Connect with us

Αθλητικές Υποδομές

Αυτοψία και τεχνική σύσκεψη για την κατασκευή του νέου ποδηλατοδρομίου στο Βόλο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Αγοραστός, αυτοψία στο ποδηλατοδρόμιο

Αυτοψία στο χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Βόλου για την ανέγερση ανοιχτού ποδηλατοδρομίου ολυμπιακών διαστάσεων που χρηματοδοτεί και κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το έργο και η μελέτη της κατασκευής του σύγχρονου, ολυμπιακών προδιαγραφών ποδηλατοδρομίου, που είναι το μοναδικό στην ηπειρωτική χώρα, χρηματοδοτείται με 2,6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μετά την αυτοψία ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συμμετείχε σε τεχνική σύσκεψη με στελέχη της Ιταλικής εταιρείας που έχει την τεχνογνωσία, για να βοηθήσουν στην εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή του ποδηλατοδρομίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Διοίκησης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου Αθανάσιος Θεοδώρου, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Βόλου Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Κώστας Βολικάκης, πατέρας του παγκόσμιου πρωταθλητή ποδηλασίας Χρήστου Βολικάκη και πρόεδρος του Π.Ο. Βόλου, Νίκος Βολικάκης πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής Κ. Ελλάδας, Βλαδίμηρος Πέτσας κομισάριος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Κώστας Δαλαβίκας πρόεδρος της Ποδηλατικής Τοπικής Επιτροπής Κ. Ελλάδας,ο γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Παναγιώτης Μπίρμπας και το μέλος του Π.Ο. Βόλου Παναγιώτης Ξυράφης.

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε αυτοψία στο χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος Βόλου για την κατασκευή του νέου ανοιχτού ποδηλατοδρομίου ολυμπιακών διαστάσεων. Πρόκειται για ένα έργο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ποδηλασίας, του αθλητισμού και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, το Δήμο Βόλου και το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, τον παγκόσμιο πρωταθλητή ποδηλασίας, Χρήστο Βολικάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, προχωράμε ένα μεγάλο αθλητικό έργο για την πόλη του Βόλου και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Είναι ένα μεγάλο σχέδιο, ένα όραμα που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά» σχολίασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Το ποδηλατοδρόμιο πρόκειται να ενισχύσει τον αθλητικό χαρακτήρα της περιοχής, όπου συγκεντρώνεται πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων όπως το Πανθεσσαλικό, το Κολυμβητήριο, το Κλειστό Γυμναστήριο και το γήπεδο τένις και αναμένεται να αναδείξει την πόλη του Βόλου σε διεθνές κέντρο ποδηλασίας.

image_pdfimage_print

Videos

Νέο γήπεδο ΑΕΚ: η “Αγιά Σοφιά” πήρε το επίσημο όνομά της

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, βαφτίστηκε και επίσημα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια αθλητική εγκατάσταση, πόσο μάλλον μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, συνδέεται με την επωνυμία μιας εταιρείας.

Δείτε σε video τα αποκαλυπτήρια για το επίσημο όνομα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

Σε διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ

Αναρτήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, προς διαβούλευση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ. Αποτελεί τη βασική υποστηρικτική περιβαλλοντική μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) ανέγερσης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η σύνταξη του ΕΠΣ στοχεύει στην ανέγερση νέων γηπεδικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα τόσο με τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με τις συστάσεις των FIFA/UEFA. Παράλληλα, στοχεύει στην ανάπτυξη σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά:

«Η ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της πρώην “Αλάνας Τούμπας” θα δημιουργήσει έναν πόλο ανάπτυξης και προσέλκυσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλονίκη.

Συγχρόνως, με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, στη βάση του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μέρος του οποίου αποτελεί η ΣΜΠΕ που τίθεται προς διαβούλευση, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».

Η σημερινή φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη με κατεξοχήν αστικά χαρακτηριστικά και μίξη χρήσεων γης, καθιστά αναγκαίες τις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Στόχος είναι η ενσωμάτωση του νέου γηπέδου του ιστορικού αθλητικού συλλόγου να γίνει με σύγχρονες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και με σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Στη ΣΜΠΕ αναλύονται τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά δεδομένα στην άμεση και ευρύτερη περιοχή του Σχεδίου, περιγράφονται οι γενικοί και ειδικοί περιβαλλοντικοί στόχοι, οι οποίοι συσχετίζονται με τις χωρικές παρεμβάσεις και γίνεται εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις σκοπούμενες παρεμβάσεις.

Επίσης, η ΣΜΠΕ η περιλαμβάνει πλήρη αναφορά στα δεδομένα της μελέτης ΕΠΣ, στην οποία εμπεριέχονται όλες οι προβλέψεις του υπερκείμενου χωρικού σχεδιασμού σε στρατηγικό επίπεδο και η συμβατότητα με αυτόν, καθώς και όλα τα δεδομένα της πρότασης του Σχεδίου στο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού (χρήσεις γης, όροι δόμησης, ρυμοτομία).

Παράλληλα με τη ΣΜΠΕ δημοσιοποιείται και η μελέτη ΕΠΣ, που συνοδεύεται από Μελέτη Κυκλοφοριακής Θεώρησης, στην οποία εξετάζονται τα κυκλοφοριακά δεδομένα, στο πλαίσιο της βέλτιστης εξυπηρέτησης και ασφάλειας της κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, καθώς και προκαταρκτική μελέτη υπογειοποίησης τμήματος της οδού Κλεάνθους, εντός της περιοχής παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι αφετηρία για την εκπόνηση του Σχεδίου αποτέλεσαν οι ανάγκες:

– Αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ με βάση τις ισχύουσες σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις,

– Ενίσχυσης του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, με τη χωροθέτηση χρήσεων πολιτισμού, παράλληλα με τις αθλητικές χρήσεις,

– Δημιουργίας υπερτοπικού πόλου έλξης με επακόλουθη τόνωση της τοπικής και ευρύτερης οικονομίας,

– Επίλυσης προβλημάτων εφαρμογής της ρυμοτομίας στην περιοχή παρέμβασης, με την πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, των κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και αναγκαίων χώρων στάθμευσης.

 

*Η διαβούλευση της ΣΜΠΕ έχει αναρτηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ypeka.gr/el-gr/Public_Consultation

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

Περιφέρεια Αττικής: Διενέργεια κατεπείγουσας αυτοψίας στο γήπεδο της Ριζούπολης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε συνάντηση  στο γραφείο του με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα κριτήρια και τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκαν, για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να διεξαχθεί στο γήπεδο της Ριζούπολης, ο τελικός του Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού  Μ. Βάρσου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, η Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού, Ιωάννα Αντωνάκου και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αδειοδοτήσεων Αθλητικών Εγκαταστάσεων και αγώνων, Ιωάννης Παπακώστας.

Από την ενδελεχή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε προκύπτει ότι:

1. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας κινήθηκε εντός του τυπικού πλαισίου, καθώς τα όσα προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν της επέτρεπαν καμία εναλλακτική απόφαση.

2. Η απόφαση στηρίχθηκε στην άδεια λειτουργίας που έχει υπογραφεί από το  Γενικό Γραμματέα της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένες να εξετάσουν και να δώσουν έγκριση σε σχετικά αιτήματα, στηριζόμενες στην αδειοδότηση της Αποκεντρωμένης χωρίς να μπορούν να μπουν στην ουσία.

3.  Από τα δεδομένα που υπάρχουν διαπιστώνεται ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας, είναι τυπική και όχι ουσιαστική κάτι το οποίο θα πρέπει άμεσα να αλλάξει.

4. Η επιλογή του συγκεκριμένου γηπέδου δεν έγινε από την Περιφέρεια. Οι Υπηρεσίες της προέβησαν στη σχετική απόφαση μετά από εισήγηση της ΕΠΟ.

Από τις σχετικές διαπιστώσεις επιβεβαιώνεται η ορθότητα της πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να ζητήσει ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Ο Περιφερειάρχης αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διεξαγωγής του αγώνα εντός ασφαλών συνθηκών ζήτησε τη διενέργεια άμεσης και κατεπείγουσας αυτοψίας του γηπέδου της Ριζούπολης από την αρμόδια επιτροπή καταλληλόλητας προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ικανοποιούνται όλα τα αναγκαία κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

Ο Γ. Πατούλης αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενά υπουργεία και φορείς, να αλλάξει το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο δίδονται οι συγκεκριμένες άδειες.

 Επιπλέον με εισήγησή του θα κατατεθεί πρόταση νομοθετικών παρεμβάσεων για να ρυθμιστούν οριστικά τέτοιου είδους φαινόμενα και οι αποφάσεις της διοίκησης να μην να περιορίζονται σε  τυπικό  επίπεδο, αλλά να έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιπτώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων οι οποίες λειτουργούν με προσωρινές άδειες και με συνεχόμενες παρατάσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα