Connect with us

Πετρέλαιο

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξ/πολη: ασύμφορος για τη Βουλγαρία ο αγωγός, δηλώνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός!

Δημοσιεύθηκε

στις

Την άποψη ότι «ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης είναι ασύμφορος για τη Βουλγαρία», επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Πρόσθεσε, δε, ότι σε μια σειρά από σημαντικές συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφωνήθηκε ότι «η περιβαλλοντολογική μελέτη του αγωγού έχει τη μεγαλύτερη σημασία».

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό της Βουλγαρίας προκάλεσαν οι εμπιστευτικές εκθέσεις Αμερικανών πρεσβευτών στη Σόφια για τον κ. Μπορίσοφ, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα Wikileaks.

 

Η έκθεση του Αμερικανού πρέσβη στη Σόφια, Τζον Μπάγιαρλι, το 2006, για τον τότε δήμαρχο Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ, αναφέρει ότι υπήρχαν κατηγορίες που συνδέουν τον Μπορίσοφ με σκάνδαλα με καύσιμα, με παράνομες αγοραπωλησίες σε συνεργασία με την ρωσική εταιρία «Λούκοϊλ» και με σοβαρό λαθρεμπόριο μεταμφεταμινών. «Θεωρείται, ότι ο ίδιος (σ.σ. η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Μπορίσοφ ξεκίνησε από το αξίωμα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιου για τη διοίκηση και τον συντονισμό των σωμάτων ασφαλείας) εκμεταλλεύτηκε το αξίωμα του σαν επικεφαλής των οργάνων περιφρούρησης της τάξης της Βουλγαρίας, για να συγκαλύψει τις παράνομες ενέργειες του».

Με αφορμή την έκθεση αυτή, το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα ζήτησε από τον Γενικό εισαγγελέα να ερευνήσει το παρελθόν του κ. Μπορίσοφ, «ο οποίος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός, αλλά δεν πρέπει να παραμένει και ελεύθερος στην περίπτωση πως αυτά τα στοιχεία είναι αληθινά», όπως δήλωσε ο βουλευτής των Σοσιαλιστής, Αντόν Κούτεφ.

Από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε την Πέμπτη, ότι «δεν διαβάζει το Wikileaks», ενώ πρόσθεσε, ότι οι επίμαχες εκθέσεις του πρέσβη Μπάγιαρλι και της διάδοχου του Νάνσι Μακαλντάουνι «αναδημοσιεύουν τον κίτρινο Τύπο της Βουλγαρίας».

Ωστόσο, σήμερα στη Βουλή ο κ. Μπορίσοφ χρησιμοποίησε το βήμα για να εξαπολύσει επικοινωνιακή επίθεση, με στόχο, προφανώς, την διάψευση των διαπιστώσεων των Αμερικανών πρεσβευτών για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού με διάφορα ρωσικά συμφέροντα.

Έτσι, ο κ. Μπορίσοφ ανήγγειλε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία συμφωνίας για να προμηθεύεται ο πυρηνικός σταθμός «Κοζλοντούι» καύσιμα από την εξειδικευμένη αμερικανική επιχείρηση «Ουέστινγχαουζ». Παρόλο που το σχετικό συμβόλαιο με τη ρωσική εταιρία-προμηθευτής του «Κοζλοντούι» λήγει στο 2020, όπως επισήμανε στο ρεπορτάζ της η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας.

Εν τω μεταξύ ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Τζέιμς Ουόρλικ, πήγε απρογραμμάτιστα στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανού πρέσβη στη Βουλή. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Ουόρλικ διαβεβαίωσε επανειλημμένα ότι «οι ΗΠΑ έχουν πλήρης εμπιστοσύνη στη βουλγαρική κυβέρνηση και στο πρόεδρο της». Επανέλαβε ότι η αμερικάνικη πρεσβεία δεν σχολιάζει τα επίμαχα δημοσιεύματα του Wikileaks, τα οποία όμως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον.

O κ. Μπορίσοφ, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, είχε ευχαριστήσει τον κ. Ουόρλικ για την υποστήριξη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα