβάρυνση της ηλεκτροκίνησης στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 11% ετησίως.

Για να μετριαστεί ο κίνδυνος για τα τοπικά ηλεκτρικά δίκτυα, η έκθεση προτείνει τη στήριξη έξυπνων λύσεων φόρτισης. Θα πρέπει να υπάρξει προσφορά στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων τιμολογίων για οικιακή φόρτιση στη διάρκεια της νύχτας και όχι σε ώρες αιχμής. Αυτό θα οδηγούσε στη μείωση τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής κατά 21%.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Όσον αφορά την εικόνα στη χώρα μας η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα εμφανίζεται ανοδική.
Πιο συγκεκριμένα, το 2020 ταξινομήθηκαν 1.133 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ το 2021 ξεπέρασαν τα 3.200 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι προβλέψεις για το 2022 δείχνουν πως οι ταξινομίσεις θα ξεπεράσουν τις 5.000.

Παράλληλα με την ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα κινείται και η δημιουργία ενός δικτύου φόρτισης που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων , με τα περισσότερα να είναι δημόσια και να βρίσκονται εντός της Αττικής. Ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί , ωστόσο αυτά που είναι εγκατεστημένα στην Αττική ξεπερνούν τα 250. Θα συναντήσουμε φορτιστές στις κεντρικότερες λεωφόρους, σε βενζινάδικα καθώς και σε μεγάλα super market όπως Βασιλόπουλος, My Μarket και METRO Cash & Carry.

Για την εύκολη εύρεση των σημείων υπάρχουν ακόμα και ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως η Carge που μπορούν μας υποδείξουν το κοντινότερο σημείο για φόρτιση. Επίσης μπορούν να δώσουν και άλλες λεπτομερείς πληροφορίες όπως για τη διαθεσιμότητα του φορτιστή, τη χρέωση, κ.α. Άρα ο δυνητικός χρήστης του φορτιστή έχει πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες πριν φτάσει στο σημείο φόρτισης.

Δίκτυο φορτιστών σε μεγάλη κλίμακα αναπτύσσει και η nrg . Η εταιρεία στοχεύει να καλύψει ολόκληρο το Εθνικό Δίκτυο. Για να το πετύχει αυτό έχει συνάψει μια σημαντική συνεργασία με τα πρατήρια της AVIN και της Shell.

Ήδη η nrg έχει στο δυναμικό της ένα σημαντικό δίκτυο φορτιστών. Σύμφωνα με πηγές, ο αριθμός των εν ενεργεία φορτιστών ξεπερνά τα 100 και σχεδόν τα μισά εξ αυτών βρίσκονται σε αστικά κέντρα και σε σημεία στρατηγικά τοποθετημένα.

Επιπλέον, η ΔΕΗ μέσω του προγράμματος ΔΕΗ BLUE εγκαθιστά και λειτουργεί δημόσια προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ελλάδα .

Ενδεικτικά άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν και συντηρούν σταθμούς φόρτισης είναι τα ΕΛΠΕ, η εταιρεία Blink, η ΗΡΩΝ και η FORTISIS.

Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, καθώς και οι μεγάλοι οδικοί άξονες (Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός, Εγνατία Οδός, Ιονία Οδός κ.α.) υλοποιούν πρόγραμμα τοποθέτησης φορτιστών κάθε 50 χλμ.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως για να πετύχει το εγχείρημα της ηλεκτροκίνησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση ένα  καλό δίκτυο φορτιστών. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και η φόρτιση των οχημάτων θα γίνε μέρος της καθημερινότητας των οδηγών χωρίς να πονοκεφαλιάζουν για το “που θα βρουν πρίζα”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV