Βαγγέλης
Θάνος

Στην αδειοδότηση 13 υποδομών για  αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησε το Μάιο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η συνολική ισχύς των έργων ανέρχεται στα 620 MW.

Οι υποδομές αποθήκευσης ενέργειας έχουν κριθεί απαραίτητες για την ασφάλεια του συστήματος και την διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτήν ακριβώς την ανάγκη  τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ , κ. Μάνος Μανουσάκης, στα πλαίσια του Αthens Energy Dialogues 2022. Ο κύριος Μανουσάκης ανέφερες πως η εξασφάλιση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας είναι το “κλειδί” για την επιτάχυνση της περαιτέρω ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μαζί με την διευκόλυνση της κατασκευής δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.  Επίσης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια επενδυτική ροή προς τις ΑΠΕ, που φέρνει την Ελλάδα σε καλύτερη θέση στον τομέα της πράσινης ενέργειας σε σχέση ακόμα και με ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προωθεί την ρύθμιση του τοπίου σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας.

Ο ενεργειακός νόμος έχει ως στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Επιπλέον προβλέπει την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW μέχρι το 2030.

Με αυτά τα δεδομένα και με τους στόχους να είναι αρκετά αισιόδοξοι , το ενδιαφέρον των επενδυτών για μονάδες αποθήκευσης παρουσιάζεται σταθερό.

Μέσα στο Μάιο χορηγήθηκαν από την ΡΑΕ άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης για 13 έργα.

Η κατανομή των αδειών

Τη μερίδα του λέοντος στις άδειες κατέχει η Green Line Energy S.A.. Μέσω των «Όλγα Μητσιολίδου», «Νικόλαος Στασινός», «Κωνσταντίνος Μποζατζίδης», «Ηρακλής Μποζατζίδης», «Μαρία Μητσιολίδους», «Δημήτρης Μποζατζίδης»,«Κωνσταντίνος Μητσιολίδης», εξασφάλισε 9 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευση. Η συνολική ισχύς των αδειών φτάνει στα 441 MW.

Σύμφωνα με τα σχέδια οι υποδομές προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας . Εντός των ορίων του Δήμου Χαλκηδόνος θα φιλοξενηθούν 8 εγκαταστάσεις και μία στο Δήμο Νέας Ζίχνης.

Η Green Line Energy S.A είναι συγγενική του ομίλου AgroGroup ΜΠΟΖΑΤΖΙΔΗΣ – ΜΗΤΣΙΟΛΙΔΗΣ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία στο προφίλ της, συστάθηκε το 2011 με σκοπό την εμπορία και κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων. Από την συγκεκριμένη ημερομηνία έως και σήμερα έχει κατασκευάσει 132 φωτοβολταϊκά πάρκα κυρίως αγροτικά.

Μία άδεια χορηγήθηκε στην VOLTERRA Α.Ε., εταιρεία του ομίλου ΑΒΑΞ. Η άδεια προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης, εγκατεστημένης ισχύος 49,95 MW . Η μονάδα θα βρίσκεται στο Δήμο Θηβαίων , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το παρών στις αποφάσεις δίνει και η ELPEDISON Α.Ε., με μονάδα ς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 30 MW. Η υποδομή θα φιλοξενηθεί στον Δήμο Λεβαδέων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μια άδεια βεβαιώθηκε στην ΚΟΥΕΚΟ IKE, με εγκατεστημένη ισχύς 49,9 MW. Η άδεια προβλέπει την κατασκευή της μονάδας στον Δήμο Αμφιλοχίας , στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας διαμορφώνεται ως εξής, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΗΣ 25,00% -ΘΩΜΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ 25,00% – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ 50,00%.

Το παζλ των βεβαιώσεων της Αρχής ολοκληρώνεται με την άδεια που εξασφάλισε η OLYMPUS ENERGY STORAGE, για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 49,9 MW. Η άδεια προβλέπει την κατασκευή της μονάδας στον Δήμο Ελασσόνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η αποθήκευση καλύπτει απότομη ζήτηση

Η επέκταση και η δημιουργία έργων για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική . Η λειτουργία τους στηρίζεται στη αποθήκευση της ενέργειας και τη διάχυση της στο σύστημα όταν παρουσιαστεί ανάγκη για μεγαλύτερα φορτία. Μπορούν να ενισχύσουν το σύστημα τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη και να τεθούν εκτός λειτουργίας τις βραδινές ώρες που πέφτει η ζήτηση. Αυτό μπορεί να γίνει και σε περιόδους με ακραίες θερμοκρασίες , είτε πρόκειται για καύσωνες με υψηλή θερμοκρασία είτε για ψυχρές ημέρες με πολύ κρύο όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις η ζήτηση είναι μεγάλη.

Η λειτουργία των μονάδων

Οι συσσωρευτές αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε χημική μορφή και μετατρέπουν την ενέργεια αυτή σε ηλεκτρισμό. Οι συσσωρευτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, για διαστήματα ωρών και ημερών, παραδείγματος χάριν για τη μεταβαλλόμενη ημερήσια αιχμή της ζήτησης. Για παράδειγμα να ενισχύσουν το σύστημα τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη και να τεθούν εκτός λειτουργίας τις βραδινές ώρες που πέφτει η ζήτηση.

Ωστόσο, παρουσιάζουν και κάποια μειονεκτήματα καθώς μετά τη φόρτιση, δεν μπορούν να διατηρήσουν την αποθηκευμένη ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες χωρίς σοβαρές απώλειες. Ήδη οι κατασκευαστές επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις, όπως τους συσσωρευτές λιθίου στερεάς κατάστασης με στόχο να μειώσουν τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν .

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV